söndag, oktober 28, 2007

Yttrandefriheten och tidningarnas kommentarssidor

Medias kanske främsta hjärtefråga är försvaret av yttrandefriheten. Dels brukar man tala om att yttrandefriheten i politiska frågor ska vara vid, men dels brukar man även tala om att yttrandefriheten ska gå före andra hänsyn som privatlivets helgd. I hög grad beror detta förstås på att inskränkningar i yttrandefriheten för det mesta är negativt för tidningar och media - om man t ex inte får smutskasta kändisar eller antasta människor på gatan ostraffat riskerar ju media att tappa läsare/tittare. Det är också noterbart att etablarade media vänder sig mot det nya förslag till yttrandefrihetsgrundlag som lagts fram av bl a statsvetarprofessorn Olof Peterson et al och JK Göran Lambertz och som skulle ge samma skydd till alternativa media som t ex bloggar som till mainstreammedia. Yttandefrihet var tydligen inte lika intressant när man inte hade användning för den själv.
.
Det blir ännu tydligare när det är media själva, snarare än domstolarna, som bestämmer över vad som får sägas och inte får sägas. Det är nämligen situationen på tidningarnas kommentarssidor, och där råder en otrolig censur. I kommentarerna till denna artikel i Svenska Dagbladet om Moderaternas förflackning, t ex, har säkert över 90 % av inläggen raderats. På Expressen är det lika illa. Övriga tidningar har jag inte besökt men vad jag har hört är det illa överallt.
.
Det är noterbart att denna censur i stort sett enbart praktiseras av kommentarer som gäller Sverigedemokraterna, invandring, och andra känsliga frågor. Ekonomiska frågor får man diskutera fritt, även om man har radikala uppfattningar, men en aldrig så liten avvikelse från den pådjudna politiskt korrekta linjen i känsliga frågor plockas bort. Det stärker misstanken om att kampen mellan höger och vänster är underordnad kampen mellan de politiskt korrekta och deras vedersakare.
.
En vanlig invändning mot idén att den här sortens censur är en inskränkning i yttrandefriheten är denna, hämtad från Jinges web- och fotoblogg:
.
Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera här, inte heller ingår det i någon slags yttrandefrihet.
.
Jag tycker inte att detta är ett giltigt skäl för att plocka bort obekväma inlägg ens för en bloggare. Men för de stora tidningarna är det definitivt inte det. De äger, om än inte längre hela så åtminstone en mycket stor del av väljarnas uppmärksamhet i politiska frågor. Om de censurerar obekväma uppfattningar blir yttrandefriheten endast en yttrandefrihet till namnet, inte i praktiken.
.
Jag har tidigare skrivit om ämnet här. För den som vill undvika censur kan jag rekommendera att kommentera på bloggar (de flesta bloggar har liberalare kommentarspolicies än Jinge) och på forumen Exilen och Flashback (som dessutom är betydligt användarvänligare än tidningarnas tekniskt usla kommentarssidor).

11 kommentarer:

Anonym sa...

Du är hårt drabbad av Jante du Robert! :-)

Anonym sa...

Man måste kunna skilja mellan Grue och Robsten Anonym! Har alltid gillat Robstens bloggningar. Att du Grue har kommit till denna blogg lyfter den ännu ett snäpp. Bra att du så snabbt lärt dig länkningar som når ut . Hora för en god sak är bra, nå ut till så många som möjligt. Jinge ska inte ha monopol på det. Bra, fortsätt så här!
Bengt er förtrogne.

Anonym sa...

(hör inte till saken:)
Aftonbladet lät för två dagar sedan TV4:s PK-frälsare Gustav Fridolin och Lena Sundström författa en debattartikel där han beskyller SD-medlemmar för "ökat våld mot muslimer i Sverige".
Artikeln rubriceras "Hatet mot demokratin".
Själv vill jag att Fridolin och Sundström ska granska hur muslimska gäng systematiskt väljer bort arabiska tjejer vid våldtäkter för att istället våldta svenska tjejer och hur invandrargäng systematiskt utsätter svenska ungdomar för rån.
Men det är inget jag förväntar mig av vare sig TV4 eller Aftonbladet, endast vi svenskar är intoleranta, xenofobiska och rasistiska!

Knute sa...

Slagsmål mellan svenskar och invandrare i Landskrona och Hörby i natt.

Landskroniten skriver:

Så där ja, nu vågar inte heller Sydsvenskan att tillhandahålla allmänheten uppgiften att det var bråk och stenkastning mellan invandrare och svenskar i Landskrona i natt.

Nu är det i texten ändrat till ungdomar som kastat gatstenar på varandra....

Sydnytt har ändrat sin text till bråk mellan olika gäng....

Fria medier finns det?

Eller skall vi tro på att de första uppgifterna var felaktiga som en journalist svarade på ett mail
om varför uppgifterna ändrats?

http://landskroniten.blogspot.com/

Grue sa...

Knute/ Såg det där och tänkte skriva om det men valde detta istället.

Anonym (välj nick, för bövelen!): Jante? Vad är det som är jante med detta? Är all kritik jante?

Bengt/ Tack!:) Det är såna läsare som du man skriver för. Ja, jag försöker maximera länkarna, kul att du sett det. Har du några fler förslag på hur man kan nå ut?

Trader sa...

Knute, jag var själv i närheten av platsen och det VAR närmast upploppstämning mellan svenskar och invandrare. Blev förvånad när jag såg en korrekt återgivning på SVT-text, som i efterhand ändrades till "bråk mellan olika gäng", en logisk konsekvens av att alla som varit i närheten av en svensk ambassad numera räknas som svenskar.
Det intressanta i detta är medias totala och närmast synkroniserade självcensur. Man kan undra hur dessa påbud om ändringar kommuniceras ut till samtliga medier samtidigt.

Anonymaanders sa...

Vad var det då som stod i svt text, för oss som missade när den låg i sändning ?

Rolf Hansson sa...

Utmärkt text! Mycket bra skrivet!

Berit sa...

"Det stärker misstanken om att kampen mellan höger och vänster är underordnad kampen mellan de politiskt korrekta och deras vedersakare."
Jag har alltid haft känslan att det är samma sak.

Grue sa...

Rolf/ Tack. Läste dina senaste alster, tänkvärda - särskilt det om målen i skolan. Avskyr den där typen av prosa. Såg en kopieringsapparat där det stod på skärmen "aktivera den externa kontrollenheten". Ingen fattade vad det betydde så på en stor FAQ-lapp bredvid apparaten var första frågan:

"Vad betyder 'aktivera den externa kontrollenheten'? Svar: Stoppa in kortet i kortautomaten."

Kanske skulle behövas nån liknande "översättning" till den där texten...

Berit/ I USA kanske. I Sverige har vi t ex DN och SvD som är höger och politiskt korrekta, i synnerhet DN. Detsamma börjar ju nu gälla Moderaterna.

Trader sa...

SVT-text började med att skriva att det handlade om "bråk mellan svenskar och invandrare", men det var tydligen för magstarkt för vissa