tisdag, juni 12, 2007

Birgitta Ohlsson vill att Sverige ingår i valutaunionen

Ohlsson vill mer än gärna att vi återigen skall rösta om valutaunionen, hon förväntar sig ett positivt resultat, ett positivt resultat för henne är ett "ja" till valutaunionen. Alla undersökningar visar att vi, det svenska folket inte vill gå med i denna union. T.o.m. de som vid förra omröstningen var för att Sverige skulle gå med i valutaunionen har gått ut och sagt att det gått bättre än väntat med att stå utanför.

På frågan "vad är bra med euron?" Svarar Ohlsson,

- En gemensam valuta är bra för svenska företag, och för ekonomin. Det är också en symbol för att vi är en del av Europa, och euron förenklar väldigt mycket.

Svenska företag har gått bättre genom att stå utanför enligt vissa ekonomer, andra tror att det inte spelat någon roll. Klart är att de domedagsprofetior inte stämde som anhängarna gav uttryck för inför omröstningen. Att vi skulle gå med i unionen för att "det är en symbol för att vi är en del av Europa" är inget annat än skitsnack, vi vet att vi är en del av Europa.

När SvD frågar Ohlsson " Hur ser du på försvarsministerns argument att ett Natomedlemskap saknar folkligt stöd?" Svarar hon så här,

- Det är ju för att vi aldrig debatterar Nato. Alla partier lägger en våt filt över frågan.

Ja, och det är ju inte riktigt den enda frågan vi lagt en "våt filt" över.

När reportern tar upp att Reinfeldt redan deklarerat att det inte blir en omröstning om valutaunionen säger Ohlsson så här,

- Ibland kan jag bli så trött på den svenska mentaliteten. Många svenskar älskar FN utan ett ord av kritik, men hatar EU på alla punkter. Vi är en del av Europa, oavsett om vi gillar det eller inte.

Ja, vi är en del av Europa precis som Norge som inte ens är medlem i EU. Att svenskar "hatar EU på alla punkter" är en betydlig överdrift. Det är ofta blandade känslor där man kritiserar EU på många områden, ofta har det också funnits orsaker till den skepsis som folk känner inför EU. Det är regler som vi blir påtvingade, det är lönsamma företag som Gislaved vilka flyttar produktionen utomlands med stöd av EU-pengar. Det är mygel och väl tilltagna traktamenten för EU:s tjänstemän. Jag vill påstå att det ofta är EU:s eget fel att folk känner skepsis inför denna toppstyrda organisation. Att svenskar "älskar FN utan ett ord av kritik" är också en överdrift. Jag har knappt träffat någon människa som inte haft ett ord av kritik mot FN.

När man läser Ohlssons artikel om den "svenska mentaliteten" och CV så tänker man direkt på den amerikanske sociologen Lasch och vad han skrev om nutidens globaliserade liberaler. Lasch skrev så här om liberaler som Ohlsson,

"De äregiriga anser att ett liv på rörlig fot är priset de skall komma framåt. Det är ett pris de glatt betalar eftersom de förknippar idén om hemmet med nyfikna släktingar och grannar, småsint skvaller och dammig konvenans. De nya eliterna gör uppror mot ”Medelamerika” så som de föreställer sig det: Människor som är efterblivna på det tekniska området, politiskt reaktionära, bigotta i sin sexualmoral, med medioker smak, självbelåtna och trångsynta, tråkiga och gammalmodiga. De som vill bli medlemmar i den nya intelligensaristokratin dras till kusterna, vänder ryggen åt landets hjärta och odlar kontakter med den internationella marknaden i snabbrörliga pengar, glamour, mode och popkultur. Man kan undra om de överhuvudtaget uppfattar sig som amerikaner. Patriotism står förvisso inte högt på deras lita över dygder. Att vara mångkulturell passar dem däremot perfekt. Det manar fram en angenäm bild av en global basar där exotisk mat, exotiska kläder, exotisk musik och exotiska stamseder kan avnjutas i en enda röra utan att någon höjer på ögonbrynen och utan att man behöver binda sig för något. De nya eliterna trivs bara på resande fot, på väg till en konferens på toppnivå, till det storslagna öppnandet av en ny franchiseanläggning, till en internationell filmfestival eller till en semesterort som ingen annan har hört talas om. De betraktar världen med turistens blick, ett perspektiv som knappast stimulerat ett lidelsefullt engagemang för demokratin."

Christopher Lasch ur "Eliternas Uppror"

Ohlsson betraktar Sverige med turistens blick. Det hon är intresserad av, det enda hon verkar vara intresserad av, är att Sverige som nation suddas ut och blir en del av Europa. Det är inte Sverige och dess folk Ohlsson är intresserad av utan Europa och dess folk. Nu är det så trist Ohlsson att du och Folkpartiet fått sina mandat av svenska folket (med sin trista mentalitet) inte av EU:s befolkning, det är något du inte tänkt på.

Länk SvD


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ