söndag, januari 20, 2008

Hedersrelaterat igen


I dag är det sexårsdagen av tragedin då Fadime Sahindal sköts till döds av sin pappa. Jag har tidigare skrivit om detta vansinnesdåd och andra hedersrelaterade brott. Nu står det i SvT om mystiska balkongfall av unga kvinnor med utländsk härkomst. Gemensamt för dessa fall är att de kommer från familjer med stark hierarkisk struktur. I något fall hade en flicka utegångsförbud och försökte ta sig ut balkongvägen, i andra fall misstänker polisen t.o.m. att de blivit knuffade. Inget har dock kunnat bevisas och i endast ett fall har en pappa dömts för att ha hotat sin dotter.

Problemet med den s.k. hederskulturen har uppmärksammats på senare tid. Av naturliga orsaker är det svårt att veta vad som är vad och hur stort problemet är. Att det blir problem när två kulturer krockar på det sätt som det gör om en familj kommer från en strängt muslimsk kultur och möter den frisläppta sekulära svenska kulturen är solklart. Vi etniska svenskar har svårt att förstå den stränga muslimska kulturen. De som kommer från denna kultur har sannolikt lika svårt att förstå vårt synsätt. Utan att säga vad som universellt är rätt eller fel så gäller det svenska synsättet i Sverige, det borde vara kontraktet när någon familj eller familjefader väljer att bosätta sig i vårt land. Vi har enligt mitt förmenande varit alldeles för slappa att säga vad som gäller i vårt land, vilka lagar och vilken övergripande kultur som råder. Det finns exempel när familjen reagerat mycket negativt när dottern valt en svensk pojkvän där den springande punkten varit att pojkvännen varit just av svenskt ursprung. I sådana fall har jag ingen förståelse för att familjen överhuvudtaget väljer att flytta till vårt nordliga hörn av världen.

Länk SvD

1 kommentar:

norbergssonen sa...

Men dessa människor har ju inga intensioner att bli integrerade här. Man koloniserar Sverige, det är det som det frågan om. Då är det ju inte alls konstigt att svenska pojkvänner är otänkbara.