onsdag, september 12, 2007

Uppdrag granskning granskar integrationen

Det första Josefsson tog upp i Uppdrag granskning, onsdag 12 september i 1an, var fusket inom SFI. Vi såg intervjuer där invandrare själva berättade om fusket inom SFI, personer som gick kurser såg till att bli underkända avsiktligt för att få fortsätta erhålla den ersättning som utbetalas om man går SFI. Andra såg till att vara frånvarande när det var dags för prov, inte av rädsla för att bli underkända, utan av rädsla för att bli godkända. Det som var frapperande var att alla uppgifter kom från invandra själva, inte en uppgift kom från någon etnisk svensk.

När Josefsson stod i studion med en panel av politiker och andra så förnekade en vänsterpartist, Rossana Dinamarca, det som precis visats i inslaget, det som människor som själva gått SFI sade rent ut, att det förekom fusk inom SFI. Hur verklighetsfrånvänd kan en människa bli?

Sabuni gjorde inte så bra ifrån sig hon heller i paneldebatten. Hon slingrade sig alldeles uppenbart om fusket som förekom, började prata om "fler jobb", något som hon alldeles uppenbart tänkt prata om från första stund, oavsett hur debatten och programmet utvecklade sig. Nu verkade även Sabuni en smula verklighetsfrämmande faktiskt.

Därefter kom en del filmade inslag från bl.a. Fittja. Invånarna sade rent ut att "detta är en slum och ett ghetto", det är ju precis vad jag brukar säga, om Rosengård i alla fall. När invånarna själva säger det så borde väl våra kära politiker lyssna tycker man, att de naturligtvis inte lyssnar på en systemkritiker som mig är ju givet. En ung pojke beskrev Fittja som ett "helvete", nu kan ju unga människor tycka att det mesta är ett helvete, men i alla fall.

Därefter tog Josefsson upp incidenter som inträffat i Rosengård, bl.a. att ungdomsgäng kastar sten på poliser som åker på utryckning till Rosengård. Josefsson vände sig till Sabuni och frågade vad skall vi göra med detta jättelika integrationsproblem som dessa stenkastningar är symtom på? Och nämn nu inte "fler jobb" avslutade Josefsson frågan till Sabuni. Vad tror nu Sabuni svarade? Jo "fler jobb", jag börjar undra om Sabuni är riktigt frisk faktiskt. När så Josefsson drev frågan om stenkastningen i Rosengård vidare så svarade Sabuni att det förvisso är fel att kasta sten på poliser, men det är också fel av polisen att dra vapen när de blir utsatta för denna stenkastning, bara för att de är ovana att vara i Rosengård. Jag fick nypa mig i armen för att kontrollera att jag inte hade en ond dröm, men så var alltså inte fallet. Ni som hade hoppats på någonting från Sabuni, tänk om, hon är totalt hopplös.

Förövrigt var programmet mycket bra, många känsliga frågor togs upp. Josefsson var denna kväll politiskt inkorrekt, det förlåter mycket. Jag har tidigare varit mycket kritisk till en del av Josefssons program, men detta program uppväger väl det mesta, han bröt osynliga men starka tabun i kväll, han fick rikspolitiker som Sabuni att framstå som den inkompetenta skitsnackare hon är. Dinamarca nämner vi inte ens, hon var för magstark.

11 kommentarer:

Grue sa...

Ett bra program. Bäst tyckte jag debatten mellan Bert och Vet Bästerberg var, Bert var riktigt bra. Fick in lite reklam för Sd också.

Jag är ingen fan av Josefsson, tycker hans journalistik passar sig mer i TV 3 eller liknande men säga vad man vill om honom: han är inte feg. Han vänder på stenar ingen annan vill vända på. Klippen bakåt var väldigt intressanta.

Det tragiska är att ett sånt här faktiskt angeläget program kommer att tigas ihjäl medan psuedohändelser som "fallet Louise" blåses upp bortom rimlighetens gräns. DEt är välkänt att bästa sättet att tysta en motståndare är inte att bemöta hans argument utan att öht inte ta upp frågan (det visste tidiga marxister som Gramsci men när vänstern nu själva fått makten "glömmer" dom det).

Sabuni är inget vidare även om hon kom igång lite på slutet. Ett alibi. Har hört dåliga saker från mer initerade källor om henne också.

Det är också värt att notera att sossarna avböjde att vara med. Säga vad man vill om Vänstern - dom duckar inte iaf. Sossarna däremot vet att integrationsfrågan är livsfarlig för dom: deras väljare är bland dom mest invandringskritiska samtidigt som dom har valt drottningen av alla halalhippies till partiledare. Dålig timing, minst sagt.

Sen tyckte jag att Josefsson satte fingret på allt hyckleri i frågan inte minst genom valstugereportagen.

Migrapolis sa...

Några borde absolut bli av med sina jobb för detta avslöjande, t ex negerdrottningen själv.

Stoppa massinvasionen av analfabeter och deportera alla bidragsnomader.

Anonym sa...

OFF TOPIC, MEN KUL
JINGEBLOGGEN PROMOTAR ISRAEL.

SE SCOOPET HÄR!
http://gustafssonisaffle.wordpress.com/2007/09/13/jingebloggen-promotar-israel-dubbelt-upp/

Trader sa...

Missade programmet, och kommer nog att hoppa över reprisen också, det är ju ändå den gamla vanliga strutsattityden från politikerhåll. Det enda som kan sätta press är en ordentlig markering i opinionsundersökningar, och det får vi väl hoppas att eskaleringen av integrationsproblematiken leder till.
Att Sabuni utgör Reinfeldts alibi i regeringen, utan ngn som helst pondus och reellt inflytande överraskar tyvärr knappast.

Robsten sa...

Tycker nog inte du skall hoppa över reprosen Trader.

Svenne Banan sa...

Usch vilka värderingar ni luftar på denna vedervärdiga blogg. Problemet med Josefsson är inte i första hand att han är pinsamt okunnig i komplexa frågor som exempelvis integration utan att han gör sådana som er en tjänst genom att legitimera åsikter från "vanligt folk". Det är klart att man kan hitta systemfifflare också inom SFI om man letar inte. Josefssons "grävande" journalistik stinker unket av fördomar och även om panelen var undermålig överlag var det ingenting mot Josefssons bristande argumentationsteknik. För djälvigt att visa det på prime time i Svt.

Anonym sa...

Jag förstår att jag missat något, när går reprisen? Sådana här program är kanonbra att se på och sedan ha diskussion kring. Tipsa mig Robban!

Mvh Jens

Robsten sa...

reprisen går såvitt jag kan se på 1an, lördag kl 16:00. Missa det inte, jag kanske ser om programmet då.

oskar sa...

Tvärtemot flera som kommenterat här så tycker jag at Sabumi var den mest insiktsfulla personen i debatten. Hon var tydlig med att det handlar om jobb, jobb och åter jobb. Arbetar man inte, eller behöver inte arbeta, så är det svårt att bli en del av samhället.

Det hade kanske varit för mycket begärt av någon politiker att erkänna att vi inte hade haft dessa problem idag om vi haft en mer restriktiv flyktingpolitik till att börja med.

Det är inte flyktingarnas fel utan de politiker som inte vågar se verkligheten i vitögat.

Robsten sa...

"Tvärtemot flera som kommenterat här så tycker jag at Sabumi var den mest insiktsfulla personen i debatten"

Men det säger inte mycket i det gänget faktiskt.

"Hon var tydlig med att det handlar om jobb, jobb och åter jobb."

För det första så handlar inte allt om jobb, en del skulle inte ta jobb om det fanns en gång, vi skulle ha problem ändå. Och precis som speakerrösten sade så är vi inte det industrisamhälle vi en gång var, Sabuni och andra kan inte vara omedvetna om det. Dessutom upprepade Sabuni detta som ett mantra, vi är väl snart i en lågkonjuktur, hur blir det då?

Folkomrostning Nu! sa...

Tack Robsten for en insiktsfull synopsis av programmet. Kan inte se det sjalv sa det var mycket intressant att fa reda pa att Sabuni ar en lattviktare. Om hon bara anvander klicheer som "mer arbete" utan att kunna forklara hur det ska ga till sa ar det en sorglig politiker. Jag antar att hon kopierar andra politker's metoder; sej nat som later bra sa blir du popular. Tack Grue for den nya beteckningen; halalhippies, den har jag inte hort forut, mycket passande.