tisdag, oktober 04, 2011

Vad gjorde den mördades kollega?


En kvinnlig vårdare har slagits ihjäl med en kollegas batong. Mördaren var enligt alla uppgifter en psykisk instabil våldsbrottsling. Enligt SvD så tillgrep den häktade batongen från den äldre fångvaktaren och slog sedan ihjäl den yngre vårdaren. Enligt DN så slog den äldre vårdaren snabbt larm, men räcker det? Stod den äldre kollegan och såg på när hennes yngre kollega blev ihjälslagen? 


Det är utan tvekan jämställt och modernt med gamla tanter som fångvårdare, men det kan inte vara rimligt att ha fångvårdare som kanske bäst passar att sitta med barnbarnen och knyppla, när det gäller livsfarliga psykfall. Så här står det i DN.

Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson utesluter inte att rutiner behöver ändras efter överfallet.
 
– Det är klart att jag har funderingar. Men det här måste utredas. Polisen utreder och det utreds av oss också, säger han.  


Ja, utan tvekan kommer detta att utredas på alla möjliga sätt. Samtidigt är det uppenbart för alla var bristen låg när det tragiska dödsfallet hände på häktet. Den äldre vårdaren blir av med sin batong, som våldsmannen sedan slår ihjäl hennes kollega med. Den äldre vårdaren ingriper inte efter vad som nu framkommer, utan tar upp något slags larm i stället för att dyka på gärningsmannen och försöka få grepp om batongen. Varför skall det vara två vårdare om den ena ändå inte gör något när en allvarlig incident händer? 


Det är möjligt att en annan bild än ovanstående till slut framträder, men än så länge ser det inte bra ut för den äldre vårdaren som i princip bjöd på sin batong till gärningsmannen. Det är inte bara antalet vårdare som räknas, de som tjänstgör måste kunna agera om det händer något också.

Länk SvD

Länk DN

Länk SVT

UPPDATERING:


Nya uppgifter i kväll ger vid handen att vårdaren arbetade ensam, de var alltså inte två som bevakade mannen. Detta är ännu värre än den första versionen. Frågan är varför tidningar gick ut med felaktiga uppgifter tidigare i morse. Har någon fört dem bakom ljuset? Frågan är också hur de kan släppa en ensam kvinna som vårdare till en farlig psykopat.


Kan möjligen vara på sin plats med en ursäkt till den "äldre kollegan" också. Hon har i vilket fall agerat, när hon väl kom på plats. Frågan är varför hon inte var på plats. Jag ber i alla fall officiellt om ursäkt för min tidigare förklenande beskrivning. 

14 kommentarer:

z999 sa...

"Det är utan tvekan jämställt och modernt med gamla tanter som fångvårdare, men det kan inte vara rimligt att ha fångvårdare som kanske bäst passar att sitta med barnbarnen och knyppla, när det gäller livsfarliga psykfall. Så här står det i DN."

För det första är det så att numera får inte folk själva avgöra om de är lämpliga för ett arbete eller inte (det är ju "arbetslinjen" som gäller). Och den som anställer får inte använda sunt förnuft när folk anställs, speciellt inte inom kommunen.

För det andra anställdes den äldre kvinnan på den tiden då vi inte hade sparat in så mycket på psykvården att det numera är kö. Hon anställdes alltså på den tiden då hon inte ens hade kommit i kontakt med såna här personer. Erik, som den intagne heter, har varit i kontakt med psykvården där det fastslagits att han är farlig både för sig själv och andra. Men detta räcker inte för en tvångsintagning, något som man inte gärna tillämpar nu för tiden när man vill hålla antalet platser nere för att spara pengar till annat (se SD's dokumentär om vart pengarna går).

För några dagar sedan så stod det om en psykiskt sjuk i DN som fått vänta över ett halvår på psykvård, han hade tre självmordsförsök bakom sig.

Normalt sett skulle Erik ha hamnat på det mycket närliggande rättspsyk (Huddinge sjukhus). Tyvärr har inte rättspsyk i Huddinge fått anslag för att bygga ut sin verksamhet, pengar har istället gått till andra projekt.

z999 sa...

Sveriges svar på Bagdad Bob rycker ut och vill tona ner händelsen trots att det är en etnisk svensk som är förövare.

http://www.dn.se/sthlm/professor-dodsfallet-ar-en-unik-handelse

Anonym sa...

De ansvariga bör ha så mycket "guts" att de avgår med omedelbar verkan.

Av de chefer jag sett så kan de flesta inte ens få ett dagis att vara lugnt. Att de inte skäms att påstå att det är budgetens fel som en kalkon-tant gjorde igår.
Allemand

Anonym sa...

Min första tanke var också vad den äldre damen och tillika kollegan gjorde. På mitt arbete, en anstalt, är det klart flest kvinnor som arbetar. Detta har också vår nya chef, en kvinna, uppmärksammat. Det hon sade på en arbetsplats-träff gjorde mig dock mörkrädd. Hon sade att det inte går att göra så mycket åt eftersom facket då börjar föra liv om det. Är det någon organisation som är pro-feministisk så är det ju som vi alla vet facket. Vi ser nu hur det kan gå när facket får råda.....

ddayperspective sa...

Vi ska naturligtvis akta oss för att lägga någon skuld på den äldre fångvaktarkvinnan. Hon har varit tvungen att anpassa sig till "arbetslinjen", försöka få det att gå runt i ett underbetalt yrke och klara sig fram till ålderspensionen. Ansvaret måste utkrävas på andra håll. Flera bär skuld. Inte minst politiker, medgörliga chefspersoner, kvinnororganisationer och fack som låtit jämlikhetssträvanden gå för långt. Principen borde vara att kvinnor i normalfallet INTE passar i vissa yrken som t ex polis och fångvaktare. Att det ska finnas möjligheter för dem som uppfyller tuffa mansnormativa krav är sjävklart. Verkligheten är mycket värre än vad den framställs som. Ni som läser inser säkert att jag inte är någon vän av "dialogpoliser" och annat mjukistjafs som genomsyrar polisverksamheter, kriminalvården OCH socialtjänsten. Där ser jag tre väldigt viktiga områden där genomgripande förändringar måste ske för att man ska kunna få de resultat man ändå vill se genom mycket bättre statistik...

Anonym sa...

Erik den som mördade fångvaktaren var helt galen enligt uppgift i Länstidningen i Södertälje. Han hade dessutom förflyttats från rättpsyk i Huddinge där han var intagen för undersökning för där ville man inte ha honom kvar. Denne galning hade redan hotat personalen där.

Det är dags att börja använda fotbojor, midjebälte och handbojor inom kriminalvården om det inte redan görs. Det är den anställda personalen som skall skyddas från fångarna. Fångarna måste få begränsad rörelsefrihet med sådana fängsel. Om de inte redan finns. finns det inte så måste frågan ställas "varför finns det inte". De har förverkat sin frihet speciellt som inte ens ett rättpsyk kan ha dem kvar.

Robsten sa...

Alltså jag utesluter inte kvinnliga fångvakater per se. Men alla fångvaktare måste vara i sådan psykisk och fysisk form att de vid en allvarlig incident agerar fysiskt, och då menar jag inte tummens tryck mot larmknappen enbart.

Vid dedikerade våldsamma psykfall som det här rörde sig om, kan man tänka sig en välväxt man samt en vältränad kvinnlig fångvaktare som bevisligen inte drabbas av förlamning om något händer. Den kombinationen hade ommöjliggjort den tragiska händelse som inträffade på Huddingen häkte.

Däremot hade den kombination av vaktare som i det aktuella fallet kanske gått för sig om en kvinnlig checkbedragare med en kroppsvikt på 50 kg, skulle ut och rastas, fast det vore väl ett gränsfall där också.

Robsten sa...

omöjligjort stavas såklart med ett m

Anonym sa...

Helt klart- hur än omständigheterna har varit i detalj så är det löjeväckande och synnerligen naivt att ha kvinnor att vakta livsfarliga män. Det bör vem som helst lätt begripa!
Ansvariga chefer bör tas ur tjänst! Ansvariga på högsta nivå måste agera. Det är dom som har ansvaret för att en ung kvinna mördades!

Anonym sa...

Det är precis som med byggarbetare där män dör ofta pga bristande rutiner och dåligt säkerhetsarbete, alt mänskliga faktorn.
Vi kan ju ge de som aningslöst implementerar samma aningslöshet för kvinnor i farliga arbeten en eloge för att vara jämställda i sitt tänkande...
Jag är ironisk. Det är en tragedi för den inblandade familjen och en pinsam belastning för vårt samhälle med sådana här incidenter.

Nisse sa...

Men hur naiv är den som tror att råstyrka skyddar mot den här typen av händelser? Lika naiv som den som tillåter ensamarbete i häktesmiljö.

Robsten sa...

Jag är nog så naiv Nisse. Om en galning löper amok så är råstyrka till stor hjälp. Skulle det vara skamligt med råstyrka på något sätt? Jag får nästan den känslan när jag läser vad du skriver.

Anonym sa...

Den formen av elektrisk pistol som skjuter i väg pilar används av den amerikanska polisen och är ett alldeles utmärkt instrument för både den svenska polisen och fångvården.

Någon idiotisk nämnd hos polisen har utvärderat och tycker inte att det är bra, men att unga människor mördas det går bra.

Endast i Sverige.
Allemand

Anonym sa...

Jag är en gammal tant som jobbat med farliga psyk patienter under 30 år.
Jag fick gå en kurs i i Svenska Självförsvarskolan,"Hur man hanterar konfliktsituationer".
Den här unga kvinnan borde aldrig varit ensam överhuvudtaget. Larmade kollegan? Var fanns övrig personal , på lunch?, kollade Facebook? Hur lång tid tog det när dom andra kom till platsen?
Det farliga på dessa arbetsplatser är personalen, gamla stötar som är egentligen väldigt rädda och fega som smiter från jobbet (dubbelbemanning då går den ena hem)
Och dessa helt oerfarna unga timanställda som inte ha en susning om psykos och aggressiva vibrationer. Töntar runt med sina iphones.