onsdag, juli 11, 2007

Tur Tyresta nationalparkJa, den sista turen vi tog gick över ett underbart vackert Tyresta nationalpark. Oerhört fin natur med skog som liknar den från tavlor av John Bauer. Bara tystnaden kan få en stressad nutidsmänniska lyrisk, det enda som hörs är fågelkvitter och de egna andetagen. För hundra år sedan fanns denna tystnad över allt i Sverige, nu är den sällsynt, tanken svindlar.


Urskog och klarblå sjöar avlöste varandra. Hela reservatet är kliniskt rent från skräp. Det kan mycket väl vara så att den bästa biten av Sverige ligger en cykeltur bort från Stockholm city.
Turen var brutalt hård med cykel, totalt 4.5 mil, vi gick ungefär 6 km med cyklarna p.g.a. terrängen. Ni som inte är riktigt tränade bör nog gå, no offence. Vi såg ut som vi hade deltagit i Finska vinterkriget efter turen. Materialet (cyklarna) tog mycket stryk de också.

Ett skönt dopp efter en hård cykeltur sitter fint, underbart helt enkelt.

7 kommentarer:

Robsten sa...

Ja alltså VÅR tur var på 4.5 mil, rundan runt nationalparken är mycket kortare. En bonus är att Jinge knappast gör om denna runda;-)

Robsten sa...

Jag vill också tacka A, min turkamrat, för de fina bilderna. Det hade ju inte blivit någon bloggartikel utan dessa bilder.

politisktinkorrekt sa...

Tack för foton. Tyresta är ett av mina smultronställen där jag ofta promenerar en 5-km-sträcka med min dimunitiva boxertik Tyra (från Tyresö). Fast oftare går vi på Erstavik och i Strålsjösreservatet.

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
T.L. sa...

Tjena!
Var i Tyresta för nåt år sen med min förra flickvän som bodde vid den tiden i Tyresö och hon ville visa mig området.:) Det var fint och trevligt där, med ändå så gick vi dock inte hela den där rundan, för jag gillade inte den alltför tysta och obefolkliga omgivningen när det samtidigt strök omkring en del... Hmmm... hur skulle median uttrycka sig!? ...Ungdomsgäng (harklar mig), så var det, ja.;)

Kan rekomendera om ett annat område ute i Tystberga, vid Nynäs slott. Som även det är nåt slags naturreservat. Där finns det natur som heter duga, rena urskogen.:) Det finns rundor och sånt där att gå på också, men vi vek av rundan och traskade rakt ut i skogen istället, för att hamna i ett storslaget äventyr med intresanta, spännande och glada - nära till hjärtat - minnen.:)

Robsten sa...

Tack för tipset, skall kolla min Google Earth nu var det ligger.
Ungdomsgäng?? Där ute? Det var som fan, där har de ju absolut inte att göra, marsch iväg till Stureplan och någon innekrog med dem, där kan de aldrig bli nekade att bli insläppta heller, diskrimineringslagarna.
Nä sanning och säga så är jag förvånad, i Bollmora finns det ju diverse gäng, du tar dig från Bollmora på en promenadväg till Tyrestaområdet, Wättingegårdsväg. Eller från Handen, mycket lättare. I Handen finns det massvis med s.k. "ungdomsgäng".

Robsten sa...

Ditt Windows livespaces har jag lite svårt för TL, jag vill inte logga in mig på något Windows (har t.o.m. en burk med Linux) och försöker i övrigt logga in mig så lite som möjligt,man bara ljuger i alla fall med alla inloggningsuppgifter;-) Juste blogg i övrigt.