fredag, juli 13, 2007

Träffade en Marockan i dag


Ja, jag skulle bara ut med soporna, när jag så höll på med detta eviga sorterande så stannar en bil. Ur bilen så kliver det ut en medelålders man och börjar fråga en massa saker om området där jag bor. Han frågade saker som hur lugnt det är och om det förekommer mycket bråk och ligistfasoner, jag svarade helt sanningsenligt att här är det lugnt, ingen fara. Utan att jag behövde ta upp saken så nämnde han att han nu bodde i en av de förorter som så ofta nämns i reportagen som invandrartäta problemförorter. Han orkade helt enkelt inte mer, det var liv, bus och skadegörelse, nedskräpningen var legio och han hade blivit osams med alla sina grannar p.g.a. sin "försvenskning" som han uttryckte det. Jaha, men om samma ungdomsgäng hade betett sig så här i Casablanca eller i Bagdad då undrade jag, då hade de väl förmodligen fått slita spö sade mannen.

Hur det var så blev jag stående där med mina soppåsar och vi började diskutera politik och märkligt nog flyktingpolitik. Jag gav uttryck för exakt samma åsikter jag gjort här på bloggen, hör och häpna, han höll med mig till punkt och pricka, han t.o.m. verkade lite hårdare i sin uppfattning än vad t.o.m. jag är. Vidare undrade mannen varför inte alla svenskar ser det självklara, hela övriga världen har redan fattat att så här kan vi ju inte hålla på, mannen sade, - Du är ju infödd svensk och ser vad som finns mitt framför ögonen på dig, varför gör inte de flesta svenskar det, ligger det i generna eller? Jag hade väl inte riktigt tid med långa förklaringar om politisk indoktrinering och sådant men vi förstod varandra alltför väl.

Här kan jag inte låta bli att också göra en reflexion om den senaste tidens debatt med enskilda människor förmodligen hemmahörande i Nationaldemokraterna. De utgår hela tiden utifrån ett etniskt perspektiv, ur ett sådant perspektiv skulle mannen ifråga vara något av en motståndare, han har ju ett annat etniskt ursprung. Jag skulle alltså på något sätt markera avstånd från honom p.g.a. av hans härkomst. Det är ju enligt mig fullkomligt horribelt, han var lika arg på Sahlin och Westerberg som jag, tyckte nuvarande flyktingpolitik var "sjuk". Om denna man blir min granne (vilket han förmodligen blir) så är det väl snarare så att vi klämmer några immiga tjeckiska bärs och munhuggs om den politiska situationen än att vi går och tittar snett på varandra p.g.a. av etnisk härkomst. Att anse någon människa för sämre bara för deras etniska härkomst tar jag bestämt avstånd ifrån, både i praktiken och i teorin. Vad för effekter en åtstramad flyktingpolitik för etniska och kulturella effekter på lång sikt för var och en räkna ut på egen hand.


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

21 kommentarer:

Magnus A sa...

Intressant, och även min erfarenhet och reflektion. Inga har varit så kritiska mot Sveriges "generösa" /blåögda invandringspolitik som flera invandrare jag träffat.

Det är nog iofs viktigare att rädda Sverige genom att vinna debatten mot etablissemangets alla "Westerbergare" än att kritisera vitluvorna i ND, men det är kanske samtidigt viktigt att SD:are kritiserar rasistiska ND för deras rasism för att få icke-SD:are att begripa att SD inte är rasistiskt.

Riktiga "Westerbergare", som definierar rasism som strängare invandringspolitik, lyckas man förstås inte omvända, men man kanske kan få dem som kommit att tro på SD-bashare att tänka om.

En annan viktig fråga tror jag är kriminalpolitiken; att brottslingar verkligen straffas hårt. Erixon nämnde i går ett förslag om 40 års fängelse för mord, motiverat med preventivsyfte. Bra! Vid bostadsområdet där jag bor mördades nyligen en oerhört trevlig och omtyckt person; alla är skakade, men mördaren hade ett år tidigare sånär mördat en annan man och fått i praktiken, vill jag minnas, 9 månaders vård som straff. Fullständigt ofattbart (och här räcker det inte att bara skylla på "invandringen", utan svensk dumsnällism-kriminalpolitik har så att säga "gjort jobbet"; för övrigt symptomatiskt att politiker, domare m fl bidrar till att släppa ut sjuka våldsverkare i eller intill invandrartäta områden medan de själva ser till att bo på behörigt avstånd -- skiljer det sig, om man får säga något som kanske inte får sägas, egentligen så mycket från etnisk rensning!?). Och att islamister som vill införa sharia, som den där skolledaren i Järfälla t ex, eller som Mullah Krekar i Oslo -- en person som i resor till Irak och Libanon utfört politiska mord och insurgent-verksamhet -- också får fulla medborgerliga är väl på sätt och vis vansinnigt "generöst"/blåögt det med?!?

Det händer lite, mycket lite, i rätt riktning, såsom att Folkpartiet i går föreslog att invandrare inte längre ska få socialbidrag utan sättas i utbildning och arbete (DN Debatt). På sätt och vis känns det bara som snällistisk kosmetika i form av det självtillräckliga argumentet "arbetslinje" (en diskurs där obegränsad invandring är okej om invandrare får arbete; eh... läkare som i London då?) där vår invandringen kan ge en 15 procentig muslimsk befolkning om en generation (och säkert 50 procent i Malmö), med tanke på det stora antal som får asyl i Sverige (överstiger antalet som får asyl i USA, ett 30 gånger så stort land. Källa: Merit Wager på Flyktingombudsmannan).

Så visst, vi kan och ska ta emot verkliga flyktingar med annan etnicitet och som avser att helt anpassa sig till våra lagar, men vi måste förändra flyktingpolitiken samt våga dra gränser mot det som inte är acceptabelt i Sverige; t ex måste Skolverket våga stänga al-Mustafaskolan om ingen helt annan och trovärdig huvudman tillsätts, och att långsiktigt våga ta bort institutet religiösa friskolor kanske liksom att våga säga nej till slöjor och liknande; vå bör nog även vara extra uppmärksamma att starka flyktingskäl finns för muslimsk invandring, och detta p g a etnisk-*kulturella* skillnader (kopplingen etnicitet och kultur är ju ändå relevant). Detta är ju ändå en liberal position i jämförelse med "f d Östeuropas", Finlands samt många andra länders politik, trots att jag är medveten om att detta uttalat i Sverige direkt ger rasism-anklagelser, och alltså marginaliserar en i en politiskt ickedemokratiskt atmosfär.

Magnus A sa...

Förresten, här är *en helt annan* marockan än din granne. (Denne kan man ju tänka sig har flyttat till Marocko för islams utbrednings skull..., på samma sätt som många muslimer i Europa.)

www.youtube.com/watch?v=uq9MTeA7V_k

En jag aldrig vill se sätta sin fot i västvärlden, men många har dessvärre, utan problem, gjort det.

Sven-Olof sa...

"lättad" blev nästan lite orolig ett tag, under den debatt som fördes på sdblogg började jag nästan tro att även du drabbats av solsting, i sommarregnet.

Robsten sa...

Jag håller väl med i allt du säger Magnus, du Sven-O skulle du vilja utveckla lite
""lättad" blev nästan lite orolig ett tag, under den debatt som fördes på sdblogg började jag nästan tro att även du drabbats av solsting, i sommarregnet"
Vad blev du orolig för? Jag spricker nästan av nyfikenhet.

z999 sa...

Magnus:
"...men det är kanske samtidigt viktigt att SD:are kritiserar rasistiska ND för deras rasism för att få icke-SD:are att begripa att SD inte är rasistiskt."

Det fungerar ju inte speciellt bra. Kolla denna länk -
Klick

Den ytterst sansade SD'aren Ted Ekroth pekas i princip ut som nazist.

Robsten sa...

Ja och då har vi inte ens nämnt det senaste utspelet, det kunde ju för fan vara gjort av Fridolin, nu är jag förbannad (och lite berusad).

Grue sa...

Bra skrivet robsten. Också glädjande att Ekroth fick det där priset, det är ett led i avdemoniseringen, som är den viktigaste frågan för Sd som jag ser det.

Lyssnade du förresten på Fridolins sommarprogram idag? Uppblåst som en padda är han, så ung han är. Riktigt blajigt.

Robsten sa...

Nix Grue, jag har varit borta på krogen, kom hem och läste Linus senaste artikel på SD-blogg. Jag blev så besviken och arg så jag visste inte vad jag skulle ta mig till, känns som en partiföreträdare stuckigt kniven i ryggen, ja på mig i alla fall. Nä, jag är så jävla arg och besviken, jag sitter här och dricker whisky, var till barskåpet egentligen men det börjar ta slut nu, nä jag är helt chockad, stum, förbannad, full, ja vad du vill.

Grue sa...

JAg tillhör ju den moderata falangen och är beredd att tulla på mycket av Sd:s radikalism. Men jag är det just på villkoret att man inte tullar på den viktigaste frågan - invandringen. Poängen med att va lite PK i andra frågor är att man ska få igenom en mer restriktiv invandringspolitik. Om man gör så här försvinner ju mycket av hela poängen med Sd.

Man får hoppas att det var ett tillfälligt fel, men det ser inte bra ut, speciellt med tanke på att Linus ska va en mer radikal kraft på bloggen.

Robsten sa...

Ja det här får han helt enkelt backa på, jag kan i alla fall inte acceptera detta, då blir ju plötsligt Morghots fråga adekvat, vad skiljer er mot FP?
Nä vi får se, jag lurar på att försöka få upp någon kanal till partiledningen (om han inte backar innan dess).

Sven-Olof sa...

Robsten. I den här frågan håller jag med dig. Dessa 40 000 ska skickas hem. Migrationsöverdomstolens beslut kommer att förändras. Det kommer tas ett politiskt beslut om att dessa 40 000 ska få stanna. då med PUT. En allmän amnesti. Innebär i förlängningen hundratusentals anhöriga. Och helt galna signaler till alla andra som gärna kommer hit, och lever på Svenska skattebetalare. Jag tror det var i det perspektivet "L" skrev artikeln. Nyckelordet är TUT. Men jag håller inte med L i denna fråga. För övrigt. "solsting" . jag fick nästan intrycket efter den senaste "debatten" som rasat på sd-blogg mellan framför allt Robert och ND-are, att även du stämde in i Sd-bashingen....Har försökt hitta någon kommentar som exempel. Men det kanske var på mig solen bitit, för jag hittade inte det jag trodde mig läst. Du har annars en läsvärd blogg, och många goda ideer, och var ett tag lite besviken. Men som sagt, det kan ha varit jag som läst fel i röran..

Mvh Sven-Olof

Robsten sa...

OK Sven-Olof, fattar jag dig rätt så misstänkte du mig för att backa för långt så man överger själva kärnfrågan, eller?
Men det är väl nu det visar sig, när Linus kommer med detta förslag, det är ju horribelt, låt oss vara ärliga, Linus förslag skulle lika gärna kunna komma från FP, det som Morghot felaktigt påstod inför förra artikeln. Nu blir det plötsligt sant?
Jag har mina misstankar, att SD skall inordna sig bland de övriga borgeriga partierna som ett nytt KD, med ett lite annorlunda flyktingpolitiskt program. I så fall tycker jag SD blivi kapat, och jag måste ta konsekvenserna och lämna partiet, fast jag till fullo stod upp för programmet när jag läste det innan jag blev medlem, en mycket märklig situation måste jag påstå. Jag tänker inte backa från min kritik, det kan du vara fullständigt övertygad om, även om allt annat är relativt i denna värld.

Anonym sa...

Tjena robsten, checka mejlen.

Robsten sa...

Såg att Linus tagit bort gårdagens bombnedslag, jag det var ju bra. Skall se om jag får i mig lite gröt nu, det blev lite mycket i går, på mer än ett sätt;-)

Robsten sa...

Det är lungt på K-fronten G, jag kollade i morse;-)

Jorma sa...

robsten, jag har själv exakt samma upplevelse från verkligheten som du...har träffat en hel del fd invandrare som i princip har samma inställning som mej själv. Ska dock påpeka att ingen utav dessa är muslimer utan kristna från minoriteterna i Islamska länder. En kille från Libanon sa så här en gång..jag har en gång flyttat ifrån det muslimska helvetet...måste jag flytta igen?

Robsten sa...

Vi skall väl försöka förhindra att det går så långt Jorma, med Guds eller Odins hjälp.

Anonym sa...

Sd har nu plockat bort förslaget om att irakflyktingarna skall få stanna från sin blogg.

Skönt! Trodde att de blivit tokiga.

Robsten sa...

Me too;-)

Grue sa...

Sd har modifierat artikeln något till det bättre iaf, har kommenterat den.

Ja, jag tror att Sd har stora möjligheter bland ffa kristna invandrare från Mellanöstern (syrianer, har hört att många är Sd-positiva, kristna libaneser, kristna palestinier, etc), greker, serber, m fl. Försök gärna övertyga såna att sprida budskapet om det blir några fler oväntade möten.;)

Robsten sa...

Yes G, men artikeln är som sagt tillbaka på SD-blogg, vi får se hur övriga reagerar, jag har nog gett min syn på saken med all önskvärd tydlighet. bra skrivet där Grue;-)