onsdag, mars 16, 2011

Alliansen förlorade i kammaren


Alliansen förlorade i kammaren

I dag var det votering angående om riksdagen skulle ge regeringen rätten att sälja statliga bolag. Alliansen mötte ett svidande nederlag i denna viktiga fråga. SD gick på oppositionens linje och röstade mot regeringen i denna fråga. Vi noterar att våra stora tidningar ännu ej (19:00) ej skrivit något om denna nesliga förlust för vår statsminister.

Jag är själv emot en försäljning av statliga bolag som sköter viktig samhällsservice. När vår energiförsörjning knoppades av så steg elräkningen med över hundra procent plötsligt. Jag har lite svårt att se det finurliga i mina höga elräkningar, som dessutom skall betalas ut till flera bolag. Elen levererades faktiskt punktligt redan innan avknoppningen av elmarknaden, det var bara det att priset var avsevärt lägre. Det är samma sak med transportsystemet såsom tunnelbana, bussar och pendeltåg, för att inte tala om SJ. Det fungerade bättre innan privatiseringar och avknoppningar, även om det inte fungerade prickfritt då heller. De allmänna transporterna kan knappast fungera sämre än vad de gör nu.

Naturligtvis skall inte staten äga företag som verkar på den fria marknaden, det blir om möjligt ännu sämre än när privata bolag sköter pendeltågen. Ekonomiska system som det i Sovjetunionen och Kuba avskräcker och ytterligare kommentarer i denna fråga är knappast nödvändiga. Jag är konservativ och enligt det sunda förnuftet skall man ta hänsyn till verkligheten, vad som fungerar i praktiken. Nu har vi vissa ledtrådar av vad som fungerar någorlunda och vad som inte fungerar alls. Att det är ideologi som driver regeringen i sin iver att sälja ut all samhällsservice rådet det knappast något tvivel om.


FN - rent vatten

Förövrigt håller FN på att bli nästa institution där våra politiker får utlopp för sin obetvingliga lust att sprida fina men meningslösa deviser. I en SvD-artikel så skriver en lång rad mer eller mindre kända namn under på att Sverige skall erkänna rent vatten som en mänsklig rättighet. Självklart tycker jag att alla människor skall ha rent vatten. Det måste vara mycket påfrestande att inte ha tillgång till rent vatten under långa tider. Men vad tjänar det till att göra tillgången till rent vatten till en mänsklig rättighet om det inte finns något sådant? Alltså vad blir skillnaden? Den enda skillnaden jag kan tänka mig är att våra politiker känner sig lite bättre för att de återigen drivit igenom en fin devis, allt medan män, kvinnor och barn är lika sjuka eller lika törstiga som förut.

Varför inte satsa en del av de pengar som går till vår vansinniga immigrationspolitik till att hjälpa människor att få rent vatten? Eller är det kanske alltför konkret och ger inte lika många humanistpoäng?

19 kommentarer:

z999 sa...

Härligt! Hoppas att lagförslaget mot transfetter går igenom också.

Anonym sa...

Om Sverige skriver på ett erkännande att rent vatten är en mänsklig rättighet, kan vi antagligen tvingas skänka vårt vatten till de länder som saknar detta "genomskinliga guld".

Men borde inte det där "svarta guldet", oljan, i så fall vara en mänsklig rättighet för oss som bor i den kalla Norden och fryser ihjäl utan olja för uppvärmning av våra bostäder?

Vatten är en bristvara i världen. Bristvaror betingar höga priser. Låt oss byta jämnt! Olja mot vatten!

Varför ska vi skänka bort våra egna naturtillgångar, och betala dyrt för andras?

Robsten sa...

@Z
Ärligt talat vet jag inte ens vad transfetter är för något, men jag har dock hört att det skall vara en viktig fråga. Byter du däremot ut ett "e" mot ett "i" så blir det någotsånär meningsfullt. Vet dock inte om det går att genomföra ett förbud.

Anonym.
Har inte hört något förslag om att transportera vatten till sydligare breddgrader. Naturligtvis skulle länder med olja få betala för det i så fall. Dock är nog problemen störst i länder utan olja.

Anonym sa...

@ Robsten, den var rolig.
Allemand

z999 sa...

Jag bara såg att SD +MP och något parti till hade majoritet för att föreslå förbud mot transfetter. Det är osäkert om det går att lagstifta bort helt, inte ens Californien har fixat det. Däremot kunde man ta efter Californiens restriktioner runt det (genomfört av Terminatorn/Conan barbaren.).

Rickard sa...

Tycker även västvärlden ska satsa hårt på att ändra synen på att skaffa så många barn i de fattiga länderna. Kanske en omfattande kondomkampanj?

Stig sa...

Alliansen har "tänkt ut" och fixerat sig vid en barnsligt enkel formel: Privatisering = lägre priser + bättre service.
De senaste 15 åren har vi tydligt sett att det inte alltid stämmer med verkligheten men alliansen försöker inte ens rita om kartan så att den stämmer med verklighten, som de gör i så många andra frågor. Dom klampar bara på i ullstrumporna bara för att en knapp majoritet av folket har röstat på dem. Resultat: en sorts majoritetens diktatur.
Alliansen förlorade även förslaget om EU:s datalagringsdirektiv. Alltid en liten tröst efter Reinfeldts övergrepp på det svenska folket i form av undertecknadet av Lissabonfördraget, grundlagsändingen som än mer påtvingar oss det vi i praktiken redan blivit påtvingade i 20 år, dvs blandkultur.
Och så då den där sinnesförvirrade uppgörelsen med miljötalibanerna som ger illegala invandrare gräddfiler och samtidigt ställer polis och hela rättsväsendet i Orwellsk motsatsställning till skol- och sjukvårdspersonal.
Man måste ändå medge att Reinfeldt leder i knytnävskampen mot SD och alla andra massinvandrings- och systemkritiker. Men så saknar han ju samvete, ansvarskänsla, omdömet att andra än motståndaren tar stryk och vanlig j*a anständighet i rollen som statsminister.
Två förluster i kammaren på kort tid känns som lite plåster på såren men jag väntar och längtar fortfarande på den riktigt stora käftsmällen.

Stig sa...

@Robsten
"Ärligt talat vet jag inte ens vad transfetter är för något, men jag har dock hört att det skall vara en viktig fråga. Byter du däremot ut ett "e" mot ett "i" så blir det någotsånär meningsfullt."
En fullpoängare! Du skulle göra bra ifrån dig i På spåret.

MS sa...

@Robsten

You naughty boy ;-)

Rune sa...

Transfetter är industriellt framställda härdade fetter.
Finns bl.a. i diverse lättmargariner och andra lättprodukter som anges vara hälsosamma.
Men transfetter är i verkligheten farliga. De är instabila föreningar med dubbelbindningar som inte finns i naturen.
De är förbjudna i bl.a. Danmark.

Anonym sa...

Ni har väl inte missat Affes senaste fullpoängare om Fredrik Reinfeldts dilemma!?
Mössan, minerna, replikerna - underbara Affe!

http://affes.wordpress.com/2011/03/16/fredrik-reinfeldts-dilemma/#comments

Robsten sa...

Kul att min lilla vits gick hem. Funderade på om den var för vågad, men med all skit som ståuppare kan vräka ur sig, och enbart inhösta förtjusta skratt och applåder, så tog jag risken.

Ja, det verkar som att jag rent instinktivt undvikit transfetter, aldrig använt lätta eller dyligt, smör skall det vara, möjligen i form av Bredgott.

Ja det var en höjdare på Affes blogg, träffsäker.

Anonym sa...

bra bloggat. den borgerliga regeringen är lika ideologisk som den rödgröna oppositionen. man privatiserar för att privat enligt ideoligien är bättre än offentligt. om det funkar bättre, eller inte funkar alls, spelar ingen roll. privat är per definition alltid bättre. och man är tyvärr beredd att hålla fast vid det synsättet intill undergången.

när det gäller rent vatten, är det enda syftet att verka för att det ska vara en mänsklig rättighet, att det sedan kan användas som argument vid beviljande av uppehållstillstånd. den som kommer från ett land där det är ont om rent vatten, ska på grund av att rent vatten är en mänsklig rättighet, få just uppehållstillstånd att bo i Sverige, eftersom det här finns rent vatten. det sättet att resonera används när det gäller sjukvård, försörjning och barns skolgång, yttrandefrihet m.m. och m.m.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Robsten sa...

Jag tog bort en dublett här, det var inte någon som uttryckte en obekväm åsikt. Tvärtom jag liksom anonym här anar ugglor i mossen med begreppet "mänsklig rättighet." Varför helt enkelt? Ett barn borde förstå att ett uttalande av FNn inte påverkar vattentillgången ett dyft för människor i verkligheten.

Anonym sa...

tack för att du inte publicerade min andra kommentar på samma tema. jag trodde att jag tryckte bort min första kommentar, vilket jag uppenbarligen inte gjorde. bra blog för övrigt. även om jag inte delar alla dina åsikter. fortsätt skriva!

Anonym sa...

jag vill inte störa eller så, men jag tänkte på en sak. man säger ofta att sverige funkar så bra tack vare invandringen. kan man inte vända på det och säga, sverige funkar bra trots invandringen. det var bara en tanke, som inte har med ditt boginlägg att göra. men man babblar ju rätt mycket om att tack vare invandringen, har vi det så bra. jag känner ju, så där rent allmänt, att trots invandringen har vi det bra. och det beror på mig som tolerant svensk att det är så. att jag faktiskt tolerar att andra bosätter sig här. trots att de gör det, inte tack vare att de gör det, har vi det bra i sverige. bara en tanke. så god som någon annan tanke. kanske inte gångbar i riksdagen. men annars funkar det tycker jag. trots invandringen av folk som inte kan försörja sig här, som inte delar svenskarnas värderingar, är sverige ett bra land att leva i, än så länge. tack vare de toleranta svenskarna!

Anonym sa...

Det "vattenförslag" jag har sett/hört kom från Sverige och gick ut på att man skulle använda just oljebåtar för vattentransporten. Efter att båten lastat av sin olja här skulle tankarna fyllas med vårt vatten och köras i retur (givetvis kostnadsfritt).
Om man nu bortser från frågan hur detta vatten skulle lukta/smaka (kanske möjligtvis kan användas till bevattning av jordbruksprodukter?) så tycker jag emellertid det är en minst sagt övertydlig illustration över svenskarnas typiska idiotsnällhet. Vi tvekar inte att betala dyrt för andras naturtillgångar men skänker generöst bort vår egen största och bästa naturtillgång.

Robsten sa...

Har vi en "idiotisk" valmanskår som hela tiden röstar in "idioter" i riksdagen så lär vi få betala till slut. Så enkelt är det. I verkligheten så verkar det som så att de som sitter i riksdagen avskärmar sig från folket och verkligheten, ett demokratiskt problem.