tisdag, januari 22, 2008

Går pengar från Sverige till terrorism


Säpo har utrett en 42-årig man som misstänks ha fört över pengar från Sverige till terrororganisationer. Detta bl.a. genom den förmedling av pengar som han har drivit i privat regi. Sådan förmedling av pengar i privat regi har gamla anor i vissa kulturer och är inget konstigt i sig. Dock har ekobrottsmyndigheten reagerat då man i Sverige måste betala skatt på inkomster. Det är minimal risk att mannen drivit förmedlingen på ideell basis.

Det riktigt allvarliga är dock att mannen misstänks av SÄPO för att skicka pengar till terrororganisationer. SÄPO har under en tid haft mannen under bevakning och en "hemlig" förundersökning lär ha inletts enligt SvD (nu kan den omöjligt vara hemlig längre). Mannens bror, som är av somaliskt ursprung riktar skarp kritik mot polisen och säger så här i SvD.

Det pågår en rasistisk häxjakt mot somaliska företag i Rinkeby.

Att hänvisa till rasism är ett säkert kort i dagens Sverige men lär nog inte fungera denna gång. Att SÄPO och övrig polis skulle bedriva någon häxjakt just mot somaliska företag i det förhållandevis lilla Rinkeby är ytterst osannolikt. Finns det överhuvudtaget fler somaliska företag än detta i Rinkeby? Vi vet inte om några pengar från dessa bröder gått till någon terrorism men vi kan konstatera att myndigheter och politiker är förhållandevis naiva i vårt land och att många myndigheter drar sig för att granska sådana här verksamheter p.g.a. risken att bli anklagade för diverse otrevliga saker. Vi väntar med spänning på vad fortsatta undersökningar kommer att visa och på en eventuell rättegång.

Länk SvD

3 kommentarer:

Andreas sa...

Att vifta med "rasism-kortet" är så pass säkert att det funkar även denna gång, kan du slå dig i backen på. SÄPO bevekas väl knappast, men snart kommer i stort sett vartenda krönikör i diverse tidningar ha skrivit snyfthistorier till stöd för de somaliska män som förtrycks av de äckliga vita rasisterna som sitter i polisledning och på migrationsverk.

Leo Sundberg sa...

Jag är mer hoppfull.

Ordet rasist används i allt mer irrelevanta sammanhang nu mer. Det i sin tur gör att ordet förlorar sin "magiska" kraft, och därmed kommer anklagelser om rasism allt mer att förlöjliga avsändaren än mottagaren.

Man kan lura en del hela tiden och man kan lura alla ett tag, men man kan inte lura alla i längden.

Robsten sa...

Precis min åsikt Leo