fredag, november 02, 2007

Människosmuggling

Människosmugglingen till Sverige är omfattande och attraktiv enligt en artikel i DN. Dessutom är det en olaglig verksamhet som ökat kraftigt de senaste åren, speciellt sedan invasionen av Irak så har denna skumma verksamhet skjutit i höjden på ett frapperande sätt. Kriminalinspektör Ulla Ahlbäck säger så här i artikeln,

- Det är ett mycket "attraktivt" brott. Man kan tjäna mycket pengar, straffen här i landet är låga och sannolikheten för att man ska bli dömd är låg. Sedan 2005 har polisen avslöjat 1012 fall och flera är på gång.

Man kan fråga sig varför straffen är låga just för detta brott. Ligger det politiska orsaker bakom den låga straffskalan? Om nu sannolikheten är låg för att bli dömd undrar vi hur vanligt det är om polisen avslöjat 1012 fall sedan 2005. Vidare står det i DN,

- Hittills i år har 17,000 irakier kommit till Sverige. Hur många av dem som smugglats vet man inte, men enligt Ahlbäck är det talande att 95 procent av dem saknar dokument.

Många frågor hopar sig på en gång här. Om 95 % saknar dokument så undrar man hur 91 % kan få uppehållstillstånd. Alla irakier har garanterat personliga dokument, om inte annat så av säkerhetsskäl. Under Saddam är det svårt att tänka sig att en enda människa saknade dokument. Men 95 % saknar alltså dokument när de kommer hit och söker asyl, varför då? Det är väl en fråga våra svenska politiker aldrig någonsin ställt sig i deras upphöjda ”humana” position. Om man tar sig till Sverige på laglig väg så borde man inte heller få asyl här p.g.a. Dublinöverenskommelsen, där skall man ju beviljas asyl i första säkra land man kommer till. Existerar denna överenskommelse överhuvudtaget längre? För vilken undersökande journalist som helst finns det hur många frågor som helst att ställa för vår nuvarande flyktingpolitik. Den olagliga smugglingen är bara en liten del i hela vår vansinniga politik, denna smuggling är också initierad av vår i övrigt generösa politik. Förstår man inte det är man nog oförmögen att se samband överhuvudtaget.

Länk DN

Länk SvD

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Sedan 2005 har polisen avslöjat 10-12 fall och flera är på gång, enligt Ahlbäck."

Lite skillnad mot 1012 fall?

Robsten sa...

Siffran stod i DN som jag citerar, men den verkar märklig faktiskt.

Rune sa...

Är det nu alldeles säkert att alla dessa irakier som kommer till Sverige verkligen är irakier? Är det fastställt och konstaterat?

Robsten sa...

Hur skall vi veta det om de inte har några dokument. Språk och dialekttesterna blev ju också våldsamt kritiserade, ja jag vet inte.

Anonym sa...

Det har i andra bloggar antytts att man INTE kastar sina dokument utan bara "undanhåller dem" från svenska myndigheter.
Hur skulle man annars kunna åka hem på "semester när man PUT-at färdigt i Sverige?
OT, men vet någon om det finns någon statistik på hur många som är (=blivit) svenska medborgare och "bor i" sitt fd hemland.
För etniska svenskar gäller ju att man ska vara skriven där "dygnsvilan inträffar".
Kan detta vara en anledning till jag sett lgh på 45kvm med 20 namn på ytterdörren? Och aldrig någon som går in eller ut?