torsdag, juni 14, 2007

Inget lagbrott

Det är sannolikt inget lagbrott att gömma flyktingar som olagligt vistas i landet. Jag fick svar av Cecilia Wigström som är riksdagsledamot för Folkpartiet och som bl.a. sitter i justitieutskottet. Jag skrev till henne och påtalade att ungdomsförbundet, LUF uppmanar till lagbrott (som jag tog för givet) när de hjälper till att gömma flyktingar som fått avslag på sin asylansökan och alltså skall lämna landet. LUF driver denna sida där man kan hjälpa till ekonomiskt att hålla flyktingar gömda. Att man moraliskt måste ifrågasätta detta är självklart, jag som inte är juridiskt utbildad tycker det är märkligt att man med lagens hjälp kan gömma människor som vistas olagligt i landet. De som fått avslag på sin asylansökan skall enligt svensk lag inte vistas i landet, det är tydligen enligt lagen att hålla dessa människor gömda, mycket märkligt. Så här skriver Wigström i e-post till mig,

- Mig veterligen finns det ingen lag som förbjuder människor från att gömma flyktingar.

Vänliga hälsningar

Cecilia Wigström

riksdagsledamot (fp)

Att lagen är inkonsekvent i sådana fall är solklart, det kan inte vara lagligt att gömma bankrånare eller andra brottslingar. Dessa människor bryter ju mot lagen då de vistas olagligt i landet. De har ju fått klart besked att de skall lämna landet.


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

10 kommentarer:

Grue sa...

Jag har hört på annat ställe att det inte är olagligt, så jag tror det stämmer. MEN, givetvis är det helt fel att ett demokratiskt parti obstruerar rättvisan iaf. Påtala gärna det.

Det är konstigt att det inte är olagligt - lite som att det inte är olagligt att sälja sex men olagligt att köpa (inga jämförelser i övrigt).

Förresten - jag trodde du hade stavat fel, finns ju en (betydligt mer känd) Cecilia WiKström.

Anonym sa...

Grue:

"påtala det" Till vilken nytta då?

Jämför med detta:

För någon månad sedan friades flera kvinnojourer efter att i åratal hjälpt en kvinna och hennes barn att hålla sig undan sin make, trots att mannen hade vårdnaden.

De stod åtalade för medhjälp till grov egenmäktighet med barn, efter att ha hjälpt en kvinna att gå under jorden med sina barn. Kvinnan ville skydda barnen från pappan, som hon menade hade förgripit sig på barnen.

Åklagaren hade krävt att samtliga fyra skulle dömas till sex månaders fängelse, minimistraffet för medhjälp till grov egenmäktighet med barn. Men domstolen anser att åklagaren inte har kunnat bevisa att kvinnorna från kvinnojouren kände till att mamman inte hade vårdnaden om barnen. De kunde därför inte fällas för att ha medverkat till kvinnans brott.

Tvärtom hade rätten lätt kunnat anse att det vore helt orimligt att kvinnojouren INTE känt till de rätta förhållandena, eller att de har en skyldighet att informera sig om de rätta förhållandena. Men rätten valde nu att fria.

Det "lämpliga", "det blöta fingret i luften" och det politiskt korrekta har alltid styrt den svenska juridikens tolkningar av lagen.

Att det sedan inte är olagligt att skydda illegala migranter, är inget att förvåns över.

Anonym sa...

Kommentaren ovan av
Gustafsson i Säffle

Magnus Andersson sa...

Det här får inte släppas utan borde utredas lite mera, tycker jag!

Robsten sa...

Ja, vad fan det ÄR regeringen som är ytterst ansvarig för den asylpolitik vi har. FP sitter i regeringen, deras ungdomsförbund gömmer flyktingar, flyktingar som enligt all lagstiftning inte får/ skall vistas i Sverige. Detta är en grej, egentligen, att det inte uppmärksammats är ett tecken på hur djupt vi sjunkigt.
Leijonborg sade en gång i en intervju av Dabrowsky att han absolut inte skaulle tänka sig att gömma flyktingar och att lagstiftningen skall följas, det var hans egna ord.

Anonym sa...

Vem skulle utreda detta? Mongot Billström?

Enligt rykten så sitter han inlåst på sitt kontor hela dagarna och sorterar ut iranska bögar som sökt uppehållstillstånd i Sverige, som han kan tänka sig att "ställa upp" för.

Och folkpartiet är folkpartiet, oavsett Leijonborgs populistiska kommentar om gömda flyktingar.

Nej några "utredningar" om fpus uppmaningar lär vi inte se...


Gustafsson i Säffle

Robsten sa...

FP är ju som de är, jag väntar mig inte något annat än katastrof från dem. Men rent moraliskt logiskt kan ju krafter reagera, men det kanske inte händer, vi får se hur depraverad nomenklaturan blivit.

Tobias Struck sa...

Tack för ännu ett bra inlägg och grattis till dina framgångar som bloggare!

Robsten sa...

Tack Tobias, och grattis själv, du låg ovanför mig på bloggtoppen när jag kollade för en liten stund sedan;-)
Jag skall besöka din site lite senare i kväll.

Anonym sa...

Hur ska man göra för att hjälpa till med att gömma flyktingar.
Undrar Jan Englund tel, 0176-237123
jan.englund@hotmail.com