onsdag, oktober 05, 2011

Alla dessa mammor och media


En ung pojke försökte åka mellan vagnarna vid Saltsjöbanan i somras. Vakter anlände och tog ner åtminstone den pojke som sedan blev nedbrottad. Pojken gjorde motstånd när vakterna tog tag i honom och när han sparkade en vakt på smalbenet blev han enligt SvD nedbrottad och belagd med handfängsel. Pojkens kamrater stod och hetsade pojken mot vakterna samt fällde en del mindre trevliga tillmälen mot dem.


Pojkens mamma såg den obligatoriska mobilfilmen av händelsen, blev upprörd och polisanmälde vakterna. En intervju gjordes i SVT 1 19:30 av mamman som var mycket upprörd på vakterna. Mamman var inte ett dugg upprörd över hennes sons beteende eller att hennes son försökt åka mellan vagnarna, som bevisligen är livsfarligt. Nej det är de elaka vakterna som gjort fel och helst skall stängas av från sin tjänst. Hela inslaget i Rapport var kraftigt vinklat till pojkens och mammans fördel. Det sades visserligen att pojken försökt åka mellan vagnarna, men inte ett ord om någon spark eller att gänget som pojken tillhörde hade hetsat mot vakterna. Bara en sådan sak, ett gäng på 12-åriga pojkar som hetsar mot uniformerade vakter, är det verkligen ingen som reagerar över detta?


Som grädde på moset intervjuas sedan en chef från SL förmodligen samma chef som får uttala sig i SvD. När hon blir intervjuad antar hon plötsligt en mammaroll, och tycker att 12åringen blir hårdhänt behandlad. Nu intervjuas hon inte för att anta en mammaroll utan som chef på SL. Vad tycker hon vakter skall göra med pojkar som åker mellan vagnarna?


Det finns vakter som använder övervåld, det finns också olämpliga vakter. Men nu följde vakterna lagen och andra instruktioner. Reaktionen kom för att pojken var 12 år gammal och att det hela filmades. Vad skall vakterna göra om någon sparkar dem på smalbenen, kan Sveriges alla mammor tala om det? Att sedan 12-åringar beter sig på detta sätt borde vara en allvarlig varningssignal för vilken mamma som helst. Det är inte riktigt så att det bara är omvärlden som är dumma mot deras små älsklingar. Att SVT använder sig av dessa kraftiga vinklingar är bedrövligt, att de inte nämner de sparkar pojken använde sig av närmar sig ren lögn.

Länk SvD

Länk SVT

48 kommentarer:

Anonym sa...

Säger bara en sak om Tanten från SL och modern. Flumkärringar.
Och ungfan skulle ha ett kok stryk.

Le Tigre sa...

Skönt att se att det finns vettiga människor där ute. Jag kan bara instämma till 100%.

Vad hade rubrikerna blivit om killen hade dött när han åkte mellan vagnarna?
_______________________________

"12-årig pojke omkommen vid livsfarlig lek Ordningsvakterna gjorde ingenting"

"Vakten som kunde räddat hans liv lät honom dö: Ja, han ville ju inte lyssna och blev arg så då släppte jag ju honom"
_______________________________

Vakterna gjorde det enda rätta och ansvaret för den uppkomna situationen ligger helt hos grabbarna och deras föräldrar som misslyckats fatalt i grabbarnas uppfostran!

Anonym sa...

Fanns ju inga sparkar på filmen.
Låter som rena SD-fantasier det övriga i inlägget.

Anonym sa...

Sl kärringen kunde lyfta på arslet sitt lite oftare o se vilka idioter som rör sig i T banan istället för att svälla med bullar på kontoret sitt! Helt rätt av vakterna o ta hårda tag mot snorungen

Anonym sa...

Att bli utsatt för vakters våld kan vara en ganska skrämmande upplevelse. Man kan kallt räkna med att det inte går att få någon upprättelse, eftersom vakter och poliser ofta skyddar varandra.

Det är viktigt att få kritisera och granska de som har laglig rätt att bruka våld. Det är också viktigt att personer i en sådan position kan hantera denna rätt.

Att folk gör motstånd när de får ont vet vakterna mycket väl. Att pojken sparkade på smalbenet kan vara i respons på smärta. Vakten bryter sedan ned pojken samtidigt som han vrålar "Sluta sparka!". En vettigare respons kunde kanske vara att försöka prata med gossen istället.

Att uttala sig om detta fallet lönar sig inte speciellt mycket, eftersom det mest blir spekulation.
Min gissning är att vakterna kommer vara tillbaka i tjänst inom kort och undvika mobilkameror extra nästa gång.

Anonym sa...

Ständigt detta försvar i media av de små skitungarna, syltryggen från SL ska man inte ens prata om, mamman skäms inte heller för att visa upp sin misslyckade uppfostran för hela världen,inget som förvånar längre.

Robsten sa...

@Le Tigre

Jag misstänker att det bara finns en förälder, frånvarande pappa, men jag vet såklart inte.

Robsten sa...

Fanns ju inga sparkar på filmen.
Låter som rena SD-fantasier det övriga i inlägget.

"”Aj, mitt ben” och ”släpp mig” skriker pojken, som plötsligt sparkar vakten på smalbenet. "

Henrik Nordström sa...

Helt rätt. Ungen sparkar. Går ju riktigt lugnt till från vakternas sida. ni har MITT FULLA STÖD killar! Utmålade som kriminella när det är föräldrar som inte uppfostrar sina barn. Sen förstår jag inte hur man som 12 åring inte kan se att man betett sig illa utan drar allting genom polisanmälan och t.o.m in i TV. SKANDAL !

Robsten sa...

"Att bli utsatt för vakters våld kan vara en ganska skrämmande upplevelse. Man kan kallt räkna med att det inte går att få någon upprättelse, eftersom vakter och poliser ofta skyddar varandra."

Ligger något i detta. Titta på vilken fälla Almqvist hamnade i, hans tur var att han hade SÄPO med sig, nu totalt frikänd, inte ett ljud från media.

"Det är viktigt att få kritisera och granska de som har laglig rätt att bruka våld. Det är också viktigt att personer i en sådan position kan hantera denna rätt."

Nja, självklart. men ingen reagerar på att 12-åringar kallar vakter "jävla horungar" är inte det anmärkningsvärt?

"Att uttala sig om detta fallet lönar sig inte speciellt mycket, eftersom det mest blir spekulation."

det problemet finns alltid, men att SVT vinklade sitt reportage och mammans lite väl subjektiva reaktion är väl uppenbart ändå.

Anonym sa...

Jag tror att många föräldrar idag inte känner något föräldraansvar. Känner en lärare som berättar om föräldrar som tycker att det är skolans ansvar att deras ungar kommer i tid till skola osv. Skolan har idag en fostrande roll, utan att kunna göra så mycket.
Det råder stor odemokratisk enighet bland våra politiker (utom sd & kd) att barnen skall tas omband av staten och de föräldrar som vill ta hand om dem själva ses som korkade parasiter som inte förstår sitt eget bästa (iallafall inte om man råkar vara kvinna) Vem kan sedan klandra en förälder som senare inte tar det ansvar som den borde gjort från början?
Jag tror att mycket av de problemen vi har idag bottnar sig i detta (också invandringen). Det är för otydliga regler/gränser i samhället. Ingenting är självklart längre. Man har liksom rätt att uppföra sig hur som helst. Den som uppför dig illa blir ett offer och den som ingriper är helt plötsligt en förövare. Förvirring uppstår och sedan är helt plötsligt ett avvikande beteende okej.
Att införa en annan religion eller något annat skulle också kunna vara okej i vårt konstiga samhälle som mer och mer tappar sin identitet. Vi kommer att få svårare att säga nej, när vi inte själva vet riktigt vad som är rätt eller fel.

Vårt samhälle behöver tydliga regler och vi behöver tydliga politiker som inte behöver tycka likadant, utan står på sig.

Multikulti är absolut det mest otydliga ledarskapet som finns och vi blir förvirrade av detta.
Allting börjar dock i vaggan och det är bristen på fostran som ligger till grunden för mycket av dagens knasigheter.

Anonym sa...

Jag är glad att flertalet här håller med om att vakterna gjorde rätt.
Varför kan inte SVT se samhälls utvecklingen och agera mot den ?

SL kör naturligtvis politiskt.
De vänder kappan med vinden.

Barn gör som sina föräldrar så mamman kanske är en förebild för 12 åringen

A sa...

Jag tycker att den vakten som håller i ungfan är en av de mest behärskade människor jag någonsin skådat. Han står helt still och tar kommentarer som "Jag ska döda dig din jävel" i en och halv minut innan killen sparkar honom.

Mamman har för övrigt stängt av kommentarerna på youtube när hon märkte att hon fick lite oväntat mothugg...

Anonym sa...

Fattar inte! Är ni helt blåsta hela högen? VÅLD MOT EN 12ÅRIG ÄR ALDRIG OK!!! Det visar bara att vi vuxna tappat auktoriteten...inget annat! Våld föder våld!

Anonym sa...

Vart är våldet? han lägger ner pojken för att skydda sig själv och pojken! Det e inge våld.

z999 sa...

@Anonym:
"Våld föder våld!"

Håller med helt! Vakterna borde omedelbart åka hem till pojkarna och be om ursäkt för att de överhuvudtaget existerar. Att pojkarna kunde ha dött är ingen ursäkt att ta till våld. Mamman såg tillräckligt ung för att kunna producera nya i såna fall. En betydligt fredligare lösning.

Robsten sa...

" Våld föder våld!"

Tja, ibland kan det vara så. Första världskrigets förnedring av förlorarnationerna bidrog kanske till 2a världskriget med 100 tals miljoner döda och lemlästade. Diktatorers förtryck föder inbördeskrig ofta med miljontals döda och lemlästade. Se på forna Jugoslavien, mord, etnisk rensning övergrepp. Men nu är det alltså en grabb som fått ett lugnande knä i ryggen några sekunder, vi kanske borde besinna oss lite här.

Anonym sa...

Kan man abortera i efterskott, eller kanske adoptera bort ungen till nån som förstår hur allvarlig situationen är.
Den mamma skulle inte bara ha utegångsförbud utan även förbjudas att övehuvud taget prata med något barn.
Aktuellts reportrar har här huggit i sten, få gick på deras löjliga linje.

Anonym sa...

Nåja någon allvarlig spark var det inte heller att tala om direkt, tycker det överdrivs åt båda håll.

För övrigt ser jag det inte som att stökiga ungar automatiskt har kassa föräldrar. Jag minns då ett flertal exempel som jag kände mycket väl som gjorde allt för sina barn, ändå fick de stökiga tonåringar...Var ni själva alltid guds barn?

Enligt mig är det absolut inget som säger att morsan är en dålig förälder (även om risken finns, jag vet helt enkelt inte) en bra mamma försvarar väl sina barn i de flesta lägen? Inte tror jag att hon tycker att det är toppen att ungen gjorde som han gjorde bara för att hon anser att vakten använde övervåld...

Men man måste ju kunna skilja på det, en vakt ska aldrig behöva ta till mer våld än vad som krävs. Och det kan inte ha krävts mycket för att stoppa den där fjuttiga sparken.

Nej jag försvarar inte tåghändelsen överhuvudtaget eller ungjävelns beteende (som jag också ser som en snorunge) men tycker som sagt att det överdrivs och vinklas åt alla håll.

Anonym sa...

1. Som förälder har man ett föräldraransvar, inte minst skadeståndsrättsligt.

2. Se till att uppfostra barnen. Det är inte normalt att sparka på personer som utövar myndighetsutövning.

3. Ordningsvakternas agerande är från bilderna att döma utan anmärkning. Han är omhändertagen/gripen, gör våldsamt motstånd (sparkar). Att han läggs ned är faktiskt för att skydda honom (från att fortsätta begå brott, våld mot tjänsteman.)

Pinsamt av SL att underminera ordningsvakternas auktoritet. SL vet själv vad barn, både yngre och äldre än den aktuella pojken orsakar i skador.

Kollektivtrafiken ska inte vara en lekplats, den har ett viktigare samhällsändamål.

Ska vanligt folk inte kunna åka tunnelbana för att vissa "morsor" inte klarar av att fostra sina ungar?

fd ordningsvakt, idag jurist

Anonym sa...

Anonym 23:31:

"det kan inte ha krävts mycket för att stoppa den där fjuttiga sparken."

Det gjorde det inte heller. En enkel och handfast nedläggning som hämtad ur instruktionsboken bara.

Sådan skall vara överraskande och resolut för att undvika en segdragen brottningsmatch med stor risk för skador. I det här fallet har vakten dessutom att ta hänsyn till gänget runt omkring, som av filmen att döma bara väntar på en chans att ge honom ett tjuvnyp.

Av debatten får man snarast uppfattningen att ordningsvakten varit ensam med ungen och slagit honom besinningslöst med batongen eller rentav skjutit honom.

Han lades ned på marken. Putte då. Om han var så rädd för en så "hemsk" upplevelse kanske han borde undvika att sparka vakter överhuvudtaget - vare sig sparkarna är "fjuttiga" eller ej.

Det är inte mycket att gnälla om den där "fjuttiga" nedläggningen. Det var ett våld som krävdes, men som kanske inte hade gjort det om tolvåringen varit ensam...

Robin Shadowes sa...

Jag tycker ärligt talat att vakterna skulle ha tittat åt ett annat håll och låtit ungjäveln förgås under tågets hjul. Att bli överkörd av ett tåg är ingen vacker syn men fanskapet hade väl fått stå sitt kast. Bryr mig överhuvudtaget inte om psykopater. Inte ens om dom bara är 12 år gamla.

Mattias sa...

Jag har anmält SVTs Rapport för vinklad rapportering till granskningsnämnden.

Robsten sa...

"För övrigt ser jag det inte som att stökiga ungar automatiskt har kassa föräldrar. Jag minns då ett flertal exempel som jag kände mycket väl som gjorde allt för sina barn, ändå fick de stökiga tonåringar...Var ni själva alltid guds barn?
"

Gjorde allt för sina barn, och även lät dem veta gränserna? men självklart kan man inte rutinmässigt anklaga föräldrarna om något barn beter sig idiotiskt.

"Enligt mig är det absolut inget som säger att morsan är en dålig förälder (även om risken finns, jag vet helt enkelt inte) en bra mamma försvarar väl sina barn i de flesta lägen? Inte tror jag att hon tycker att det är toppen att ungen gjorde som han gjorde bara för att hon anser att vakten använde övervåld...
"

Inte när jag växte upp, då höll vuxenvärlden ihop mot barn som gått över gränsen.

Cap sa...

Är det bara jag som kommer att tänka på denna video:

http://www.youtube.com/watch?v=uj0mtxXEGE8

- Obey the law
- Use common sense
- Be polite
- Shut the fuck up

Kanske borde denna video bli obligatorisk utbildnings material till alla skolor!

:-)

Anonym sa...

Hoppas Socialförvaltingen kallar in mamman och pojken för samtal. Mamman har ju bevisligen brustit i tillsynen av sitt barn. Det finns speciella järnvägslagar vilket pojken brutit mot. Jag tror detta slutar med omhändertagande enligt LVU. Kvinnan från SL får ta ut föräldrarledighet framöver för hon tycker ju föräldrarrollen är viktigare än säkerhet och trivsel i SL trafiken. SVT och övrig media som vinklat detta till mamman och pojkens fördel borde betala skadestånd till ordningsvakterna.

z999 sa...

Vilket fantastiskt stöd vakterna hade av sina arbetsgivare :-)

En parodi på att sparka nedåt.MEN! Det där med att sparka nedåt när media börjar talar om för folk vad dom ska tycka är rätt eller fel sköts lite si och så av SD. Det finns visserligen ett flertal exempel på när Jimmie Åkesson har stått upp för SD's åsikter istället för att "tona ner" dom när "reportrarna" har lekt åsiktspolis. Men det finns också en del (gamla) fall där man kunde valt att vara mer offensiv.

Nu blir det kanske sharia-domstolar i Norge (England har redan). Eftersom vi har verklighetsfrånvända antirasister som läser här så lägger jag en länk.
http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7809190


– Jeg tror ikke vi kan stoppe shariadomstoler, men det vi bør gjøre er å ta skritt for å regulere dem for å stoppe de verste overgrepene, sier Hannah Stewart til NRK.


Så nu vet ni det. Hittils har vi inte haft såna krav (seriöst ställda) i Sverige även om det hängt i luften.

z999 sa...

Såhär, jag tycker att man vid ett flertal anklagelser om nazism/rasism inom partiet kunde valt att backa upp enskilda medlemmar lite mer. Men jag vet att det är en farlig väg eftersom SD, tvärtemot vad en del tycks tro, inte kan reglera exakt vad medlemmarna tycker och vad de ska säga. Inte så bra om man backar upp ett uttalande från en person om den personen sedan följer upp med en ny groda.

Jag vet också att det finns dom som tycker att SD skulle vara striktare med vad som får och inte får sägas för att följa partilinjen.

Robsten sa...

Jag tänkte inte på denna video Cap, trots att den tillhör en av mina gamla favoriter. T.o.m. möjligt att jag lagt ut den på denna blogg 2008 eller 2009.

Robsten sa...

" Inte så bra om man backar upp ett uttalande från en person om den personen sedan följer upp med en ny groda.
"

Detta tror jag mig veta att man alltid väger in. Det finns i princip inget fall där det handlar om ETT olämpligt uttalande, de som fått respass har ofta blivit varnade och alltid gjort sig skyldiga till fler grodor, som ibland staplats på varandra.

Dessutom finns det ibland fler grejer som inte kommer till allmänhetens kännedom, och inte skall göra det heller. Men låt mig säga att ibland kommer inte hela bilden fram, och vissa beslut kan då verka onödigt hårda.

Men var gränsen går är en grannlaga fråga, som jag med varm hand lämnar över till dem som är satta att sköta sådant.

S. O. sa...

Föga förvånande att kossan på sl vänder kappan efter vinden. Sl och svt som båda är statliga instanser ska ju vara neutrala.. Det är så vidrigt att se hur en snorunge som behöver tas i med hårdhandskar kan få stora starka staten att ta den i röven bara för att slippa undan så fort det börjar blåsa lite. Det är väl detta man borde kritisera? Ist ska en morsa utan pli på sitt barn rättfärdiga ett sådant beteende. Hade någon brytt sig om den här pojken hade varit 22? Helt rätt agerat mot en unge som behöver gå den hårda skolan när han missköter sig på stan. Hemma verkar det vara silkesvantar på oavsett beteende.

Robsten sa...

Hmm...får jag ändå be om ett vårdat språkbruk här, även om undetecknad själv hamnade i viss affekt när mamman framträdde i morgonnyheterna på TV och väktarnas chef gjorde ett ganska blekt intryck, lite mer offensiv hade jag nog väntat mig där.

Nåväl ett förslag av SD:s Micke Jansson som kanske skulle lösa våra problem:

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&sourceid={EA552FA8-1E4F-48D2-AA1C-C6CB20FA8067}

Anonym sa...

Att samhället via ordingsvakter och Polis säger ifrån när folk uppför sig illa bryter mot lagen eller är berusad/påtänd på allmänna ytor torde ju inte komma som en överaskning för någon. Samhället måste få säga ifrån, och hur man blir behandlad väljer man själv genom sitt eget beteende. Att killen är 12år spelar ju ingen som helst roll i sammanhanget, han är vuxen nog att veta hur man ska betee sig och vad konsekvensen kan bli om man inte gör det. I detta fallet blev ju konsekvensen att han blir gripen/omhändertagen, och på grund av hans utåtriktade beteende även belagd med handfängsel. Men gott folk hade han gjort det han blev ombedd att göra utan att stöka och leva rövare inför sina kompisar så hade han aldrig blivit belagd med handfängsel.. Att man sedan i debatten missar det faktum att han faktiskt brutit mot bestämmelserna som finns, är ju bara tragiskt. Man ska även komma ihåg att Ordningsvakter och Polis är dom enda som i fredstid har våldsmonopol i samhället och får använda våld i sin tjänsteutövning. Och både den killen och hans mamma samt mammorna till dom andra ungarna ska nog vara väldigt tacksamma att det inte var en polispatrull som tog killen. En stor eloge till vakterna för att dom enligt min bedömning hade fler och större juridiska möjligheter att agera med en ännu fastare hand mot hela gänget, men valde att ha ett lugnt och stabilt sätt att tackla situationen på. Istället ska man ju ta sig en ordentlig funderare på vad föräldrarna till alla ouppfostrade ungar har sysslat med under deras uppväxt, för det man får se på filmen skrämmer bokstavligen talat vettet ur mig. HUR kan man som förälder överhuvudtaget försvara sitt/sina barn då dom uppför sig så här?? Självklart måste man försvara sig, då det med all önskvärd tydlighet framgår för allt och alla att man misslyckats TOTALT med sin uppfostran av sin avkomma. Till sist så måste jag få sägar att jag pendlar med SL´s färdmedel dagligen och jag känner mig fortfarande trygg så länge dessa vakter arbetar. SL Borde SKÄMMAS när de stänger av dessa två som jag menar har visat en ängels tålamod. //P

M sa...

Det hela ser bara onödigt ut. Kanske helt korrekt juridiskt osv men så onödigt. Som vakt är du ju också representant för det företag du utför tjänsten åt och att trycka ner en 12åring i backen mitt bland alla resenärerna är ju så bra. Grattis!

Anonym sa...

@M, din kommentar visar varför vi har sådana problem.
Allemand

Anonym sa...

Apropå flumkärringar, två stycken på rad, två dagar i rad. Skyller ifrån sig och klarar förmodligen sig med det.
Allemand

z999 sa...

Såg precis filmen och i mina ögon gjorde inte vakterna ett enda fel.

Och så här kan det gå utan vakter.

Mamman blev mest förbannad på vakterna. Med den inställningen till sin son så borde hon bli av med vårdnaden med omedelbar verkan.

Anonym sa...

Man kan undra vem mamman hade skyllt på om hennes son omkommit när han åkt mellan vagnarna. Var lite tacksam att någon avstyrde de dumheterna i stället!

Anonym sa...

Tänk nu om ungen hade omkommit i tågleken. Vem hade mamman anklagat då? Kanske vakterna då hade fått en anmälan på sig. Mamman kan i stället tacka dessa vakter som tog tag i ungen som "levde".

Stig sa...

Jag kan inte tycka annat än att det är ynkligt av en vakt på ca 140kg att banka på en 30-40 kilos 12-åring på med batong när han dessutom redan har handfängsel på sig. Vakten har ca 4 ggr mer muskelmassa än den lille klena pojkspolingen men beter sig som om grabben vore uppe i hans egen viktklass och ålder. Patetiskt och ynkligt!

Robsten sa...

Ja, det skulle vara att ta i lite för mycket, att använda batongen på en som redan ligger ned och har handfängsel, men jag kan inte se att vakten gör det. jag ser att han slår batongen mot marken men inte på killen.

Anonym sa...

Men det låter mycket bättre med att han slår på pojken.

Såg mamman på TV-nyheterna idag och jag förstår att hon har en sådan 12-årig son.

Däremot måste de dårarna som ringer in mordhot till henne slås med batong både en och två gånger.
Allemand

Stig sa...

@Robsten
Ja det var ju svårt att se på videon för en person passerar framför kameralinsen och skymmer just i det ögonblicket vakten slår och jag tycker att det ser ut som att han slår mot grabbens rumpa, en rejäl dask i stjärten som på den gamla goda (aga-)tiden m.a.o. :-), med batong dock... Men att båda vakterna öht. tar fram batongerna mot en liten handfängslad 12-årsslyngel är ändå ganska löjligt - och provocerande.

I Sverige råder dock en näst intill fanatisk inställning till barns känslighet för lite brysk tillrättavisning, sätta gränser och visa lite auktoritet. Tänker på den stackars italienaren i Gamla Stan i somras som fick hela rättsväsendet på sig för att han gav sin son en örfil. Italiens media (+ förmodligen äv. folket) tog sig för pannan.

Stig sa...

@Allemand
"Såg mamman på TV-nyheterna idag och jag förstår att hon har en sådan 12-årig son."

Jag och mina klasskamrater gjorde precis likadant här med Göteborgs spårvagnar som barn på 70-talet, åkte på kopplingen på sista vagnen (anigen mindre farligt än mellan vagnarna). Jag vill inte påstå att det syntes varken på min egen mamma eller kompisarnas mammor att vi gjorde så. Hur ser man det??

F.ö. kan jag instämma i att hon knappast utstrålade auktoritet och gränssättande om det var det du menade. Men det är ju ett allmänt spritt problem bland både föräldrar och lärare (som inte ens får) i dagens Sverige där regler och normer upplevs som diktatorsfasoner.

Sammantaget tycker jag "dramat" är en bagatell som TV blåser upp i brist på verkliga nyheter. verkar vara mycket om vakter/vaktbolag just nu.

Robsten sa...

"Jag och mina klasskamrater gjorde precis likadant här med Göteborgs spårvagnar som barn på 70-talet, åkte på kopplingen på sista vagnen"

Jag har aldrig åkt på några kopplingar, men jag gjorde en hel massa väldigt dumma saker i alla fall när jag var barn och framförallt ungdom. Saken är den att min mamma aldrig hade försvarat mitt beteende och tyckt synd om mig ifall jag fick ta konsekvenserna av mitt handlande.

Att åka på kopplingarna är nog ändå en rätt allvarlig signal om att allt inte står rätt till, antar jag. Precis alla ungdomar är medvetna om att det är livsfarligt.

Sedan anser jag att de som ringer och hotar mamman är jubelidioter, vad fan skall det vara bra för? Ring och diskutera ansvar och uppfostran i stället, som vuxna normala människor.

Robsten sa...

Såg inte denna kommentar

" med batong dock... Men att båda vakterna öht. tar fram batongerna mot en liten handfängslad 12-årsslyngel är ändå ganska löjligt - och provocerande."

Nej, nej, nej! Det är grabbens hotfulla kompisar de tar fram batongerna mot. De står runtomkring och beter sig hotfullt. Upptäckte inte det själv förrän jag såg filmen med fullt ljud på TV. Men då är det glasklart, gänget cirklar runt vakterna och skriker. Ungdjävlar! De borde verkligen lära sig veta hut, annars har de en framtid på Kumlaanstalten, och hur "snällt" är det att låta det gå så långt?

Anonym sa...

Efter den traumatiska upplevelsen har 12-åringen fått svårigheter med att säga "fucking hora" till poliser, ordningsvakter och precis vem som helst precis hur som helst.

Robsten sa...

Det låter hemskt ;-)