torsdag, september 01, 2011

Nyhetsvärdering

En spännande fråga är hur våra tidningar viktar sina nyheter. Vad tas med i tidningarnas nyhetssvep, vad sållas bort och vad anses som mindre viktigt. Frågan är ju viktig i ett demokratiskt perspektiv enligt alla bedömare. Rysslands demokrati har bl.a. kritiserats för sin bristande pressfrihet och alla påpekar den bristande pressfriheten i diktaturer. Frågan är ju också hur fria tidningar i västvärlden utnyttjar sin pressfrihet. Tittar vi på dagens nätupplaga av SvD så har de en försvarlig artikel om att en flicka, blott sju år gammal blev nekad att åka buss då bussbolaget övergivit kontanthanteringen (en åtgärd som tidigare närmast hyllats av våra rikstidningar), LÄNK.

När flickan, som saknade förköpt färdbevis, sträckte fram en tiokrona för att betala fick hon inte åka med, rapporterar SR Norrbotten.
- Hon började nästan snyfta, säger Julia Eklund, vittne till händelsen.

Det hela är självklart väldigt trakiskt. Själv hade jag resolut viftat in flickan, men busschauffören var väl av det nitiska slaget. Dock måste vi ställa oss frågan om detta är en nyhet på riksnivå. SvD fick möjligen blodad tand efter debaclet med den unga flickan som blev avkastad från tåget nyligen (där samtliga tidningar undanhöll uppgifter som talade emot flickan), men det går liksom inte hur många gånger som helst. Vad blir nästa steg? ”En pojke blott 6 år nekas äta sin frukost i skolbussen, pojken gick hungrig hela dagen.”

Sedan måste vi värdera denna nyhet mot det politiska våldet som flera SD:are blivit utsatt för senaste tiden. Jo, SvD har bl.a. nämnt den unga kvinnan som blev utsatt för mordbrand, detta i en ungefär lika omfattande artikel som om den snyftande flickan som inte fick åka buss till skolan. Jag har förgäves försökta hitta en artikel på SvD om överfallet på SDU i Norrköping, jag har dock inte hittat någon. Det är möjligt att jag missat någon artikel, men jag har tröskat igenom nyhetssvepet två gånger nu. Ljuspunkten är väl Gudmundsons krönika mot politiskt våld, men det är en herre som simmar mot strömmen som vi alla vet, LÄNK.

Vad jag däremot hittade när jag skannade nyheterna var en artikel om SD där det stort uppslaget deklarerades att en man fyllda 65 år hade valts in i SDU:s styrelse i Helsingborg. Så jätteintressant, en verklig riksnyhet! Uppgiften kom ursprungligen från Expo som när ett nästan sjukligt intresse för SD och alla små incidenter som inte ens gamla trotjänare i partiet orkar bry sig om. När en nyhet som denna viktas tyngre än rent politiskt våld mot ett parti som enligt alla demokratiska regler är invalt i Sveriges riksdag är något på tok (fast det visste vi redan). Den fria pressen lyfter gärna fram sig själv som demokratins spjutspets och stolta fanbärare. Det återstår bara att leva upp till detta, också i Sverige. Det är ju så mycket lättare att kritisera skavanker på pressfriheten utomlands.

Länk SvD 65 åring

Länk SvD politiskt våld4 kommentarer:

Robsten sa...

"Hon började NÄSTAN snyfta" Phhuu...en flicka på sju år som NÄSTAN börjar snyfta! Jag tror att professorer inom den logiska filosofin skulle få svårt med den meningen.

Anonym sa...

Jag reagerade också över storleken på 65 artikeln kontra eldsvådan. Förstår nu varför, Expo är inblandat.
Allemand

Anonym sa...

Vad för info om flickan på tåget undanhöll media?

Robsten sa...

@Anonym
Flickans ålder var högre enligt både tjänsgörande polis och medresenrärer. Dessutom säger medresenärer att det inte gick till som medierbna beskriver. Källa Second Opinion.

Tjänsgörande polis säger att han blev medvetet felciterad av tidningarna, så att historien blev extra tårdrypande. Artiklarna skall finnas någonstans på Second Opinion, kolla där.

Hittar du inte artiklarna har jag länkarna någonstans på hårddisken, men gör ett eget försök först, om du är intresserad.