tisdag, december 18, 2007

Kulturarvet och svenska kyrkan

Jag läser en artikel på SvD opinion och häpnar. Skolverket anser att det är i enlighet med alla föreskrifter att ha skolavslutningar i kyrkan, bara tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron. I samma artikel läser jag att en biskop, Ragnar Persenius, som alltså är en tung företrädare för svenska kyrkan, anser att alla skolavslutningar i kyrkan skall avskaffas då dessa är till för alla elever. Man häpnar, vad blir nästa steg, att kyrkan företrädare gifter sig borgerligt kanske? I sin iver att vara politiskt korrekta och med sin tid har kyrkans företrädare blivit löjliga. De anser inte att skolavslutningar kan hållas i kyrkan emedan sekulariserade tjänstemän på t.ex. skolverket anser att det går finfint.

Så här står det i artikeln.

- De allra flesta skolor firar jul på ett eller annat sätt. I klassrummen finns både julstjärnor och adventsljusstakar. Och oavsett om man går till kyrkan eller inte, så klipper barnen tomtar och smällkarameller.

Javisst, snart kommer väl krav på att skolbarn inte får klippa tomtar i skolan också. De som kräver detta högst av alla blir väl kyrkans representanter som verkar avsky sin egen religion och traditioner. I artikeln är olika röster av olika människor framförda i den debatt som varit i ämnet, några röster är mycket kloka, här är några av dessa.

- Jag tror inte att man på något sätt främjar ökad tolerans genom att säga att vi ska avskaffa våra kulturella traditioner.

- Tvärt om finns det en stor risk i det.

- Om effekten av att vi välkomnar många nya svenskar i vårt land blir att de gamla svenskarna känner att man måste utplåna sina egna traditioner, då kommer folk att vända sig emot invandring.

- Rasisterna i Sverige säger redan att invandringen leder till att vi måste ge upp vårt kulturarv.

Det är nog inte bara rasister som säger det, det är ju så explicit att vi tvingas ge upp delar av vårt kulturarv varav skolavslutningen i kyrkan är ett lysande exempel på detta. Det kan ju inte vara så att om man påstår, helt riktigt, att vi faktiskt tvingats ge upp en liten bit av vårt kulturarv om vi t.ex. avskaffar skolavslutningar i kyrkan, ja då är man rasist. Det är märkligt att så många "vanliga" människor förstår det som politiker, biskopar och människor i tidningarnas redaktioner inte förstår. Kan det ha att göra med de erfarenheter som alldeles vanliga människor kan tillgodogöra sig samt att de inte har något krav på sig att vara politiskt korrekta? Eller beror det på något annat?

Länk SvD

3 kommentarer:

Weine Berg sa...

"- Rasisterna i Sverige säger redan att invandringen leder till att vi måste ge upp vårt kulturarv." Rasistepitet bortser jag ifrån eftersom det är innehållslöst numera. Att inte ha skolavslutning i kyrkan är per definition, precis som Robsten säger, att ge upp sitt kulturarv. Detta måste ju betyda att verkligheten är rasistisk - eller?

Calle sa...

Nu är ju julen faktiskt inte en kristen högtid. Vi har firat just JUL här i Norden i över tvåtusen år, och ska man hårddra frågan så kan det vara att återgå till en mer ursprunglig kulturtradition att inte ha skolavslutningar i kyrkan.

För övrigt är rasism en judeo-kristen uppfinning.
Världens första rasistiska lagar stiftades av judar för ca 2400 år sedan, och på 300-talet uppfann kyrkan i gengäld judeförföljelsen.

Fina förebilder...

Robsten sa...

Tyvärr tror jag inte att skippandet av kyrkliga avslutningar är menat som en återgång till midvinterblod, ellet julblod som det egentligen heter.