tisdag, juni 14, 2011

Sprickan mellan politikerna och folket


DN går återigen ut i en ledare och propagerar för ett turkiskt medlemskap i EU, för vilken gång i ordningen går knappt att räkna. Ändå står det allt klarare att Turkiet inte platsar i EU, vilken en del av de nuvarande EU-staterna sannolikt inte heller gör egentligen. Problemet är att länder som Sverige och Tyskland får betala notan för andra medlemsstater. Varför just svensk media och svenska politiker i det läget propagerar för ett turkiskt medlemskap är en gåta, då det ju är glasklart att mina och dina skattepengar kommer att gå till Turkiet. Vi tar några axplock från den i grunden Turkietvänliga artikeln.

Förra veckan presenterade Europarådet en kritisk rapport som visar att Turkiet har en lång rad problem rörande yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter.

Diskvalificerad som EU-medlem.

Långa häktingstider och åtal mot journalister och författare är tecken på grundläggande brister i den turkiska demokratin.

Diskvalificerad som EU-medlem.

Att polisen i söndags kväll använde tårgas för att skingra folk som samlats för att fira framgången för kurdiska BDP:s kandidater är också tecken på att militärdiktaturens reaktionsmönster finns kvar.  

Diskvalificerad som EU-medlem.

Det är också märkligt att det krävs 10 procent av rösterna för att komma in i parlamentet, trots upprepad och allvarlig kritik från Europarådet.

Kanske inte direkt diskvalificering, men en mycket tveksam regel.

Kurdiska BDP kan också få en nyckelroll framöver. Partiets kandidater ställde upp som oberoende men gick samlat framåt i valet och kommer att fungera som en grupp i parlamentet.

Diskvalificerad som EU-medlem. De direkt odemokratiska metoder som Turkiet använder mot kurdiska nationalister borde stoppa alla tankar på ett EU-medlemskap. Frågan är varför politiska krafter vill ha in Turkiet i EU, det finns ingen rationell förklaring. Till sist så står det så här i artikeln.

EU kan spela en viktig roll för landets fortsatta demokratisering. Förhandlingarna om medlemskap pågår sedan 2005 men har inte rört sig framåt på länge. Frankrike, Tyskland och flera andra länder vill inte att Turkiet någonsin ska bli fullvärdig medlem, vilket har lett till begriplig misstro i Ankara. Om unionen inte menar allvar – varför fortsätter samtalen?

Det är inte bara Frankrike och Tyskland som inte vill se Turkiet som EU-medlem, det vill sannolikt inte svenska folket heller. Det är riksdagen med sina riksdagsmän som vill se en global värld i princip utan gränser. Klyftan mellan vad folk tycker och vad våra riksdagsmän tycker visar sig återigen.

Länk DN

8 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt Lena Holfve http://www.radda-sverige.nu/
som tillbringar vintrarna i den turkiska delen av Cypern så är inte Turkiet längre intresserat av att bli medlem i EU.
Turkiets utrikesminister skall ha uttalat sig.
Rune

Anonym sa...

Riksmobbaren Reinfeldt borde ta direktkontakt med Turkiets premiärminister Erdogan och kräva ett omedelbart utlämnande av OG:s ledare Acar. Märkligt att det inte skett tidigare.

cfr sa...

Förstår folk att Turkiet som EU-stat innebär att EU får gräns mot Syrien, Irak och Iran?

Är det riktigt bra?

z999 sa...

Debatt mellan juholt och reinfelt?
http://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-och-juholt-laxade-upp-varandra

Maken till skitdebatt får man verkligen leta efter. Efter ett oändligt rabblande av "fakta" i anförandena så kom en retorik som var extremt pinsam. Jag anser att det inte skulle ha sänts i TV utan dom kunde ha tagit det privat.

Kul att räntorna(?) blivit lägre i Sverige än Tyskland under den "borgerliga" regimtiden. En annan sak är att jordens avstånd till solen minskat med nära två meter. TVÅ meter!!!!!!!!!!!!!!! Det du, Juholt!!!

Skickligt av reinfelt att kunna tolka in något öht i det juholt sa.
"Fredrik Reinfeldts svar pekade på Juholts goda, men orealistiska, vilja.

– Du åker runt i landet och lovar allt till alla, men du har inte visat hur det ska ske. Du har bara en god vilja. Det räcker inte, Håkan Juholt. Man måste kunna svara på hur man ska kunna genomföra det, sade Reinfeldt."

Reinfelt missbedömer juholts väljare, för dom så räcker precis ovanstående. Även om jag inte håller med reinfelt, juholt har inte sagt något som kan tolkas som något konkret alls. Det påminner mer om när Peter Sellers i filmen "Välkommen ut mr Chance" pratar i inbillade metaforer.

Robsten sa...

"Förstår folk att Turkiet som EU-stat innebär att EU får gräns mot Syrien, Irak och Iran?"

Phhuuu...

Robin Shadowes sa...

Finfint. Då får ju nybyggarna det lättare att ta sig in i Schengen och sedan vidare till det förlovade landet falukorv.

z999 sa...

Intressant om tvångsgifte:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/tvangsgifte-kan-bli-brottsligt

Olli Rein sa...

Det är mycket som återstår innan ett land som Turkiet, som ju också styrs av någon sorts pajas, ens kan börja drömma om bidrag från unionen, och egentligen är det ju i så fall endast den Europeiska delen som kan delta. Resten tillhör ju kalifatets vänner.