lördag, juni 09, 2007

"Hedern" nu igen

Ännu ett "hedersrelaterat" brott står det om i dagens SvD och DN. Nu är det föräldrar som misstänks ha fört bort sin dotter mot sin vilja för att föra henne till Egypten. Flickan hade skyddat boende i västerförort till Stockholm men föräldrarna träffade flickan sedan ett av syskonen tagit studenten. Efter ett larm av socialtjänsten så efterlystes föräldrarnas bil som på natten stoppades norr om Helsingborg, enligt polisen så var familjen på väg till Egypten för att permanent föra bort flickan mot sin vilja. Polisen betecknar brottet som hedersrelaterat.

Tänk så mycket ett begrepp som "heder" kan skilja sig mellan olika kulturer. Enligt vår kultur så är dessa föräldrars beteende allt annat än hedervärt, tvärtom de har förlorat all heder. Enligt deras egen kultur skulle de väl upprätthålla denna heder, vi här i den kalla nord har lite svårt att förstå vad det är för "heder" som gäller i dessa kulturer. Jag kan själv inte förstå varför familjer som denna väljer att flytta till Sverige. Vi har en annan kultur och andra hedersbegrepp här, vi har en annan religion även om vår religiositet mer och mer blivit personlig. Vi har andra värderingar och annan syn på familj och personlig frihet. Jag har länge förundrats över att liberaler som annars hyllar den personliga friheten in absurdum håller tyst just om dessa riktigt grova överträdelser av denna frihet. Vad tycker t.ex. Frida Metso, ordförande LUF, om detta?

Mitt förslag är fortfarande enligt "Fadimefallet", låt de syskon som anammat vår kultur få stanna och låt de övriga familjemedlemmarna flytta tillbaka till det land och den kultur den kom ifrån. Det skulle vara en kraftfull markering och jag är övertygad om att antalet sådana här fall skulle minska i fortsättningen.

Länk SvD

Länk DN


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

1 kommentar:

Fröken Sverige sa...

Jag tyckte Danmark gjorde en bra markering i falletm med Ghazala. De dömde 9 personer till långa straff, på olika sätt, för mordet.

http://ekstrabladet.dk/112/article273122.ece

/FS