lördag, juli 14, 2007

Frågan om Irakflyktingarna sannolikt redan avgjord

Ja har man några år på nacken som jag så lär man sig till slut hur den politiska valsen går. Media trycker på, intressegrupper gör sitt jobb och politikerna tisslar och tasslar i korridorerna, man kan nästan höra det själv. Nu har det tydligen gått ett lämmeltåg av journalister till Migrationsöverdomstolens ledamöter som vill "höra" hur dessa ledamöter ställer sig till frågan om asyl och väpnad konflikt. Budskapet går inte att ta miste på, det är lika klart som om det låg ett avhugget hästhuvud i sängen hos ledamöterna i Migrationsöverdomstolen, "står ni fast vid ert beslut så skall ni få se på fan" är budskapet, det är inte speciellt "dolt" heller, alla kan förstå det med ett minimum av fantasi.

I dag på morgonen läser jag på Sveriges Radios hemsida att en journalist intervjuat en av Migrationsöverdomstolens ledamöter, Sten Wahlqvist, om dessa vägledande beslut som det talats om, så här står det,

- Om man har en hemort i en väldigt orolig del av Irak, så är det inte samma som de här kurddomarna då, utan då är det mycket som talar för att man har rätt till uppehållstillstånd, säger Sten Wahlqvist.

Så då är saken klar, en av ledamöterna har redan gått ut i media och sagt hur domarna skall tolkas och att det är asylskäl att komma från Irak. Bara att intervjua en ledamot när de snart skall få fallet på sitt bord är mycket märkligt. Tänk om media skulle intervjua domaren i ett allvarligt brottmål innan domen har fallit och frågat hur utslaget kommer att bli?

Trots mina år på nacken kan jag ändå inte upphöra att förvånas över hur media så oblygt försöker påverka politiska beslut i flyktingfrågan. Man kan börja undra om demokrati i modern tappning betyder att varje media skall ha rätt att utrycka sin åsikt och försöka påverka så mycket de kan. Jag trodde i min enfald att demokrati skulle utgå från folket, inte att varje tidning har varsin röst. Vidare står det på SR:s hemsida angående domen som skall överklagas,

Det är ju ett så kallat pilotavgörande. Självfallet kommer vi, när målet kommer till oss på Migrationsöverdomstolen att ta det med förtur, eftersom det rör väldigt många människor. Det är principiellt viktigt att man snabbt får ett prejudikat i sådana fall, säger Sten Wahlqvist.

Ja, och underförstått vet vi alla, efter diverse påtryckningar, hur domstolen kommer att döma i detta mål.


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

13 kommentarer:

z999 sa...

Angående de irakiska flyktingarna så har det jämförts med svenskar som lever under hot i vissa invandrargetton. Den jämförelsen är inte relevant eftersom det för iraks del bara är en försvinnande liten del människor som är extrema fundamentalister som skapar all terrorism i Irak. Dessutom beror terrorn på västvärldens utrikespolitik och då vore det väl fel om de flyttade till den delen av världen?

Desssutom finns det inga amerikanska trupper i Irak (källa: Bagdad Bob).

Sven-Olof sa...

Gjorde misstaget att titta på tv4 nu på morgonen. Får då se Nyamko Sabuni bli intervjuad i Almedalen. Hon försvarar folkpartiets förslag att de nyanlända kulturberikare som genomför SFI ska få en BONUS!!!! efter avslutad utbildning?? Say what?? Det ska faan i mig inte vara nån J-vla bonus. Det ska vara ett KRAV att man genomför hela utbildningen, för att överhuvud taget kunna få TUT. PUT ska ändå inte användas..

Att jag min arma mäniska har tillhört samma parti som Sabuni, Lejonungen och Birgitta Ohlsson är för mig en gåta. Vad tänkte jag på?

Mvh Sven-Olof

Magnus Andersson sa...

Gordon Brown-stil på de överprövande domarna här? Gordon Brown har tagit bort undervisning om Stalin, Hitler och Churchill (den senare, Winston, anses nog, med visst fog, som det allvarligaste undantaget i UK, eller?).

Men inte bara det, "istället", står det i en artikel, så ska de muslimska språken urdu och arabiska bli obligatoriska inslag i brittiska secondary school (t o m 16 eller 18 år) och även hälsosam mat (är det islmiskt inspirerat det med?) samt global warming ska bli obligatorisk undervisning, samt att det ska införas flum-ämnen för självförtroende...

UK fick en räddhågad fjant till premiärminister och har fallit. Under WWII fick ju tyskarna åtminstone hålla på och bomba för att de hade motstånd.

Två år kvar till cameron, men det verkar ju vara en PK-fjant av Reinfeldtkaliber. Mera global warming-tugg prioriterat och allt annat business as usual? Brittiska skolorna för övrigt redan extremt anpassliga till islam och dess myndigheter hyllandes mångkulturalism och särrättigheter som inga andra (jag har hört en brittisk expert inom skolväsendet tala om just det).


Ursäkta spammande av lång kommentar... /Magnus


Om din misstanke:
Media har kanske medvetet sökt påverka genom *sitt sändande* av domarens svar, men skulle de verkligen inte sänt ett motsatt negativt svar? Jag vet inte. (Annars är ju minst 2/3 av journalisterna revolutionärer, det är ju klart!)

Robsten sa...

Ha, ha, Bagdad Bob var rolig, nästan i klass med Atkinson.
Ja Sven-O, jag har aldrig tillhört något av de etablerade partierna men jag har väl i min oförståndiga ungdom röstat på dem, det har vi alla.

Robsten sa...

"Media har kanske medvetet sökt påverka genom *sitt sändande* av domarens svar, men skulle de verkligen inte sänt ett motsatt negativt svar?"
jo självklart skulle de det. Det är nästan frågandet i sig plus all annan mediauppståndelse, frågandet av partirepresentanter o.s.v. som skapar ett tryck, när så journalisten frågar domaren kan det inte gärna tolkas på ett annat sätt än som ytterligare tryck.

Anonym sa...

Sannolikt helt riktig analys.

Det finns helt enkelt inga motkrafter i Sverige mot detta realisation av Sverige.

Det finns inget numerärt tak i statens flyktingregleringar, så i princip kan världen flytta in i Sverige, om formella skäl uppfylles.


1000 år av kamp för nationell integritet, har via socialdemokratins kulturrevolution, på 50 år förspillt allt.

Gustafsson i Säffle

Moa sa...

Tony Blair ville förbjuda julafton, enligt mina inhemska källor i England....

Mina källor där blev även förvånade när jag berättade att det nog står på en önskelista hos vissa politiker i Sverige också. De verkar tro att Sverige är förnuftiga i alla frågor. Jag upplyste dem om att så är verkligen inte fallet.

Anonym sa...

Jag mår så jävla dåligt och känner mig så jävla maktlös när jag läser länken till sr.se. Och värre blir det när jag på samma sida läser om Nyamko Sabunis förslag att ge flyktingar bonus för att de lär sig svenska...nej fy fan. Självklart f¨år man aldrig ge upp, självklart måste man kämpa för ett Sverige som även i framtiden har sin egen kultur, sina egna värderingar och rätten till sin historia. Men fan...idag vill jag bara dra nått gammalt över mig, blunda och låtsas att det återigen är 1925 och Per Albin Hansson som är statsminister...Det käönns så jävla hopplöst...

Robsten sa...

Linus har lagt in gårdagens artikel igen, katastrof om ni frågar mig, men jag skall läsa artikeln igen och se om jag missat något.

Grue sa...

Håller med, vi ska väl för fan ha oberoende myndigheter? Det här är helt sjukt. Det behövs en demokratisk revolution i Sverige! 80 % röstade mot att irakier ska få ha flyktingstatus på expressen.se men märks det i politiken? Icke! Det är en sabla skendemokrati vi har.

Såg du förresten att Gudmund skrev lite i SvD om den där artikeln om Jorsdal (?) som du och Kokk kommenterade? Kanske vi som lyckats påverka Gudmund en smula.:) Checka dagens SvD.

Robsten sa...

Tack för tipset G.

Grue sa...

Hm, låter väldigt oroande om Brown. Skulle gärna se mer jämförelser med andra länder. Jag tror att vi ibland har en tendens att utmåla Sverige som väl speciellt. Var i London nyligen och det är ju exakt samma debatter och samma problem där - klimatet, bråk i skolan, statliga TV:ns socialistisk och PK, etc, etc. F ö betydligt mer mångkulturellt än Sthlm. Dock såg jag inga störiga invandrargäng.

Robsten sa...

Det är sant Grue, det som skiljer är att Storbrittanien hade kolonier, från början kände de ett speciellt ansvar för de forna kolonierna. Sverige har aldrig haft någon koloni (en pyttekoloni har vi haft) ändå för vi samma politik som om vi hade koloniserat halva jorden