tisdag, augusti 23, 2011

Centern vill skapa svenska Chinatowns


Tino Sanandaji sade under Politikerveckan i Visby att "inte fan startade arbetskraftsinvandrarna på sextiotalet Little Italy de anpassade sig och blev svenskar". Nu säger Centern att de just skall starta Little Italy och svenska Chinatowns. Enskilda partiföreträdare vill föra fram denna nya ideologi till Centerns partistämma i september. Centern balanserar ju på 4 procentspärren och sådant kan ju föda desperata förslag, eller skall vi säga avslöjande förslag. 


Centern under Maud Olofsson har profilerat sig som ett alltmer nyliberalt parti. Enligt nyliberala principer skulle väl dessa smånationer i vårt land klara sig ekonomiskt själva, utan utjämningsbidrag. Vi vet ännu inte hur trogna Centern kommer att vara dessa liberala principer. Att förvandla Rosengård och Fittja till "Little Baghdad" och "Little Mogadishu" är inte något projekt centerpartisterna skulle satsa några privata pengar i förmodligen. Som vi alla vet är inte italienare och kineser de största grupperna av immigranter i vårt land. Ett annat förslag för att lyfta de grupper som nu befinner sig i utanförskap vore ju annars att förlägga dessa "Chinatowns" i trevliga stadsdelar som Täby, Danderyd och Vellinge. Då skulle dessutom alla Moderater få visa sin öppna attityd lite mer i praktiken. Kan vi hoppas på ett sådant förslag utan att Alliansen knakar i fogarna?


Ett annat förslag från de pigga centerpartisterna är att underlätta arbetskraftsinvandringen. Man antar att det skulle påskynda uppkomsten av "Little Italy" antagligen. Att vi redan har en arbetslöshet på över 400,000 människor tar man inte notis om, inte heller den förlamande höga ungdomsarbetslösheten. Nej varför skall våra arbetslösa komma i arbete när vi kan importera arbetskraft utifrån, verkar vara centerpartisternas tankegångar. 


Innan Rapport fick oss alla att sätta kaffet i halsen med Centerns nybyggarförslag så visade de ett inslag med de nya s.k. "etableringslotsarna". Regeringen har satsat 920 miljoner på ett system med lotsar som skall hjälpa våra nya invånare in på arbetsmarknaden. Fram till att rapport sände sitt inslag hade 10 personer erhållit arbete genom dessa lotsar. Projektet har hållit på i 9 månader och Rapport visade hur dessa lotsar hjälpte människor att betala sina räkningar via internet. Inget ont om de människor världen över som inte är bekanta med vår moderna teknik. Däremot är det horribelt att Centern vill underlätta för ytterligare arbetskraftsinvandring, nu när vi har en armada av arbetslösa och vi dessutom har en armada av människor som kräver stora resurser för att bli anställningsbara. Det är oerhört svårt att förstå snilleblixten i Centerns förslag, hur man än vänder och vrider på dem.

Länk SVT

Länk Regeringens hemsida (lotsar)

24 kommentarer:

Nisse sa...

Som intellektuell övning kan man vända på frågan: varför besätter inte de 400000 arbetslösa de lediga jobb som uppenbarligen finns? Jobb som nu måste bemannas med utlänningar om de alls ska bli utförda.

Robsten sa...

En hel del av de 400,000 är utlänningar. Resten är väl inte villiga att flytta på sig, har fel utbildning o.s.v. En del pursvenskar är säkert för dumma för att kunna ta jobben (om det är det du menar). Jag har alltmer märkt att vi har en reserv av etniska svenskar som inte förstår alla samband som man kunde tro. Detta har jag konstaterat med stor besvikelse. Ta detta enkla exempel, på lågstadienivå.

Vi har ett Rosengård där de flesta inte har arbete. Vi har en del lediga jobb. Skall vi importera ett nytt Rosengård för att hoppas att några av dem tar de lediga platserna, eller skall vi satsa på dem som redan bor i Rosengård, för att få dem att ta eventuellt lediga arbeten?

Fördelar nackdelar, ack, ack! Svåra saker detta.

Anonym sa...

Tack och adjö centerpartiet!
Att Gunnar Hedlunds Bondeförbund skulle få så förnedrande slut kunde jag aldrig ana.
Rune

Anders sa...

Centerpartiets ledning har sannolikt inte en susning om vad Chinatown innebär...

Chinatown var "dangerous or dilapidated ghettos and slums, sites of brothels, opium dens, and gambling halls.."

M.a.o överflödade Chinatown av (visserligen illegala men) sjudande entreprenöriella initiativ - opium- och spelhålor, bordeller och organiserad brottslighet. Som klippt och skuret för det moderna centerpartiet!

"In modern times, competing Asian street gangs and organized crime (such as the Tongs and the Hong Kong-based Triads) continue to plague the metropolitan Chinatowns worldwide where Triads have their operations, including London, San Francisco, New York City, Sydney, and Vancouver."

"Triad Society" is a term used to describe many branches of Chinese criminal organizations based in Hong Kong, Vietnam, Macau, Taiwan, China, and also in countries with significant Chinese populations, such as Malaysia, Singapore, the United States, Canada, Australia and the United Kingdom."

Organiserad brottslighet - inte minst triader - jajamensan här finns den initiativkraft, som Maud beundrar så..

http://en.wikipedia.org/wiki/Social_problems_in_Chinatown

http://en.wikipedia.org/wiki/Triad_%28underground_society%29

-----

Centern och miljöpartiet kämpar om utmärkelsen mesta pajasparti.

Miljöpartiets ledning var länge överlägsen... men med Maud och Fredrik/Ursula Federly som banérförare har centern gjort en stark framryckning...

Robsten sa...

Tack för länkarna.

Magnus A sa...

Projektet är ju rent multikulturalistiskt, i motsatt riktning mot allt någon politiker i väst skulle få för sig att göra idag (ideologi som om inte förr dog för 4-5 år sedan).

Den vettigaste i en utfrågning lät Anders W Jonsson som. Oerhört kunnig och snabb att svara, initierat och fokuserat i sak men också väldigt tydlig med att politiker inte ska lägga sig i och beträffande den enskilde.

Hade även en stil som förmedlade skön känsla. Tror aldrig att s a s "hans ande" ligger bakom nämnda förslag och han skulle nog kunna rädda C till intervallet 5-7 procent.

Magnus A sa...

Men om Anders W Jonsson slår kanske han tar c till 6-8 procent eller rent av 12 procent där han snor S-röster. Man vet ju aldrig hur popularitet blåser...

(Såg f ö kandidatutfrågningen som Bambuser-klipp.)

Nisse sa...

@Robsten...

Vi ska naturligtvis försöka få folk som redan är här i arbete. I synnerhet de i Rosengård. Att folk inte jobbar har tusen olika skäl men jag tror knappast att dumhet (eller bristande utbildning) ligger i topp på den listan. Självklart existerar det också en missmatch med avseende på utbildning/kunnande på arbetsmarknaden, men är det troligt att den förklarar 400000 arbetslösa? Kanske, kanske inte, och det här borde vara en angelägen fråga att utreda.

Under tiden, i arbetslivet där man måste få saker gjorda, så kvarstår problemet att det inte går att få tag i folk. Avtalsenliga löner, kollektivavtal etc spelar ingen roll - ingen söker. Vad gör man? Höjer lönerna (finns det oftast inget ekonomiskt utrymme för) eller anlitar bemanningsföretag (blir också dyrt - även om de betalar skatt i Polen)? I det läget så är det inte konstigt om man som arbetsgivare börjar snegla åt arbetskraftsinvandring. Nu. Idag. Precis som man gjorde på 60-talet. Var det egentligen några problem med den invandringen?

Johan sa...

@Nisse

Du undrar: "Var det egentligen några problem med den invandringen?"

1995 framförde Finansdepartementes egna utredare - i Ds 1995:68 - att de tidigare samhällsekonomiska vinsterna från arbetskraftsinvandringen upphörde i mitten på 1980-talet, pga att:

”…invandrarna började ta i anspråk det offentliga välfärdssystemet i betydligt större utsträckning än tidigare. Därefter har årligt underskott förelegat, dvs. inkomster överförs numera från svenskbefolkningen till invandrarbefolkningen.”

Arbetskraftsinvandringen rekryterades i stor utsträckning från Medelhavsländerna och en rel. stor andel av dem, som hade invandrat till Sverige, (förtids)pensionerade sig. De uppvisade alltså samma beteende betr. tidig pensionering, som har uppmärksammats i bl.a. Grekland i samband med Euro-krisen.

Inställningen till arbete skiljer sig norr resp. söder om Alperna. Max Weber ville förklara det i termer av protestantisk arbetsmoral (till skillnad från katolsk eller ortodox). Oavsett om det är en för enkel förklaring, så finns det en skillnad i traderad livsinställning mellan olika kulturer, som är svår att härbergera i samma skattefinansierade välfärdssystem.

Swedish Dissident sa...

Centern vill ju ha allt på samma gång - altruistisk flykting- och asylinvandring, arbetskraftsinvandring av lågutbildade och arbetskraftsinvandring av högutbildade. Den stora frågan är dock varför, när vi mycket riktigt har en relativt stor arbetslöshet? Men viss selektiv arbetskraftsinvandring ska man förstås vara öppen för.

Beträffande China Towns så förefaller det absurt om det verkligen omsätts i praktiken, men frågan om etnisk segregation ska förstås belysas ur ett pragmatiskt perspektiv. Detta säger jag med stöd av inte minst Robert Putnams forskning om socialt kapital.

Johan sa...

"Centern vill ju ha allt på samma gång - altruistisk flykting- och asylinvandring, arbetskraftsinvandring av lågutbildade och arbetskraftsinvandring av högutbildade. Den stora frågan är dock varför, när vi mycket riktigt har en relativt stor arbetslöshet?"

Haha.. det handlar nog främst om centerpartiets *egen* överlevnad.

Centerns målsättning med att förespråka ALLA former av invandring torde vara, att man inte vill riskera att alienera någon invandringsförespråkande väljargrupp.

Robsten sa...

@Nisse
Det var ju betydligt mindre problem med den immigrationen, den saken är ju klar. Går nästan inte att jämföra med dagens immigration. Men nu har vi den arbetskraftsreserv vi har. Det kan dock ha funnits problem med den immigrationen också, men jag har inte studerat detta så jag vill inte säga någonting egentligen.

Det är oacceptabelt att vi har 400,000 arbetslösa när det finns lediga arbeten som de kan ta, just i denna fråga stödjer jag alliansens arbetslinje. Men att bara konstatera, "nä de tar inte jobben, vi får importera arbetskraft i stället" är fullständigt horribelt, fullständigt vansinnigt och fullständigt nationalekonomiskt rent åt helvete, moraliskt också åt helvete så jag inte glömmer något här.

Vad är generalplanen? Att vi skall ha en ständigt växande arbetskraftsreserv samtidigt som vi importerar arbetskraft? Nix! Jag går aldrig med på en sådan politik, under några omständigheter.

Hjälper inget annat så måste vi helt enkelt dra in bidragen om människor är fullt arbetsföra och det finns arbeten att ta.

Sedan måste vi ändra vissa utbildningar så färdiga studenter blir anställningsbara. Vi måste göra klart att alla kan inte bli programledare på TV eller dogmaregissörer. Alla kan heller inte bli fotbollsproffs, den trista verkligheten är att de flesta måste släpa ihop brödfödan som snickare, sjuksköterska eller tjänsteman. Det är inga dåliga yrken i ett land som Sverige (i dag).

Har vi ett skriande behov av elektroingenjörer skall vi naturligtvis erbjuda även arbetskraft från utlandet dessa tjänster, det är en win-win situation.

Jag var i Skottland på besök, där gick gamla skottar, som var utmönstrade för mer hetsiga arbeten, och städade perrongerna. vad var det för fel med detta? I Sverige ser jag knappt en svensk göra dessa så nedvärderade arbeten, varför inte då? Är vi för fina? kan vi inte längre smutsa ner våra fingrar? Är det då inte någon form av dold rasism och importera arbetskraft utifrån som gör detta arbete åt oss? är det inte moraliskt förkastligt att vi låter vissa andra gå och uppbära bidrag år efter år när dessa arbeten finns?

Förr i tiden gjorde man karriär. En ungdom tog ett "skitjobb" för att sedan jobba sig upp. Bra tycker jag. Nu skall dagens ungdom minst bli programledare på TV4 som första jobb, så realistiskt.

Swedish Dissident sa...

Johan: Ja det där är ju historiskt sett ett utbrett fenomen - partiets existens blir viktigare än ideologin. Det märks inte minst gällande olika så kallade gröna partier runtom i Europa som blott är gröna till namnet och möjligen i några specifika frågor. I övrigt rör det sig om progressiva socialliberala (skit)partier.

Men tror du verkligen att invandrare i Sverige tilltalas av mer invandring ur jobbsynpunkt - detta leder ju till mer konkurrens? Det centrala styret kör i vilket fall som helst över de flesta invånarna i Sverige, oavsett hur långa rötter man har i landet.

Anonym sa...

Mångkulturens svenskrasism och svenskfientlighet kartlaggd för första gången

https://www.flashback.org/t1635286

Argument du aldrig kommer få svar på med rasist och främligsfientlighet, för de måste ljuga!

Eva-Marie sa...

Bra inlägg Robsten.
Centern är desperata det märks tydligt. De drar ett löjets skimmer över sig, antagligen tror dom att folk är dumma.

Chinatown det är så dumt...ja vad skall man säga?

Ett mardrömsscenario att de andra i alliansen annammar det för det låter tillräckligt desperat. Fast å andra sidan då rasar de nog tillsammans.Faller en fallera falleralla.
Chinatowns/Bagdadtowns/Somaliatowns DET vill INTE vanligt folk ha i Sverige. Goodbye Centern

Anonym sa...

På 70 talet under centerns storhetstid gick Karin Söder i svensk folkdräkt på centerstämman. Hur blev det så här.

Johan sa...

Swedish Dissident, du undrar om "invandrare i Sverige tilltalas av mer invandring ur jobbsynpunkt - detta leder ju till mer konkurrens?"

Det finns en skillnad i traderad livsinställning mellan olika kulturer. De flesta, om invandrar till Sverige, prioriterar att importera sin släkt för försörjning av svenska skattebetalare. De ser inte mer invandring till Sverige, som något avgörande ekonomiskt hot mot dem själva att väga in i ekvationen. De prioriterar att hjälpa sin släkt till försörjning av svenska skattebetalare och litar på, att detta på lång sikt är bra också för dem själva - minns det gamla ordspråket: Blod är tjockare än vatten.

Många (kanske de flesta?) invandrare (i arbetsför ålder) arbetar f.ö. inte alt. är inte egenförsörjande - och de invandrare som arbetar utgör ju en prioriterad grupp på arbetsmarknaden. Det finns en uppsjö att politiska initiativ som är skräddarsydda för tveksamt anställningsbara, improduktiva invandrare. De REAs på olika sätt (arbetsgivaren betalar bara en liten del av deras lön - skattebetalarna betalar resten) och nya förslag med samma målsättning formuleras fortlöpande t.ex. befrielse från arbetsgivarargift för arbetgivare som anställer invandrare, särskilda skattebefriade zoner, positiv särbehandling "Muhammed ska ha jobbet" (sa Mona Sahlin) m.m.

De som importerar sin släkt litar på, att svenska politiker kommer att se till att de problem som uppstår pga växande nettokostnader för icke eller föga anställningsbara invandrare i första hand drabbar pursvenskar - vilket är en helt korrekt bedömning.

De sju riksdagspartierna och journalistkåren är helt eniga om, att Sveriges världsunika invandringspolitik får kosta pursvenskarna OBEGRÄNSAT mycket - både en ekonomiskt obegränsad (netto)kostnad och i form av obegränsat med brottsoffer.

Swedish Dissident sa...

Johan: Någon statistik eller forskning på detta eller mest anekdotisk bevisföring och antaganden? Jag tänker mig att relativt nyanlända invandrare inte har något reellt politiskt medvetande över huvud taget, inte minst av språkliga skäl, men att de som varit här fem-tio år eller mer åtminstone borde reagera på när det strömmar in individer från ANDRA etniska grupper.

Johan sa...

Robsten, du undrar, varför gamla svenskar inte städar perrongerna eller ungdomar tar ett "skitjobb" för att sedan jobba sig upp. Du jämför med Skottland.

Det finns några samverkande faktorer, som i Sverige motverkar det du såg i Skottland.

Löneläget för okvalificerad arbetskraft - dit räknas ungdomar - är på tok för högt i Sverige. Begrunda brittiska minimilöner (national minimum wage/NMW)

"There are different levels of NMW, depending on your age and whether you are an apprentice. The current rates are:

£5.93 - the main rate for workers aged 21 and over

£4.92 - the 18-20 rate

£3.64 - the 16-17 rate for workers above school leaving age but under 18

£2.50 - the apprentice rate, for apprentices under 19 or 19 or over and in the first year of their apprenticeship"

http://www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/TheNationalMinimumWage/DG_10027201

62 - 38 kronor i timlön (26 kr i timlön för lärlingar)...

LO och SAP har drivit fram en för hög prissättning av okvalificerad arbetskraft i Sverige.

Som en följd av vänsterdominansen inte minst i media, så har svenskar i decennier marinerats i föreställningen att det är "förnedrande" att arbeta för en låg lön och ungdomar har fått lära sig, att de blir "utnyttjade", om deras lön är låg. Där är vi idag...

-----

De icke-svenskar, som du ser göra städjobb, är inte sällan subventionerade av skattebetalarna eller har olika svarta ersättningskonstruktioner.

Johan sa...

Hej Swedish Dissident, jag är osäker på vad du undrar över. Att den västerländska kulturen lyfter fram individen och individens eget ansvar för den egna personen - medan andra kulturer framhåller flocken dvs stammen, klanen, släkten är knappast omstritt.

Lassekolja sa...

Jag tolkar "nybyggarförslaget" som att Centern aspirerar på att ta över Mona Sahlins specialitét, att vara SD´s bästa valarbetare!?!?!?

z999 sa...

http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakarrad-om-brollopsblod-ifragasatts

Sverige år 2011.

Swedish Dissident sa...

Johan: Hej själv. Ja det ifrågasätter jag egentligen inte men det är alltid relevant att anknyta till statistik och forskning. Konkurrensen mellan etniska grupper borde dock innebära att även immigranter - med mer eller mindre långa eller korta rötter i Sverige - motsäger sig fortsatt invandring, eller vad tror du?

Johan sa...

Swedish Dissident

För att immigranter (eller svenskar) ska motsätta sig de sju riksdagspartiernas speciella och världsunika invandringspolitik, så måste de själva tänka lite längre än näsan räcker och/eller resonera principiellt. Det är tyvärr inte något, som majoriteten (av gemene man) som regel gör spontant.