tisdag, mars 15, 2011

Inför flygförbudszon i Libyen


Svenska politiker men även europeiska politiker i övrigt talar gärna vitt och brett om ”människors lika värde” och ”människans okränkbara unika värde”. Som vi alla vet så förpliktar inte det till speciellt mycket förutom att det legitimerar smutskastning av oliktänkande. I praktiken, när det gäller att stå upp för demokrati och att hjälpa människor så brukar dessa ord sällan omsättas i praktisk handling. Speciellt är detta fallet om vi riskerar ett strypt oljeflöde eller de allra minsta egna förluster. 


Vi har exemplet med det oerhört grymma och bestialiska folkmordet i Rwanda där en miljon kvinnor och barn i princip blev ihjälklubbade. Vår stolta FN-organisation satt i princip på första parkett och tittade på när detta folkmord skedde. Finns det någon organisation som har så många stolta deklarationer om människans ”imaginära” värde som FN? Hur ofta hänvisar inte svenska politiker till FN:s deklarationer, på riksnivå, landstingsnivå och lokal nivå? Vi konstaterar att det finns ett avsevärt gap mellan teori och praktik. 


Att göra en intervention i ett främmande land är en avsevärd procedur som helst bör undvikas i nästan alla lägen. Jag är mycket kritisk till USA:s intervention i Irak t.ex. Speciellt sedan Sverige i princip blev första tillflyktsort för alla flyktingar och andra emigranter. Jag tycker dock att både FN och NATO borde gått in i Rwanda 1994. På samma sätt tycker jag nu att FN i samarbete med NATO (det blir ju NATO som gör jobbet) bör gå in i Libyen och upprätta en flygförbudszon. Libyens folk verkar helt uppenbart vilja störta sin ledare, som inte på något sätt kan beskrivas som en demokratisk sådan. 


Utrikesminister Bildt fick utstå både spott och spe för att han inte i ord fördömde Mubarak och bad honom avgå när de folkliga protesterna blev manifesta i Egypten. Återigen handlar det om ord. Vad säger samma socialdemokrater om situationen i Libyen nu? De säger ingenting, de vet inte riktigt vad de skall säga. Att förespråka något som på det mest avlägsna sätt kan påminna om praktisk handling föresvävar inte dessa broilerpolitiker, som tror att vårt land och hela vår värld är uppbyggd med fina politiska fraser. 


Till skillnad från Iraks folk så begär faktiskt Libyens folk hjälp från oss just nu. Khadaffi kör över den outbildade och hafsigt tillsatta folkliga armén med överlägsna vapen och utbildade soldater, dessutom har han som sagt ett flygvapen. Hur vore det att för en gångs skull omsätta alla fina fraser och högtravande deviser i lite praktisk handling? Eller vill vi inte riskera att oljan stryps några månader? Det kan ju dämpa konjunkturen en smula, och konjunkturen är det viktigaste. Sedan kan vi ju alltid fortsätta att hänvisa till alla FN:s stolta deklarationer, det kostar som sagt ingenting.  

Länk SvD

Länk DN

6 kommentarer:

Anonym sa...

Alla har samma rätt att bli mördade av sin regering. Det är nog det dom menar...

/Danne

Johan sa...

Hur ska det rent praktiskt genomföras?

USAs försvarsminister avfärdade ju idén för en vecka sedan, eftersom man isf (enl honom) först måste slå ut Libyens luftförsvar.

"Setting up a "no-fly" zone over Libya would require an attack to cripple its air defenses, the defense secretary said on Wednesday [för en vecka sedan]..

"Let's just call a spade a spade. A no-fly zone begins with an attack on Libya to destroy the air defenses ... and then you can fly planes around the country and not worry about our guys being shot down," Defense Secretary Robert Gates told a congressional hearing."

"Gates said a no-fly zone for Libya "also requires more airplanes than you can find on a single aircraft carrier, so it is a big operation in a big country."

http://www.reuters.com/article/2011/03/02/us-libya-usa-pentagon-idUSTRE7214EX20110302

Försvarsminister Gates ställde sig, som framgår, mycket avvisande till att bomba Libyen... erfarenheten kanske avskräcker?

Varg i Veum sa...

Nu verkar det som Gadaffis styrkor börjar få övertaget. Det kommer inte att bli blodfattigt när han har kontrollen igen. Då börjar utrensningarna och PK i väst och FN kan sitta och gråta krokodilblod i sina församlingar och skylla resultatet av deras icke-handlingar på "främlingsfientlighet" och "rasism".

Robsten sa...

@Johan
Ja man måste ju slå ut Libyens luftförsvar, vilket sannolikt kommer att kosta. Sist jänkarna gjorde det kostade det 8 plan om jag minns rätt.

Anonym sa...

Nej, väst ska hålla sig undan. Om någon ska göra något är det Arabförbundet. Väst är ingen världspolis som ska ställa allt till rätta. Låt dem det i första hand berör, dvs Libyens grannländer agera, i det fall de anser det angeläget.

ddayperspective sa...

Tyvärr tror jag loppet är kört för Libyen. Fullständigt begripligt har också varit USA:s krav på stöd från Säkerhetsrådets samtliga medlemmar och att Kina och Ryssland(?) blockerat utöver "sanktioner" är beklagligt.

Om inte Japans tragedi kommit emellan och den libyiska oppositionen varit bättre organiserad, bättre utbildad och avhållit sig från glädjeskutt och skottsalvor i luften för varje avfyrat skott från luftförsvarsvapen och hållit ut bättre, hade kanske tid funnits för att påverka Kina och Ryssland.

Låt oss gissa att det blir fler BUNGA BUNGA PARTYN för Berlusconi och Ghadaffi - http://www.youtube.com/watch?v=fWjp1pStWqI, men utan Ruby, la ragazza marocchina amica di Berlusconi!

En passande drink lär ju bli "Bonka Bäver" (2 cl Vodka, 2 cl Bols Peach, 2 cl Passoã, Red bull) - http://www.cocktailguiden.com/drink/bonka-baver

:(