söndag, januari 20, 2008

Lasch och socialdemokratin

När jag läste ett stycke av den numera avlidne sociologen Christopher Lasch kunde jag inte låta bli att tänka på socialdemokraternas senaste utspel om att "ta debatten" med SD. Så här skriver Lasch.

Eliterna och verkligheten

Att eliterna isolerar sig allt mer betyder bland annat att de politiska ideologierna förlorar kontakten med vanligt folks förhållanden. Eftersom den politiska debatten för det mesta är begränsad till de ”pratande klasserna”, som de träffande har beskrivits, blir allt mer inkrökt och formaliserad. Idéerna tuggas och tuggas om och blir till nyckelord och betingade reflexer. Den gamla tvisten mellan vänster och höger har uttömt sin förmåga att klarlägga och ge en tillförlitlig karta över verkligheten. I vissa kretsar har själva verklighetsidén blivit overklig, kanske därför att de pratande klasserna bebor en konstlad värld där simuleringar av verkligheten ersätter den verkliga varan.

Hur som helst är både vänster- och högerideologierna nu så förstelnade att nya idéer inte gör mycket intryck på deras anhängare. De trogna har avskärmat sig från alla resonemang och händelser som skulle kunna ifrågasätta deras övertygelser, och de bryr sig inte längre om att dra in sina motståndare i debatter. De böcker som de läser är i regel skrivna utifrån deras egna värderingar. I stället för att sätta sig in i obekanta synsätt nöjer de sig med att klassificera dem som renläriga eller kätterska. På ömse sidor blottläggs ideologiska avvikelser, vilket konsumerar krafter som vore bättre använda på självkritik. Den allt klenare förmågan till självkritik är det säkraste tecknet på att en intellektuell tradition ligger i dödsryckningarna. I stället för att diskutera de sociala och politiska trender som ifrågasätter konventionella trosuppfattningar föredrar ideologerna till både höger och vänster att beskylla varandra för fascism och socialism, trots det uppenbara faktum att varken fascism eller socialism kommer att prägla framtide

Träffande på socialdemokraternas senaste utspel är bara förnamnet, detta är ju en exakt beskrivning av det svenska politiska tillståndet. Lasch säger att nya idéer inte gör intryck på den politiska nomenklaturan, de bryr sig inte om att debattera med sina motståndare, de beskyller motståndare för fascism eller socialism fast samtalet överhuvudtaget inte handlar om ämnen som tangerar dessa ideologier. När våra makthavare läser detta (om de gör detta) ramlar det verkligen inte ner en tioöring i skåpet då? Något är fel med vår demokrati mina damer och herrar.

Länk SvD

4 kommentarer:

Anonym sa...

Robsten, välkommen tillbaka!
Missa inte denna debatt mellan socialdemokraten Björn Hammarbäck i Fagersta och den socialdemokratiska partiledningen , tydligen kopierat från ett internt debattforum. Skrämmande!

http://tinyurl.com/3dvek2

(Tipstack till kommentator på Kurt Lundgrens blogg)

Andreas sa...

Anonym>
Ja jösses vilken fars.. länken alltså. En fråga jag ställt mig länge, är hur politikerna får sitt tjafs om utbildningsnivån att gå ihop. När det enligt dem gagnar invandringspolitiken eller mångkulturalismen så pratas det om att människorna som kommer är arbetskraft som är är välutbildad. Men när det pratas om problem i segregerade områden så pratas det om att det beror på låg utbildningsnivå. Hur ska dom ha det? För övrigt måste man också ställa sig frågan om en utbildning är lika mycket värd i Sverige idag oavsett var man tillskansat sig den. Det är inte tabu att påpeka att examina från Harvard, Yale, Oxford eller Cambridge bär med sig stora plus. Men det är tabu att ens föreslå att det KANSKE kan vara så att ett examina från universitetet i Mogadishu kanske rent praktiskt inte är lika mycket värt i Sverige idag. Eller ens gymnasieutbildningar. Är en gymnasieutbildning från ett krigshärjat land utan mycket pengar till studiemedel och med kanske kortare skolgångstid än Sverige, lika mycket värt som en svensk gymnasieutbildning? FÅR man ens prata så här som jag gör nu?

Leo Sundberg sa...

Jag måste läsa den där Lasch någon gång. Han verkar bra.

Socialdemokratin biter sig själva i svansen när de blundar för problemen. Jag tycker det är synd, men de får det de förtjänar när väljarna sviker dem.

Robsten sa...

Läs absolut Lasch, du kommer garanterat INTE att ångra dig.