tisdag, juni 05, 2007

Valfusk av samhällets stöttepelare

En Socialdemokratisk fullmäktigeledamot har plockat bort valsedlar för SD och lagt dem i en papperskasse. Kvinnan jobbade som valsedelsutläggare på valdagen i höstas och påstår att hon fick ett "hjärnsläpp", det hade således kunnat vara valsedlar från vilket parti som helst som hon råkade plocka bort. Det står i DN att kvinnan "riskerar" böter för tilltaget, eller skall vi säga "hjärnsläppet", det var ju på intet sätt ett överlagt handlande, en fullmäktigeledamot kan ju inte göra sig skyldig till klockrent valfusk, i Ryssland kanske men inte i demokratins högborg Sverige. Det står inget i artikeln om kvinnan får sitta kvar på sina politiska poster, möjligen får hon väl böter men inte ens det verkar säkert, det hela var ju ett beklagligt misstag där valsedlarna för ett parti råkade försvinna ner i en papperskasse.

Skall vi vara lite allvarliga en stund så är detta dels ett tecken på personliga brister naturligtvis. Jag ser det också som ett tecken på att demokratibegreppet urholkas alltmer. Det blir vanligare och vanligare att människor inför sina egna för eller eftertecken till demokrati. Sist såg jag på en blogg av Mattias Sundin att demokratin i själva verket är "liberal", Sundin själv råkar vara liberal. Demokrati är inte längre ett styrelseskick enligt många, de lägger i stället in värderingar, inte förvånande är det egna värderingar man lägger in i demokratibegreppet. Ordet demokrati används i alla möjliga och omöjliga sammanhang, vi talar om brukardemokrati, minoritetsdemokrati och en massa andra demokratier. Vi lägger in saker som inte har ett skvatt i begreppet demokrati, många menar att "människors lika värde" ingår i demokratibegreppet, och då menar dessa personer inte att allas röst på valdagen är lika mycket värd utan att flyktingar skall få stanna i Sverige. Det är mot den bakgrunden som vi skall förstå hur en fullmäktigeledamot kunde få sitt "hjärnsläpp". Själv upptäckte jag hur de på Wikipedia tagit bort hela artikeln om demokrati och ersatt den med en helt annan artikel. Den första artikeln var klar och enkel, den handlade om rösträtt, yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Nu orkar jag knappt läsa igenom artikeln om demokrati. Redaktören på Wikipedia har dessutom stoppat all redigering på demokratiartikeln då alla försöker hela tiden föra in sina egna värderingar i begreppet. Man undrar om utvecklingen går framåt eller bakåt i detta land.

Länk DN


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

5 kommentarer:

rommedahl sa...

Jag själv kopplar demokrati enbart till valprocessen. Sedan kan man sträcka på begreppet. Vi lever till exempel i en liberal demokrati, dvs. vi har yttrandefrihet mm.

Men håller med, ordet demokrati är uttjänt.

z999 sa...

Men är det inte lite som när vissa människor inbillar sig att de tror på Gud? En kraftig varningssignal att något är fel i ens religion oavsett vad man tror på (även ateist) är när Gud som av en händelse råkar tycka exakt likadant som en själv om allting. I svenska kyrkan så är Gud feminist, bisexuell och allt annat trendigt. Han (eller numera hon eftersom dom har reducerat hela betydelsen av ordet Gud) är dessutom evigt förlåtande intill total självutplåning vilket betyder att man får göra precis som man vill.

Demokrati börjar (!?) bli likadant liksom även FN. Demokrati och FN är två snuttefiltar för folk som behöver en auktoritet att luta sig mot. Inte speciellt många reagerar över att begrepp som internationell rätt numera handlar om olika diktatorers rätt att behandla sitt folk hur de vill.

Jag tror att i diskussioner med självutnämnda antirasister så är det viktigt att poängtera att demokrati är ett styrelseskick som syftar till att makten ska utgå från folket. Om dom hittar på att det betyder något annat som alla lika värde och annat trams så måste man påpeka att diktaturen Östtyskland på sin tid kallades för Tyska demokratiska republiken. Om ordet demokrati också tappar sitt värde liksom ordet rasism så är det ännu en förlust i kampen för en anständig värld att leva i.
Så som ordet rasism idag används så är det ett förlöjligande av de som verkligen har upplevt rasism i historien. Antirasisterna drar sig inte ens för att damma av liken efter förintelsen för att använda dom mot folk med misshagliga åsikter.

Rune sa...

Signaturen Ming på Exilen skrev för något år sedan att
Demokrati i den ursprungliga meningen, en man en röst, mötesfrihet, rättighet att bilda partier och att ställa upp i val, har ersatts med det luddiga begreppet, "Demokratiska värderingar", i dagens Sverige.

Demokratin har helt tydligt kanat ner i utförsbacken i några år och är på väg ner i diket som det ser ut nu.
Detta har pågått, som jag ser det, sedan Olof Palme tillträdde som minister och med efterföljande ministärers goda minne.

thezood sa...

Wikipedia har ingen "redaktör". Om du anser att artikeln är felaktig, kan du påverka innehållet genom att föreslå - eller helt enkelt göra - ändringar.

Robsten sa...

Det har jag gjort. Om nu Wki inte har någon "redaktör" har de i alla fall någon som kan låsa artiklarna.