söndag, oktober 09, 2011

Maud Olofssons nybyggardröm finns i Secondigliano


När jag läser Roberto Savianos bok "Gomorra" så slår det mig att camorrans affärsverksamhet i Neapel måste vara en tillspetsad variant av Maud Olofssons vision  "nybyggarlandet". Den napoleanska camorran skiljer sig väsentligt från den mer kända Cosa Nostra med säte huvudsakligen på Sicilien. Camorran är mer en renodlad affärsrörelse där traditioner och familjeband spelar mindre roll än för den sicilianska maffian. Det är inte bara narkotika och vapen som camorran sysslar med, det är lika mycket kläder, skor och olika elektronikprodukter som finner sin väg från producent till konsument. Affärsidén är billig produktion, främst i Kina eller i Neapels slumkvarter, undvikande av alla skatter och sedan billig försäljning. Utmärkande för Camorran är konkurrens, extrem fri företagsamhet (var man sin egen lyckas smed) och mord på konkurrenter.


När någon bryter mot regeln att aldrig meddela sig med polisen slår Camorran till hårdare  än t.o.m. Maffian. I Savianos bok beskrivs ett mord där en person angett en klanledare och sedan får sitt straff. Den lösmynte (om de nu tog rätt person) dödades genom att i timmar bli slagen med en spikklubba, efter att de skurit av diverse kroppsdelar. 
Självklart förespråkar inte den svenska nyliberalismens apologeter mord som affärsmetod (eller andra olagligheter), men det framställs i Savianos bok som den helt naturliga följden av den extrema företagaranda som präglar miljön i Neapel, ”starta ett företag och bli rik, eller gå under”. Det finns inget mellanting. Att hitta billig arbetskraft för Camorran är inte svårt i Neapels förslummade förorter. Det finns förorter likt Scampia och Secondigliano där i princip inte en enda människa har ett normalt och legalt arbete. Till skillnad från i vårt lands förslummade områden så lever inte speciellt många på statliga bidrag där. Så här beskriver Saviano den ekonomiska organismen i Neapel. 


Camorristi jagar inte affärerna, det är affärerna som jagar camorristi. Det kriminella företagandet logik, bossarnas sätt att tänka, sammanfaller med den mest otyglade nyliberalism. De regler som dikteras och utfärdas är samma regler som för affärer; profit och seger över varje konkurrent. Resten är av noll värde. Resten existerar inte. Att kunna bestämma över allas liv och död, att kunna lansera en produkt, skaffa monopol på en bit av marknaden och investera i avantgarde-sektorer är en makt som betalas med fängelse eller livet. Att ha makt i tio år, ett år, en timme. Det spelar ingen roll hur länge: att leva, föra befäl på allvar, det är vad som räknas.  Att segra på markandes arena och kunna blicka rakt in i solen som Forcellas boss Raffaele  Giuliano gjorde i fängelset. 


Saviano hyser möjligen åsikter en smula till vänster på den politiska skalan, men lite anar man Olofssons nybyggarland om man samtidigt tittar på utvecklingen i våra ”utanförskapsområden”. En stor skillnad är vårt lands traditioner och omfattande bidragssystem, vi kommer sannolikt aldrig att hamna på den nivå som Neapel ligger i när det gäller kriminell verksamhet. Hur tänker och fantiserar det uppväxande släktet i förorter som Scampia och Secondigliano? Ett brev som en ungdomsbrottsling skickade till en fängelsepräst kastar lite ljus över detta.


Alla jag känner är antingen döda eller sitter i fängelse. Jag vill bli en boss. Jag vill äga stormarknader, affärer, fabriker, jag vill ha kvinnor. Jag vill ha tre bilar och när jag kommer in i en affär vill jag att man visar mig respekt, jag vill ha varuupplag över hela världen. Sedan vill jag dö. Men som en riktig man dör, en som verkligen bestämmer. Jag vill bli mördad.  


Måhända är detta en smula för magstarkt även för alla bävrars moder, Maud Olofsson. Men visionerna och mentaliteten finns där, det måste vi erkänna. Denna unga mans framtidsdrömmar skiljer sig inte så mycket från de visioner unga män från våra egna ”utanförskapsområden” går och bär på. Eftersom våra egna kriminella i vardande inte är uppväxta i Scampia eller Secondigliano, utan i snällare varianter som Rosengård, Fittja och Ronna är det troligt att de drömmer om en något annorlunda Final.


Tyvärr är det så att den italienska ekonomin skulle kollapsa utan den kriminella verksamhet som sker i Neapel, den skulle kollapsa effektivare än vilken låne eller skuldkris som helst. Handeln är så stor och omsätter så stora belopp att hela den italienska ekonomin är beroende av verksamheten. Tyvärr är det så att även vi i vårt land indirekt är inbegripen i verksamheten. Vi köper skor, elektronik och andra produkter (för att inte tala om kokain) som funnit sin väg genom Neapels hamn, utan att skattas, tullas eller belagts med några andra avgifter. Köper du ett par billiga gymnastikskor av god kvalité, så vet du  vilken hamn de passerat på väg in i Europa. Tror ni mig inte? Saviano beskriver mycket levande hur en underbetald textilkonstnär som arbetar åt Camorran i Arzano (grannstadsdel till Scampia och Secondigliano) en kväll tittar på Oscarsgalan och ser en av  de klänningar han själv förfärdigat med usel timpenning, sitta mycket snyggt på Angelina  Jolie. Om en Oscarsvinnare under galan kan bära en klänning tillverkad av smugglat tyg, förfärdigad av Camorran, då kan även ni mina damer och herrar, just nu bära på kläder av samma ursprung.          


Sverige är inte Italien och inte ens Rosengård är i närheten av Secondigliano. Men det finns tendenser som drar åt det hållet. Kriminella motorcykelgäng har växt upp i vårt land ganska nyligen, de fanns bara på film från USA när jag växte upp. Vi har utanförskapsområden, som de populärt kallas, där både billig arbetskraft finns att tillgå samt medlemmar att fylla på när kriminella nätverk behöver utöka sin medlemskader. Nu har vi också en kader av illegala immigranter där mer eller mindre skumma företag kan hyra in daglönare. Allt fungerade inte bra i det samhälle som jag växte upp i, men det som fungerade bra håller på att lösas upp i kanterna (för att uttrycka sig diplomatiskt). Politiskt är det främst Centerpartiets Maud Olofsson och hennes efterträdare Annie Lööf som håller i taktpinnen och pekar ut riktningen. 

14 kommentarer:

Swedish Dissident sa...

Men glöm inte att massinvandringen har gjort Sverige till ett kulinariskt, kulturellt och intellektuellt mycket mycket bättre land, för att slarvcitera Carl Rudbeck. Det är väl klart att man står ut med lite gängbråk och garderobsligor i stan om man kan äta mat och gå på det där spännande moskébesöket (som alltid skjuts upp av någon anledning).

http://www.youtube.com/watch?v=pU2JQnPfZCs

Anonym sa...

Förmodligen en hårfin skillnad mellan politiker och det gäng du beskriver.
Allemand

z999 sa...

@Robsten:
"Måhända är detta en smula för magstarkt även för alla bävrars moder, Maud Olofsson."

Fy! Inte tala illa om bävrar när de inte kan försvara sig.

Robin Shadowes sa...

Väldigt vad det där affärs-konceptet påminde om en viss "fredlig" religion också. Men den fick mig även att associera till den här låten.

http://www.youtube.com/watch?v=pv3km20JH0U

Johan sa...

Du nämner inte de (ofta mkt. välsorterade) svarta försäljningsställen/affärer som finns i Sverige - ff.a. i anslutning till de större städerna - som säljer stöldgods inkl. exklusiva märkeskläder, elektronik m.m. till sin kundkrets (av icke-etniska svenskar).

Maud Olofsson är nog stolt över detta expansiva företagande...

Robsten sa...

Jag känner inte ens till dem Johan. handlar det mesta på nätet.

Nisse sa...

Men man kan undra om organiserad kriminalitet i syditaliensk skala skulle vara möjlig utan en stark statsmakt som samtidigt delvis är korrupt? En nyliberal skulle nog säga att det är statens roll som allomfattande diverseverkstad som bäddar för såna missförhållanden eftersom staten då tappar fokus på sina kärnuppgifter, dvs upprätthålla lag och ordning och garantera medborgarnas frihet.

Robsten sa...

"Men man kan undra om organiserad kriminalitet i syditaliensk skala skulle vara möjlig utan en stark statsmakt som samtidigt delvis är korrupt?"

Nä, det skulle inte vara möjligt. Man har upplöst fullmäktige i flera kommuner massvis med gånger p.g.a. korruption.

Robsten sa...

"En nyliberal skulle nog säga att det är statens roll som allomfattande diverseverkstad som bäddar för såna missförhållanden eftersom staten då tappar fokus på sina kärnuppgifter, dvs upprätthålla lag och ordning och garantera medborgarnas frihet."

Ahh, vet inte. Det är nog mer komplicerat än så. Camorran uppstod under speciella förhållanden. Utvecklades under speciella förhållanden och t.ex. under 2a världskriget fick den ett rejält uppsving p.g.a. kriget. En stark stat hade ju utplånat camorran. Ett bristande folkligt stöd hade nog också gjort det svårt för camorran, nu är det camorran som är ända arbetsgivaren, man biter ju inte den hand som föder en. Ett högre välstånd tillsammans med en stark stat och gott om arbetstillfällen hade nog utplånat camorran.

Robsten sa...

Det här är bedrövligt. Kommer du från Casal di Principe så är alla i hela Italien rädda för dig, du får rabatt på restauranger och bio, utan att ens fråga efter det. I en stadsdel på 100.000 är 500 dömda för brottslig sammanslutning.

Det de visar upp på TV är fotboll och kulinariska rätter. Staffan Heimersson sade i programmet Diskutabelt:

"Dom två trevligaste länderna på jorden "e" Amerikas Förenta Stater, det består utav 240 miljoner invandrare. Inte en som inte är invandrare. Ok indianer...Ääääh...det näst trevligaste landet, OK det är subjektivt men jag tror att alla hänger med. Det näst trevligaste landet, ett land som är preciiiiis laugom befolkat, så befolkat att alla människor trivs, lagom kontakt, men inte överbefolkat. Det näst trevligaste landet på jorden är Italien. "

Han visste inte vad han pratade om Heimersson,d en saken är klar.

Robsten sa...

Direkt ut boken Gomorra sid 244

"Corleone är i jämförelse med Casale di Principe en stad som planerats av Walt Disney"

Johan Y sa...

En nyliberal, åtminstone en äkta, skulle säga att det är det naturliga resultatet av att staten misslyckas med den viktigaste uppgiften den har, rättsväsendet.

Nu är ju inte Maud särskilt liberal, i den ursprungliga meningen, även om hon kanske är lite liberal i förhållande till det socialistiska idealet i Sverige. Men om hon vore det så hade hon betraktar människor som i grunden nyttomaximerade och satt upp spelregler så att de inte kan utnyttja varandra.

Stig sa...

Det här var så intressant att jag var tvungen att gå in på bokus och kolla hur mycket som skrivits om italienska maffian av idag. Det fanns ett halvdussin böcker och särskilt en verkade intressant - och SKRÄMMANDE: Forgione - Maffia på export : hur Cosa Nostra, 'ndranghetan och camorran har koloniserat världen.

Beskrivning: "De italienska maffiaorganisationerna Costa Nostra, Ndrangheta och Camorra omsätter årligen över 130 miljarder euro. Det är ett hisnande belopp som motsvarar tre mindre europeiska länders samlade BNP"
Ungefär som Sveriges, Norges och Danmarks BNP då mao.

"De italienska maffiaorganisationerna är numera multinationella företag med narkotikahandel som sin främsta aktivitet. I Nordeuropa används restauranger som täckmantel för pengatvätt och vapensmuggling."

Vi lever ju nu i en globaliserad värld och ett EU med öppna gränser och detta lovsjunges ju av hela sjuklövern som om vi snart är en hårsmån från det paradis som beskrivs i Den heliga skrift. Den mörka sidan av saken tycks de vara helt omedvetna om men trots att jag själv drabbats av det politikerförakt de själva skapar så tror jag inte att PK-eliten är så omedvetna som de framstår som.
Aldrig ett negativt ord om globalisering och "öppenheten" och bara det är lite suspekt.

Anonym sa...

Maud "Fraud" Olofsson är verkligen en drömmare. Och hennes efterträdare verkar också befinna sig i det blå.