onsdag, oktober 31, 2007

Danskarna vågar vara politiskt inkorrekta - kommer svenskarna våga det?

De senaste årens retorik mellan svenska och danska politiker, journalister och "intellektuella" har varit ovanligt hetsig. Svenskarna har kallat danskarna för allt i från "oanständiga" till "pölsefascister" och Dansk Folkeparti har svarat med att kalla svenska politiker "fega" och "politiskt korrekta".
I ljuset av detta kunde man tro att det finns avgörande skillnader mellan svenskarnas och danskarnas syn på invandring, muslimer och relaterade frågor. Så är emellertid inte fallet. Enligt en europeisk undersökning är Sverige det land där folket hyser "störst motvilja" mot muslimer - med åtta procentenheter fler som känner motvilja än Danmark. Vad gäller frågan om Turkiet ska få vara med i EU är 29 % av danskarna för och 56 % emot, medan motsvarande siffror för svenskarna är 10 % för och nästan 50 % emot.
Det verkar således som om svenskar och danskar har ganska likartade åsikter i dessa frågor. Skillnaden mellan våra länder ligger alltså inte där, utan i hur väl folkens åsikter representeras i respektive parlament och media. I Danmark får den invandringskritiska och islamkritiska opinionen genomslag i parlament och media, något man definitivt inte kan säga om Sverige.
Varför är det så? Man kan peka på en rad förklaringar, men den viktigaste tror jag är att de danskarna, till skillnad från svenskarna, vågar omsätta sin politiska inkorrekthet i praktiken. Svenskarna har, som opinionsmätningarna visar och som var och en som hänger med i diskussionerna på stan och på nätet, minst lika politiskt inkorrekta uppfattningar som danskarna. Skillnaden är att när valdagen kommer så står svensken där med mössan i hand och gör som han är tillsagd - dvs röstar på ett av de etablerade partierna, trots allt gnäll på dem under fyra år - medan danskarna gör slag i saken och röstar på ett parti som Dansk Folkeparti (som fick över 13 % i senaste valet och ser ut att få något liknande i valet den 13 november). Danskarna brukar ju, med ett förvisso ofta lite störande inslag av självgodhet, kritisera svenskarna för att vara alltför mesiga och göra som brukspatron sagt - och fastän det tar emot måste man ge dem rätt.
Danskarnas upproriskhet har betalat sig: den danska invandringspolitiken har som jag skriver i detta inlägg om Dansk Folkeparti svängt. Det visar sig även i brottsstatistiken - i extremt invandrartäta Malmö är antalet våldsbrott per 100 000 invånare 3,4 ggr högre än i Köpenhamn.
Så, frågan är om de politiskt inkorrekta svenskarna - och de är många - vågar omsätta sina åsikter i praktisk handling 2010*. Sker så, kommer Sverigedemokraterna göra ett fantastiskt val. Det skulle kunna vara början till slutet för den politiska korrektheten i Sverige.
* Den utmärkta formuleringen att svenskarna "måste våga" är Jackthehammers - tack till honom. Jag lånar hämningslöst av sådant jag tycker är bra... Kom gärna med tips om formuleringar, intressanta nyheter, etc - det uppskattas!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Media ser till att svartmåla SD,samtidigt kör Mona Sahlin och Reinfeldt sina vanliga,som de tror fyndiga förklaringar till, varför svenssons har vaknat upp lite grand från sin humansömn och vågar ifrågasätta målen med den enorma invandringen.Själv jobbar jag med insyn i vissa projekt, och kan säga att det är kriminellt av vissa organisationer och myndigheter att missbruka skattebetalarnas pengar på det sätt som nu pågår.

Ottar sa...

Jag tror att SD har en väljarpotential på ca 15% av den svenska valmanskåren. Många har nu tröttnat på att se landet förödas av kriminalitet och kaos.

Anders sa...

I Danmark liksom i Schweiz talar man klarspråk. Något som inte är tillåtet i Sverige utan att bli behandlad med skällsord som invadrarhatare, fascist mm.

Dom etablerade partierna i Sverige verkar nu helt ha släppt invandringspolitiken. Mottot nu är att fler ska in, utan selektering eller krav. Detta kommer att slå tillbaka hårt om några år när alla städer i Sverige drivs mot förfallet och blir som Malmö och Södertälje där kommunerna sakta men säkert förlorar greppet om verkligheten, brottsligheten, våldet och makten.

Vilken normal svensk vill stödja denna utveckling?

Anonym sa...

Skillnaden är att just det att, att vara invandrarkritisk/invandrarfientlig ÄR det politiskt korrekta i danmark, om du skulle säga att alla som vill ska få komma till danmark hade du fått ungefär samma reaktioner som om du sa att alla invandrare skulle köras ut ur sverige. Det är en annan typ av politisk korrekthet, ingenting annat.

noctivagus sa...

Nu kommer dom fula fiskarna fram. Man tror att politisk ickekorrekt är det samma som rasist. Men det behöver inte vara det. Svenska partier har inte släppt flyktingfrågan bara för man inte har rasistiska åsikter som du. Sorry men dina dåliga ursäkter håller inte. Dom är genomskinliga och visar på en total brist på respekt.

Grue sa...

Så du menar att dom svenskar som är emot turkiskt medlemsskap i EU, för minskad invandring, etc är rasister? I så fall är majoriteten av svenskarna rasister enligt dig. Läs denna artikel om hur illa folkets åsikter är representerade i riksdan:

http://robsten.blogspot.com/2007/09/konservatismen-i-media-och-i-politiken.html

Anonym sa...

Efter 2010 kommer SD att ha ett stort inflytande i riksdagen du kan vara helt lugn.

Anonym sa...

Det parasiterande monster som sakta men säkert äter sig in i den svenska samhällskroppen kan inte längre döljas med fagert prat och andra dimridåer av våra PK-ististiska politiker och journalister.

Dom svenska skattebetalarna har äntligen börjat få upp ögonen och ser numera själva mycket tydligt vad som egentligen skett och fortfarande pågår i landet.

Nu står det allt mer klart vilka som är dom riktiga rasisterna. Dom som gjort svensken till en främling i sitt eget land. Och vilka det är som vill mota bort det svenska och den svenska kulturen till förmån för främmande kulturer.

Historiens dom kommer att bli hård mot dessa landsförrädiska och rasistiska individer.

Anonym sa...

Laes boken THE FORCE OF REASON skriven av ORIANNA FALLACI. Det faar en att oeppna oegonen betraeffande muslimsk invandring

Jackthehammer sa...

Jag ser vart du har fått inspiration ifrån;) Men, never the less, så stämmer vart enda ord du skriver. Svensken måste VÅGA ta steget att rösta på något nytt. Våga att göra upp med sin ryggrad som hela tiden säger att de skall rösta på de dom alltid röstat på.
Det behövs nyheter i svensk politik, och dom enda som kan skapa nyheter är väljarna.

Grue sa...

Ja, jag tänkte tacka dig i texten men glömde bort det. La till en asterisk nu iaf, sent omsider...:)

Victor sa...

Det är nog lättare i Danmark där opinionen kunde vända sig till ett redan etablerat parti. Ett sådant pati kan peka på sin historia och säga "vi är seriösa" de kan tyvär inte SD göra. Det är snarare så att SD har en mera mörk, och mindre laglydig, historia.

Vad jag helst skulle se var att SD integrerades in i en av de redan etablerade partierna. Om ingen tar hand om invandrarfrågan så kan det bli ett stort problem i framtiden. För jag tror att även om SD kom in i riskdagen imorn skulle ingen av de andra partierna våga ta upp de frågor som SD lyfter.