torsdag, september 13, 2007

Marx-Muhammed-pakten

Per Gudmundson skrev i gårdagens SvD om Usama bin Ladins flirt med vänstern i Väst:


Bin Ladin refererar också till vänsterikonen Noam Chomskys ”nyktra omdömen”... Ingen skulle förstås bli förvånad om det kom ännu ett exempel på hur totalitära rörelser närmar sig varandra. Nyss har vi sett delar av extremvänstern gå i samma demonstrationståg som Hizbollah och hört samma människor ropa på erkännande av Hamas. Det är rörelser skilda från al Qaida, förstås, men beteendet ger ändå en fingervisning om hur tanken om fiendens fiende kan leda till moraliskt haveri.


Med undantag för en och annan tokskalle är explicit stöd för al-Qaida dock knappast att vänta från den europeiska vänstern. Vill al-Qaida skaffa sig sympatier i Europa får de nog sluta att mörda stora grupper civila åtminstone.

Mer oroande är i så fall de kopplingar som finns mellan radikala muslimer i Sverige och diverse politiska partier, främst Socialdemokraterna, som behandlas i denna
exilentråd som jag säkert får anledning att återkomma till. Tråden behandlar Mahmoud Aldebe, ledare för en av Sveriges största och mest radikala muslimska organisationer (som bl a förespråkar särskilda lagar för muslimer), och hans försök att infiltrera Socialdemokraterna och i viss mån Centerpartiet. Socialdemokraterna, i synnerhet Broderskapsrörelsen, har hittills visat sig mer än villiga att ingå i allians med denne fundamentalist. Läs tråden, det är skrämmande läsning!

Men i första hand handlar förstås Marx-Muhammed-kopplingen inte om någon gemensam faiblesse för totalitarism utan om USA-hat och om doktrinen att
"den svage har alltid rätt". Socialismen har i sig inte mer att göra med politisk islam än med politisk kristendom; men dessa två idéer gör att vänstern i viss mån går islamisternas ärende. Inte minst har det visat sig i och med vänsterns ovilja att ordentligt försvara yttrandefriheten i samband med publiceringen av Lars Vilks rondellhund. Det går helt enkelt emot hela vänsterns världsbild att något fel skulle ha begåtts av de stackars "förtryckta" muslimerna som befinner sig på botten i den "koloniala världsordningen". Sensmoralen i storyn var ju att det var Krösus eller Joakim von Anka det var fel på.

Hursomhelst är detta problem för vänstern till viss del goda nyheter för konservativa och liberaler. I de breda folklagren fanns det en viss förståelse för diverse socialistiska rörelser som den svenska vänstern sympatiserade med, men förståelsen för politisk islam "ute i stugorna" är minst sagt begränsad. Detta är bara ett av många exempel på hur socialistiska politiker och journalister (termen "intellektuell" känns dessvärre förfelad i sammanhanget...), som aldrig haft riktigt samma åsikter som den arbetarklass de sagt sig företräda, glidit allt längre från folkdjupets röst. Förhoppningsvis kan detta kort spelas ut inför 2010. Blir 2010 års val ett ekonomiskt val har vänstern alla chanser att vinna, trots den höga tillväxten, men blir det ett val om kultur, integration och sociala värden minskar PK-vänsterns chanser drastiskt, och inte minst Sd:s chanser ökar dramatiskt.

2 kommentarer:

Berit sa...

Kollektivisterna lärde sig, när Sovjet föll samman, att de inte kan utmanövrera USA(kapitalismen) genom upprustning. Även om man nu inte helhjärtat delar bin Ladens åsikter beundras han därför att han lyckats skada Amerika. Att han kommit längre på vägen i striden mot den kapitalistiska-teknologiska västvärlden än vad de gjorde.

Anonym sa...

Intressant att se att ni mixtrar med stilarna på inläggen. Fonterna verkar bli större.