torsdag, december 20, 2007

Reepalu mot Billström om flyktingpolitiken


I Malmö högskola drabbade Ilmar Reepalu och migrationsminister Tobias Billström samman om flyktingpolitiken. Debatten skildras i en artikel på DN och enligt den har de två politikerna lite skilda utgångspunkter får en framtida flyktingpolitik. Reepalu vill ställa samma hårda krav på invandrare som på svenskar för att få diverse bidrag. Det bidrag Reepalu siktat in sig på mest är A-kassan där den inhemska befolkningen fått betydligt skärpta krav. Formellt måste vad jag kan förstå, samma A-kasseregler gälla för alla, invandrare som svenskar, det är väl i den praktiska tillämpningen det kan skilja i så fall. Dessutom är det så att flyktingar som aldrig kommit in på arbetsmarknaden uppbär socialbidrag och andra bidrag i huvudsak. Svenskar uppbär i högre grad A-kassa och det är för denna försäkring som kraven skärpts sista tiden.

Ilmar Reepalu påpekar att i Malmö är inte flyktingfrågan någon blockfråga, moderater och socialdemokrater är t.ex. överrens om att det är nödvändigt att ta bort den så kallade EBO-lagen, alltså lagen som säger att flyktingar har rätt att ordna sitt eget boende. Nu kan vi meddela att flyktingfrågan inte är någon blockpolitisk fråga på riksplanet heller, har i princip aldrig varit det. Just denna fråga om flyktingpolitiken har aldrig debatterats offentligt så gemene man kan ta del av debatten och tycka till om den. Hela frågan har debatterats högst förstulet i riksdagen på ett sådant sätt att frågan absolut inte skall sippra ut utanför riksdagens väggar. Oron från berörda politiker att frågan skall slippa ut från riksdagens lokaler har varit skriande uppenbar.

Billström påpekade under debatten att avskaffande av EBO-lagen inte är någon "quick fix" som löser hela flyktingproblematiken. Där kan vi verkligen hålla med honom, snarare blir det som att sätta plåster på ett kulhål. Det är väl enda gången hitintills vi håller med honom fullständigt och utan förbehåll.

Billströms huvudargument för att lösa flyktingfrågan är att flyktingar skall försörja sig själva, helst från första dagen i Sverige. Dessutom skall flyktingar som vill ta hit anhöriga försörja sig själva först innan några anhöriga tillåts komma hit. Kraven är högst rimliga, men ändå inte tillräckliga. Med anhöriga skall enligt mig räknas fru och barn. Har man kommit hit som politisk flykting kan inte alla som har något släktband tillåtas komma hit, det är orimligt. För det första blir det väldigt många människor, som dessutom inte har något skyddsbehov. Dessutom kostar det med tiden enorma summor då det enda dessa anhöriga gör är att tillbringa sin ålderdom här. Jag undrar själv hur gamla människor som levt ett helt liv i en annan kultur och i ett helt annat samhälle med helt andra värderingar kan trivas en enda dag i en betongförort långt hemifrån. Det verkar inte vara så många av våra makthavare som delar mina undringar dock.

Länk DN

7 kommentarer:

Andreas sa...

"Jag undrar själv hur gamla människor som levt ett helt liv i en annan kultur och i ett helt annat samhälle med helt andra värderingar kan trivas en enda dag i en betongförort långt hemifrån"

- Det är inte så konstigt, Robsten. Förvisso så är möjligen klimatet annorlunda, men i övrigt förmodligen inte mycket. Eftersom betongblocken i stort (inom de invandrartäta förorterna) består av etniska enklaver, så känns det nog inte så annorlunda mot "hemma". Tänker speciellt på den iranska unga kvinna som uttalade sig om Malmö: "Jag trivs, det känns som att leva i Iran eller något annat muslimskt land!"

Robsten sa...

Förjävligt! Om du frågar mig, varför kan de då inte stanna kvar i Iran eller vad de nu kommer ifrån?

Andreas sa...

Det vet redan vi båda två svaret på också (och ja, jag förstår att din fråga var retorisk :)

Janne sa...

Och ändå har kommunfulmäktige i Malmö med Reepalu i spetsen igår beslutat om att malmö ska ta emot 500 flyktingar om året trots att moderatledaren i malmö Anja Sonesson
föreslog ett blocköverskridande överenskommelse om att säga nej( som man gjorde i vellinge i onsdags)och att på det viset sätta press på regeringen.Det finns inget förtroende
kvar för Reepalu när han går ut med att malmö inte klarar ta emot fler men driver ändå igenom ett nytt avtal med migrationsverket om flyktingmottagning,han vilseleder ju väljarna.

heimdal sa...

liten fundering angående ilmar repalu. vad står han för egentligen?

hade för mig att jag hörde på radion att han ville minska invandringen i malmö, men de kanske bara var en stor vaxpropp i örat på mig som förvrängde det.

Robsten sa...

reepalu är socialdemokrat oh har minst dubbla lojaliteter. Fan vet var han står egentligen men hans utspel hjälper till att spräcka den politiska korrektheten i alla fall.

heimdal sa...

med andra ord så är reepalu en ren populist som mona muslim har tappat kopplet till