måndag, augusti 29, 2011

DN stänger möjligheterna att kommentera


DN:s ledning har beslutat att tillfälligt stänga ner möjligheterna att kommentera artiklar. Detta för att DN enligt egen utsago inte har möjlighet att moderera kommentarerna. Enligt ledningen skall det återigen bli möjligt att kommentera när ett system med inloggning sjösatts. Så här skriver Björn Hedensjö, chef DN.se.


Självklart är vi besvikna över att behöva ta det här steget, idealet är naturligtvis en fri och öppen debatt som inte ens kräver moderering. Verkligheten är tyvärr en annan, kommentarsfälten hos oss och andra har kommit att utnyttjas av en liten grupp personer som bland annat ger uttryck för rasistiska åsikter. Något som vi tydligt säger nej till i vår kommentarpolicy.


Jag håller med om att en del kommentarer går över gränsen för det smakliga såväl som det acceptabla. Detta händer speciellt i kommentarer under artiklar som är väldigt politiskt korrekta. Det verkar finnas en undertryckt ilska mot åsiktsmonopolet och det mediala monopolet i vårt land. Dock måste det med skärpa påtalas att de undermåliga kommentarerna kommer från båda hållen, de kommer från både mångkulturförespråkarna och skeptikerna. Jag har själv försökt föra en sansad debatt bl.a. på SVT Debatt där de enda svaren är "fascistjävel" och liknande. Tyvärr står det bara om det hat som kommer från ena hållet. Det är sannolikt inte så mycket trevligare att bli kallad "fascistjävel" än att några personer fäller rasistiska kommentarer. Speciellt som de "rasistiska" kommentarerna befinner sig i gränslandet mellan rasism och allvarlig kritik mot det mångkulturella samhället (vilket faktiskt är en helt annan sak). Vidare i DN:s förklaring. 


Jag vill understryka att DN.se:s beslut att gå över till ett inloggningsförfarande inte är ett ställningstagande mot anonymitet på nätet i bredare bemärkelse. Möjlighet till anonymitet på internet är en viktig demokratisk rättighet, något som blivit tydligt inte minst i samband med nätaktivismen under vårens revolutioner i arabvärlden.


Jag tycker egentligen inte att man skall behöva vara anonym på nätet. En man skall kunna stå för sina åsikter. Tyvärr har vi i vårt land en mörk historia där de som uttryckt fel åsikter och anmält en åsikt som t.ex. går emot de sju systrarnas immigrationspolitik, råkat illa ut. Några har blivit av med sina arbeten, ännu fler har blivit utsparkade från sina fackföreningar. Trakasserier och annan förföljelse har tyvärr varit vanlig för de som haft fräckheten att inte se ljuset i den samlade riksdagsmannakårens drömlika visioner. Allt detta har sannolikt gjort att en del känt sig manade att uttrycka sig anonymt. 


Det har publicerats och pratats en hel del om det s.k. näthatet i media. Man menar att det publicerats en hel del kommentarer som uttrycker förakt för människor från andra världsdelar. En del kommentarer har dock solklart uttryckt hat mot vår politik och mot våra politiker. Det är självklart inte acceptabelt att uttrycka vad som helst mot valda politiker, även om det bara är tryckta ord. Det vore dock välgörande om våra politiker understundom steg ned från sin upphöjda piedestal och lyssnade på verklighetens folk, trots att de inte lärt sig de senaste politiskt korrekta flosklerna. Det finns en potent medicin mot hat, som nästan alltid fungerar. Medicinen heter "dialog". Nu förs dialogen mest mellan de som tycker lika, och då växer hatet följaktligen mellan dem som tycker olika. Skall hatstämningen i vårt land mildras så måste de som "gillar olika" nedvärdera sig att lyssna och prata med dem som "tycker olika". 


Till sist så måste man reflektera över det medieutrymme som upplåtits åt "näthatet" jämfört med det intresse media och övrigt etablissemang ägnat åt de rena våldsdåd som drabbat företrädare för SD. Det förra är faktiskt ord, skrivna på ett tangentbord, det senare är högst konkreta slag och sparkar. Varför är ohyfsade kommentarer under en artikel så mycket viktigare än de brev med direkt mordhot som SD-kvinnor drabbats av? 

Länk DN

23 kommentarer:

z999 sa...

Bra!

Alexander den store sa...

Vad är "näthat"?
Intressant diskussion i och för sig som i grund och botten handlar om yttrandefrihet och tryckfrihet.
Nog finns det väl olika forum för "näthat"?
En Blogg som man själv står för ansvarar du som ansvarig utgivare för och där har man ju skrivit på vissa regler. Då är man moderator själv. Det finns "gillaknappar" och dyligt. PI har ju själva stora problem med "troll" och anndra som vill sabba.
Men Jag tror att "näthatet" florerar som värst på Facebook och Twitter, rätta mig om har fel.
Att vara anonym i både ålder och namn är ju bekvämt. Men vi som driver lite seriösa debattinlägg i bloggform och inte bara räknar antalet läsare som ger intäkter i annonspengar sållar ganska lätt bort dessa snorungar och sabbare sk troll och dyl.
Men det Gammelmedia är så bra på är att kalla oss kvasijournalister med sina pissrännor (DN:s def på oss bloggare) är inget annat än ett syndrom för deras upplageminskningar i pappersform.
Nu stänger man kommentarfälten på massor av tidningar och skyller på "näthat", har man inte råd att skaffa sig en moderator så bli det så. Då får den som vill och känner sig debattsugen skriva en insändare i vanlig ordning väl?
För det kan väl inte var så illa att man känner av läsarförlusterna på sina nätsajter också?
Iså fall har man kanske börjat att fatta att vara PK i längden gör att läsarna söker sig till andra sajter som PI och utländska nyhetssajter.
Stay sharp!

Anonym sa...

Jag upprepar och hoppas att det blir PK-medias död. Att Ur-Nissarna förstår vad dessa PK alster vill uppnå med denna begränsning. Få stå emotsagda med sina lögner.
Allemand

Anonym sa...

haha desperationen tilltar hos gammalmedia. Att stänga nätkommentarerna kommer att reducera deras relevans i debatten. Det kommer bara gynna andra medier som inte stänger kommentatorsfunktionen.

Robsten sa...

Nä, Allemand, jag tror inte det blir deras död. Det som räknas är deras sålda papperstidningar, nätet tjänar de inte speciellt mycket på. Kanske därför de inte har råd med en moderator. Det finns 150,000 arbetslösa ungdomar därute som med lätthet skulle klara denna uppgift.

Tack Z ;-)

Robsten sa...

@Alexander

Såg en artikel från 06 eller 05, är det samma Alexander? Skall se om jag hittar artikeln.

http://robsten.blogspot.com/2006/07/debatteknik.html#links

Robsten sa...

Så var det dags igen då:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sd-politiker-utsatt-for-brandattentat

Robsten sa...

DN börjar nästan framstå som den bättre av SvD och DN.

Robsten sa...

Eller minst dåligt.

Anonym sa...

Rosten

Nej.

Jag startade min blogg
söndagen den 8:e februari 2009 och har alltid hetat Alexander den store
Ibland så blir det för långt då heter jag Alexanderds

Här är länken till min sajt

roljede.blogspot.com

Anonym sa...

Robsten, jag skrev hoppas, hoppet är det sista...
Allemand

Anonym sa...

På SvD:s ledarsida finns idag, (30 aug) en mycket bra och sansad artikel av Per Gudmundson om det hänsynslösa och ökande politiska våldet mot Sverigedemokraterna, om de dåliga polisinsatserna i samband med dessa samt om Reinfeldts sanktionerande av detta våldsbeteende.

Läs: "Det politiska våldet måste stoppas"

http://blog.svd.se/ledarbloggen/2011/08/30/det-politiska-valdet-maste-stoppas/

/Anonym I

Anonym sa...

Det här innebär nog inte att de skjutit sig i foten, för så får man inte säga i ett snällt land som Sverige. Men...de har nog bitit sig själva i benet, det tar nog inte så lång tid innan de faller omkull.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

All heder åt Robsten som till skillnad från många andra tillåter en öppen debatt. Har dock en vag känsla att jag fick en tillsägelse att lugna ner mig på den tiden jag var en n00b på denna och dom andra politiska bloggarna. Idag bannar många för rena struntsaker och utan att varna först. Måste ha lyckats hålla humöret i schack rätt hyfsat eftersom jag fortfarande är kvar.

Robsten sa...

Du har nog fått en eller två tillsägelser Robin, men du har aldrig blivit filtrerad, vad jag kan komma ihåg.

Tycker du slipad ned kanterna och det är förbannat bra. Jag får dessutom ta skit för vad andra skriver, så funkar det. En gång fick jag stå tillsvars i TV4 för vad andra skrivit på en annan blogg. Inte så kul kan jag säga. Jag brukar ju inte filtrera något som inte direkt bryter mot lagar och förordningar.

Robsten sa...

Men rena troll går bort, finns ingen anledning att ha dem kvar.

Ja, bra artikel av Gudmundson. Tack Per!

Alexander den store sa...

Till Robsten och
Robin Shadows...

Man kan garva åt gala synder!

http://www.bonton.se/dagens/bild/index.htm#n30.html

Alexander den store sa...

Galna och gamla synder ska det hu stå..

:)

z999 sa...

Egentligen handlar det väl inte bara om att stänga av kommentarsfälten i tidningarna, det är väl hela internet som är ett hot mot mångkulturen? I forna Jugoslavien så fungerade mångkulturen under kommunisttiden med Tito i ledningen och en stark censur som påminner om den vi har i Sverige. Det var ok att kritisera vissa fel i systemet men inte systemet i sig själv. Likadant fungerar ju mångkulturen i Sverige, man kan kritisera vissa integrationsproblem men inte hela idén med mångkultur.

Och återigen så vill jag påpeka att jag tycker att det är fel att tala om en extremvänster och AFA så fort det händer något våldsdåd mot SD. AFA är inte ens en organisation utan en lös sammansättning av folk som på något sätt backar upp utomparlamentariska/icke-demokratiska åtgärder mot SD och andra oliktänkande. Så egentligen ingår Laila Freivalds (nedstängning av SD-sidor) samt alla de som satt kvar i kyrkan och lyssnade på vänsterprästens hyllande av våldsamma grupper.

Robsten sa...

Nja, på sätt o vis kan man väl säga det. Hur många från Ung Vänster är med i AFA? Ingen som vet. Appropå detta så tycker jag absolut du skall läsa ett bar korta artiklar av Johan Lundberg Axess Z. Har en aning om att du går i spinn när du läser denna artikel:

http://www.axess.se/blog/post/2011/08/26/Horisontellt-konsensus-vertikala-konflikter.aspx

Robsten sa...

Ja, ja, enligt dig är det en "ickefråga" om Ung Vänster är med i AFA, eftersom de tillhör samma rörelse. Men en betydande del av etablissemanget ser det nog inte riktigt så.

z999 sa...

Väldigt bra och inspirerande länk Robsten.

z999 sa...

@Robsten:
"Men en betydande del av etablissemanget ser det nog inte riktigt så."

Nej, dom konfronteras ju sällan med frågan. Men din länk och Gudmundssons artikel är en bra start på något som kanske i längden leder till en förändring. Det kanske inte blir lika självklart efter ett tag att kunna redovisa samma åsikter som afa och samtidigt att det bara ska tas för givet att man tar avstånd från afa. Afa har ju "bekämpa med alla till buds stående medel", alltså till exempel utnyttja brister i demokratin för att bete sig väldigt anti-demokratiskt.