fredag, mars 18, 2011

Dessa godhetens apostlar - del2


FN:s säkerhetsråd har beslutat att upprätta en flygförbudszon över Libyen. Det är skönt att FN äntligen lyssnar på denna blogg i någon fråga. Nu verkar denna flygförbudszon innehålla mer än vad jag från början trodde att det var tal om. Namnet ”flygförbudszon” för ju inte direkt tankarna till flygbombningar och andra kraftfulla åtgärder från luftrummet. Jag har dock inga invändningar mot denna generösare tolkning av begreppet ”flygförbud”.


Samtidigt läser jag Lena Sundströms twitter och drabbas (som vanligt) av misstro. Så här twittrar Sundström.


 Trött. Men rädd för att gå och lägga mig. Vad kommer hända i Libyen i natt?


Jag vill inte heller att rebellerna i Libyen skall förlora mot Khadaffi och bli traditionsenligt slaktade efter ett nederlag. Jag tycker också det skulle vara bra om Khadaffi avsattes och en mer demokratiliknande regim upprättades. Jag är dock en vit medelålders man som inte ens har deltagit i ett lokalt mästerskap i humanism. Jag går naturligtvis förnöjt och lägger mig för att snusa, trots att världen står i brand. Hur skall jag kunna mäta mig med Sundströms mer professionella humanism, hon vågar inte ens lägga sig av pur medkänsla med det libyska folket.  


I själva verket är detta ett klockrent exempel på att det viktiga är att synas human och god inför omvärlden. Vi människor är inte konstruerade så att vi inte går och lägger oss av rädsla för vad som eventuellt kan hända i en annan världsdel. Det är i själva verket tur att det är på detta sätt, ety annars skulle vi aldrig kunna lägga oss för att sova. Vore det inte Khadaffi så vore det kärnkraftverk i Japan, svältkatastrof i Afrika eller någon annan händelse som påkallade vår uppmärksamhet. Lägger man därtill gräl med sin partner och konflikter med svärmor blir summan av det hela att man aldrig skulle lägga sig för att sova. 


En annan effekt av att befinna sig på den humanistiska toppen är alla ologiska konsekvenser som plötsligt uppstår (om någon bemödar sig att syna spelkorten). Sundström har tidigare twittrat med harm om att rebellerna i Libyen verkar inneha en del svenska vapen. Jaha, låt oss se, skulle det vara bättre att rebellerna inte hade några vapen så Khadaffi i lugn och ro kunde nacka dessa? Eller är det bara svenska vapen rebellerna inte får nyttja? Varför i så fall, är det mer inhumant att använda just svenska vapen? Det kanske är något med den svenska järnmalmen? 


Nu har en efterlängtad flygförbudszon beslutats av FN. Stridsflygplan kommer enligt detta beslut att användas, flygbomber kommer att användas. Det rör sig om mycket modernare och kraftfullare vapen än det dammiga svenska granatgeväret Carl-Gustav, som rebellerna i Libyen tydligen kommit över på outgrundliga vägar. Men Lena Sundström kan andas ut, det är ju inte svenska flygbomber som kommer att falla. En sak är säker, jag kommer aldrig att kunna förstå mig på dessa godhetens apostlar.

Länk DN

Länk SvD

14 kommentarer:

z999 sa...

Inom kristendomen är ett sånt där beteende uttryckligen förbjudet. Exemplet med fariséen (=hycklare inför Gud) som måste be offentligt (i gathörnet inför folk i bibeln) är det ställe i Bibeln som tydligast förklarar det negativa i det.

Ofta används beteendet för att kompensera att personen inte är speciellt trevlig överhuvudtaget. Om man engagerar sig för folk i Libyen så kan man sedan med gott samvete spöa upp frun och barnen hemma om man så önskar.

Anonym sa...

Klockrent som vanligt Robsten!

Hon känns som en förvuxen vänsterfjortis, undrar om hennes stackars make får dra ett tungt lass hemma? Jag har väldigt svårt för människor som hon som aldrig skulle hjälpa en vän med flytten eller regelbundet umgås med gamla anhöriga (och om det väl händer då jävlar ska det twittras om det) utan istället ska ha en massa låtsassolidaritet med hela världen utan att visa det i konkret handling förutom att spy ut galla över Svenskarna.

//Gubben

Robin Shadowes sa...

Istället för att kalla dem för godhetsapostlar borde vi kanske ändra det till godhetsfariséer istället?

Anonym sa...

Jag tror att LS behöver proffs-hjälp.
Kan inte vara lätt att bära hela världen på de sluttande axlarna.
Allemand

z999 sa...

Bra idé Robin Shadowes. Liknande personer inom kyrkan lär ta illa vid sig om de kallas för det.

Inom psykologin sorteras fenomenet in under "projicering". Närliggande konkreta problem känns för besvärliga och då fokuserar man på problem som egentligen ligger bortom ens räckvidd. Hjärnan och nervsystemet får något att gnaga på och det uppstår en balans i kroppen, om än falsk och väldigt bedräglig ur hälsosynpunkt.

Läste någonstans att 16000 barn svälter ihjäl dagligen världen över. Men eftersom det inte sker på samma ställe så räknas det inte som en katastrof.

profanum_vulgus sa...

Islamistrebellerna i nordöstra Libyen (känt islamistfäste som exporterat Jihadister sedan sent 70-tal) ber ju öppet på gatan fem gånger om dagen.
Tydligen tyckte Libyens värnpliktsarmé att detta var farisémanér och slogs även på bönetid vilket fick islamisterna att klaga på Khaddafis ogudaktighet.

Tur att FN ger tillåtelse för USA att gå in i kriget så att vi kan få en till USA-allierad islamsitregim (Utöver t.ex. Afghanistan, Bahrain, Kuwait, Saudiarabien, Jemen, Jordanien, UAE m.fl.)

z999 sa...

"Tur att FN ger tillåtelse för USA att gå in i kriget så att vi kan få en till USA-allierad islamsitregim (Utöver t.ex. Afghanistan, Bahrain, Kuwait, Saudiarabien, Jemen, Jordanien, UAE m.fl.)"

USA hoppas nog på det, men tror du att det blir så? Det kommer i så fall att befästa islams position i arabvärlden ännu mer.

"Tydligen tyckte Libyens värnpliktsarmé att detta var farisémanér och slogs även på bönetid vilket fick islamisterna att klaga på Khaddafis ogudaktighet."

Vet inte om du tänker på en speciell händelse men det stämmer som du skriver. Khadaffi var ju åtminstone tidigare emot alltför extrem religiositet. Hans terrorism(?) har ju varit mer kopplat till världsliga orsaker (enligt han själv).

Robsten sa...

Jag har nog uppfattat att moståndet mot Khadaffi inte är alltför extremreligiöst, men jag har egentligen ingen aning. Däremot blir det flyktingströmmar om Khadaffi tillåts starta en slakt av oliktänkande. kanske t.o.m. av flyktingar som uppfyller asylskäl på riktigt. Så vi håller tummarna att Khadaffi faller.

Robsten sa...

"LenaSundstrom: Ordet "momentum". Plötsligt ett ord som dyker upp överallt. Först inom sport. Nu ang Libyen."

Plötsligt? Det var femton år sedan de började använda det inom sporten, eller amerikans politik där "momentum" tydligen är mycket viktig.

För 10 år sedan började ordet "het" användas inom sporten, speciellt ishockey. kan med fördel förstärkas med "glödhet" och andra sådan prefix. Ordet och användandet ger mit svåra rysningar.

För några år sedan började ordet "galet" användas i alla omöjliga och möjliga sammanhang. Ett fruktansvärt ord som används i fruktansvärt fel sammanhang.

Sist ut bland fruktansvärda ord är "proaktiv" och möjligen implementera. Snälla ni, använd inte något av ovanstående ord, jag får kraftiga vomeringsreflexer när jag hör eller läser dessa pöbelord.

z999 sa...

Börjar man inte förbereda för tidigt för reformen med sjukvård till illegala invandrare?
http://www.dn.se/sthlm/sjukhusen-vill-ta-emot-farre-besok

Arlav sa...

"Inom psykologin sorteras fenomenet in under "projicering". Närliggande konkreta problem känns för besvärliga och då fokuserar man på problem som egentligen ligger bortom ens räckvidd."
Men detta är väl vad den svenska inrikes- och utrikespolitiken gått ut på ända sen 70-talet???
Ju längre fysiskt avstånd ju mer solidaritet och medkänsla från alla De Goda i Sverige..
Vietnam, Afrika, Sydamerika (det sista tycks dock fn vara helt ute..)
De svenska gamlingarna kan gott ligga på hemmen och ruttna...

Anonym sa...

Robsten: "Däremot blir det flyktingströmmar om Khadaffi tillåts starta en slakt av oliktänkande. Kanske t.o.m. av flyktingar som uppfyller asylskäl på riktigt. Så vi håller tummarna att Khadaffi faller."

Om FN:s flygförbudszon och "övriga kraftfulla åtgärder" har godkänts och hyllas av Sverige och EU på grund av förväntningar att "slippa flyktingströmmar" så misstänker jag att samtliga kommer att få bita sig i tummarna i stället.

Mina aningar (förhoppningsvis felaktiga) är att Libyen tyvärr blir ett nytt Irak efter Khadaffis fall. Flyktingarna från Irak kommer ju fortfarande och lär knappast minska i antal då striderna mellan de olika grupperna där åter intensifieras när de utländska trupperna lämnar Irak.

För att gå ännu ett steg längre i mina svarta scenarios så tror jag det kommer att bli "ett nytt Irak/Afghanistan" även i Egypten och Tunisien så småningom. Ett något "lugnare" alternativ skulle möjligtvis vara att Muslimska Brödraskapet tar över i de diktatorlösa länderna. Åtminstone "lugnare" i respektive land. Flyktingströmmarna till EU och Sverige skulle dock bli lika stora. Eftersom MB är en sunnimuslimsk rörelse skulle flyktingarna då istället bestå av shiamuslimer och "icke-religiösa".

För övrigt tycker jag att kommentarerna från "profanum vulgus" 10:56 och "z999" 12:27 är mycket tänkvärda!

Varg I veum sa...

Ahaa..så det är därför dessa världsförbättrare är så rabiata - de får inte tillräckligt med sömn?

Robsten sa...

Jag hoppas innerligt att du har fel Anonym, men säker är jag inte. Tror ändå på en positivare utveckling än den du beskriver, men vi får se.