måndag, februari 11, 2008

Vad är attackerna mot brandmännen symtom på?

När jag var barn var brandmän hjältar och något man ville bli, brandmän såg man upp och respekterade. När jag sedan blev vuxen förstod man trots allt att brandmän, poliser och piloter kanske ändå inte riktigt var guds ställföreträdare på jorden, men jag hade fortsatt respekt för det tunga och ibland farliga jobbet som brandman.

I en artikel i SvD står det i dag om attacker mot brandmän när de försöker sköta sitt jobb, speciellt är det i stadsdelen Rosengård som detta problem finns. Det är ofta unga ligister som utför dessa attacker, det är sant, men en då? Hur har det kunnat gå så långt att samhällets representanter i skepnad av brandmän utsätts för detta? Varför reagerar inte resten av samhället och ställer sig upp som en man och ger upp ett avgrundstjut, - NU FÅR DET FANIMIG VARA NOG! Att attackera brandmän som borde vara unga killars förebilder och hjältar är så otroligt sjukt och märkligt att det borde vara en väckarklocka att något gått riktigt, riktigt snett. Politikerna vaknar nog aldrig om de inte vaknar av något som det här.

I SvD står det så här.

Men en sak är alla överens om: attackerna mot räddningspersonalen sker i miljonprogramsområden. Kanske kan klyftan mellan samhälle och samhälle inte framträda tydligare än så.

Attackerna sker ju inte i vilka miljonprogramområden som helst. Nästan alla attacker som skett mot utryckande brandmän har ägt rum i Rosengård, i alla fall de gånger massmedia skrivit om saken. Nej just det, klyftan mellan samhälle och samhälle framträder tydligt. Jag vill helst inte ha ett Sverige med en massa samhällen i samhället. Det är ju våra politiker som indirekt skapat detta förhållande med samhällen i det s.k. vanliga samhället. Jag vill inte ha det så, jag vill ha ett integrerat samhälle där alla tar ansvar, har skyldighet och där alla deltar. Resultatet och effekterna av ett splittrat samhälle ser vi i Rosengård.


Länk SvD

17 kommentarer:

Anonym sa...

Apropå det – här är en intressant artikel från Finland. Där får journalister skriva sanningar:
http://svenska.yle.fi/nyheter/kolumnartikel.php?typ=korrespondent&id=120683

Andreas sa...

Att folk i dessa områden attackerar poliser kan man ju möjligen tycka att det kanske kan finnas någon sorts twisted logik bakom - att folk från vissa länder har råkat ut för saker hos polisen i sina hemländer, och de ser polisen inte som ett skydd för medborgarna, utan som ett medel för regeringen att förtrycka medborgarna. Att de tar med sig den synen hit och inte vågar ha kontakt med svensk sjukvård och polis för att de tror att det är likadant här kan tyckas konstigt - vad är det då de flytt från, och varför kom de hit om de tror att den här staten är lika mycket förtryckarstat som deras ursprungsland? Oavsett hur det ligger till med det, så kan man kanske i ljuset av detta tycka att det i alla fall finns en förklaring till att poliser blir attackerade. Men BRANDMÄN och AMBULANSER??? Det är för mig HELT ofattbart! Det borde ju verkligen vara så även i det mest diktatoriska landet att i den mån brandkår och sjukvårdare finns - så är de till för att hjälpa människorna! De släcker ju eldar och räddar döende och sjuka människor! Hur KAN man ens ge sig på dom? Hur kommer man på tanken? Hur kan man se brandkår och ambulans som... som.. representanter för något förtryckande? Självfallet har det inte med detta att göra, det handlar om rotlösa snorungar som inte har något respekt för gemensamma samhällsprojekt som brandkår, polis och sjukvård. Anledningen till att de inte har den respekten är för att de, ofta självvalt, är så sekulariserade från det svenska samhället att de inte har den insyn och respekt i hur saker och ting fungerar i detta landet som man kunde önska.

Andreas sa...

Själv så skulle jag, även om jag inte såg upp till dom, aldrig vågat attackera dom. För mig innebar polisen ändå respekt, om än inte rädsla som sådan. Men en klar oro om att saker och ting kunde gå riktigt illa för mig på något sätt om jag fick för mig den urbota korkade iden att kasta sten på en polisbil. En sådan respekt/rädsla är dock bara nyttig för ungar och ungdomar att ha.

Magnus Andersson sa...

Frågan är om det finns en "tipping point" där det inte finns styrka att vända en trend?

Teoretiskt kan man ju säg dubbla antalet poliser i Malmö och verkligen se till att rycka ut på och utreda varje brott, och på det sättet få bättre ordning. Men det är ju lite av ett krig i och med att "ungdoms"gängen tycks se sig som krigandes det svenska samhället. Inte tu tal om det!

Kommer osökt att tänka på vad Giuliani gjorde i New York, men de hade en lugnare situation där inte "ungdoms"gäng heilade på skolgårdarna?

Well. Tipping points som inte är möjliga att åtgärda vore dumt att tro på. Det vore ju att ge upp hopp etom en framtid utan enklaver.

Magnus Andersson sa...

Stenkastning mot poliser, vilket inte är brandmän, har ofta redovisats i GP och rörande det invandrartäta Angered/Gårdsten. När bilar sattes i brand i Trollhättan vill jag även minnas man skrev om att ungdomar kastade sten mot brandmännen.

Instämmer f ö till 100 procent. Typiskt att skylla på miljonprogramsmiljöerna, d v s oss själva, och det lär bli mer än en enklav i Sverige om politiken forstätter exakt som hittills.

Magnus Andersson sa...

En fundering:

Med tanke på risken för enklavbildning -- exempelvis där det är muslimsk majoritet i Malmö -- borde väl kommunen ha ett ansvar att utreda frågan? T ex kan demografiskt undersökas hur benägna människor är att flytta vid olika scenarios, och vidare kan enklaviseringsprocesser historiskt studeras för att få en bild av vilka risker som föreligger.

Skulle inte detta kunna falla under någon ansvarsparagraf typ?

Fröken Sverige sa...

Redan för flera år sen så såg jag muslimska ungdomar SPOTTA på polisen. Och så fort polisen gör något så skriker glinen: RASIST!

Det värsta av allt är att de som är längst fram i sådana här bråk är de yngsta. Så det finns inga straffmyndiga att plocka heller.

Detta är islam som utmanar vår demokrati! Vi måste stå emot.

Som norske Christofer Uwe sa i sin film Naive Norge (Finns på PB och BÖR ses!!):

"Hur kan man förvänta sig samarbete från några som bara respekterar den de fruktar?"

/FS

Trader sa...

Malmö har redan nått en demografisk "tipping point", såtillvida att utflyttningen av etniska svenskar tilltar allt mer medan invandrarbarn redan är i majoritet i skolåldern. Detta går knappast att vända. Däremot finns det fortfarande möjlighet att få rätsida på kriminaliteten á la NY, men då måste hårdhanskarna på. Tvivlar dock på att det i nuläget finns politiker som törs stå upp för de nödvändiga beslut som krävs. Kanske kommer det att inträffa om sådär 20 år när vi drömmer oss tillbaka till dagens situation...

Emine sa...

LÅT OSS FÅ STOPP PÅ DE HÄR!!

Hejsan!

Självklart är det sjukt att man kastar sten på någon i huvudtaget!!
Men att det har kommit så långt att i vissa statsdelar “problemområden” går Brandkåren och ambulanser EJ in utan polis eskort…

Vad ska man göra åt detta då?

- Jo då ser man till att få in de här "Brobyggar Projektet" till dessa segregerade stadsdelarna, och ser till att förbygga dessa problemen vi har idag.

Hur jag vet att detta här "Brobyggar Projektet" gav resultat?

Jo för att jag var en ut av dessa 4st personer som jobbade för Räddningstjänsten i Malmö och representerade både vår stadsdel Rosengård och Räddningstjänsten Syd.

Vad vi gjorde de var att vi ryckte ut på larm i alla dessa områden så som Rosengård, Kroksbäck, Lindängen, Oxie, Nydala och Hermosdal. Som anses att vara problem område...

Varför gav de resultat?: För vi är ifrån förorten i detta fallet då, Rosengård! Vi känner till folket där, och får respekt ifrån dom på ett annat sätt, vi vet hur det känns att bli diskriminerd,och gå igenom bostadtrångboende och själv hamnat inom visa banor m.m. Oftas är det dessa problem som uppstår i förorterna. Och det viktigaste vertygen av alla är TILLIT och Trygghet!! Ifrån folket här ute ju..

Dagens PROBLEM bygger på 3st faktorer.

1. Myndighets problem= Vi förknippar oftas brandmännen, hur dom var i vårt hemland. Det är samma stämpling som Militären.
De va inga typer man skojade med!

2. Brandmännens Arbete= När det väl brinner någonstans, då vill vi oftas hjälpa till. Och det hindrar brandmännen ifrån att göra sitt arbete ifred. Dom har fått utbildning. Att vi stör dom i deras arbete, genom att dra i slangarna, stegen osv. Det har förekommit flera gånger. Men det förstår ju inte folket som vill bara hjälpa till. Förklara den delen.

3. Kidsen som gör de för kick skull= Sist men inte minst, vi har barnen som alltid vill hitta på bus. Ta tag i dom, prata me dom som en vän inte som en person i kläd i uniform. Visa att du förstår, att när man själv va yngre att du hittade på samma bus. Men förklara konsekvenserna. Va ett ansikte ut.


* Vi har fortfarande otroligt mycket att lära oss ifrån andra. När det både kommer till Kultur, Religion, Seder och Tänkande. Där kan vi informera Räddningstjänsten ju, och det tyckter jag att vi aldrig riktigt hann göra under den tiden vi jobbade där. För lite tid...

Men UNDER tiden vi jobbade där så förekom aldrig stenkastningen. Jag säger abosult inte att vi ska ta all äran nejnej. Men vi gjorde ett stort inverkan som både lyckades och gav RESULTAT.

När vi väl slutade under 1år och en månad. Så var fortfarande brandmännen full av frågor, och det känndes som vi aldrig fick utföra våran jobb när det kändes som allra VIKTIGAST

Vill lysa upp alla politiker och myndigheter om de här projektet, till alla dom utsatta områden där ute. Det finns en metod…
Se till att ta tag i problemen NU. Så inte Sverige blir ett Paris fall nr.2


Mvh: Emine. Aris
Tengil17@hotmail.com

Fröken Sverige sa...

Emine: Vi har hållt på med brobyggar-koncept överallt i Sverige i 30 år nu. Det har inte gett ett SKIT, rent ut sagt!

Det är dags att vända på steken och säga som vi borde sagt när alla dessa människor flyttade hit: Ta seden dit ni kommer, assimilera er, respektera svenska folket och svenska myndigheter - eller åk hem!

Det är SLUTDALTAT med idioter som ändå inte respekterar något eller någon!

För du kan inte säga att till exempel muslimerna i Sverige respekterar det land som gett dem skydd och livstids försörjning?

I så fall: ge mig ett enda exempel på det!! Ett enda!

Jag betvivlar inte att du gjort ditt bästa i detta projekt. Men det är inte rätt väg, det vet vi sen 30 år.

/FS

Blackfootnation sa...

Kryp-skyttar vore en ganska elegant lösning.
Personligen skulle jag bli mycket tillfredställd om man snabbt och enkelt kunde reducera dessa stenkastare på plats.

Men..men..var är alla förstasides nyheter och gigantiska löpsedlar där dessa "huliganer" är ett hot mot samhället.
Var är alla "avslöjande" mittuppslag med ocensurerade "matchbilder", där "vanliga ungdomar" bedriver "krig mot allmänheten och myndighetspersoner". ??????????

I och med att det är invandrare och där till en stor majoritet muslimer som står för "våldet" ..ja då är det så tyst ..så tyst.
Inga krav på att invandrar-föreningarna ska bidra med pengar för polisbevakning, inga krav på att invandrar-föreningarna ska "stänga av sina supporters" eller se till att de inte får tillgång till platser där sop-containers brinner.
Helt plötsligt är ett problem, på ett flertal områden, som är sju resor värre, än "gäng som gör upp med andra gäng"...omgjort till ännu ett hysch ..hysch icke-problem.

Hur som helst köp Franskt..grod-ätarna tänker göra Ayaan Hirsi Ali till Fransk Hedersmedborgare. Kolla in http://erixon.com/blogg/ för mer info.
Ibland får han till det herr Erixon även om även han lullar i mångkulturträsket.

Emine sa...

Till Fröken Sverige.

Jag vill bara påpeka att vi har aldrig haft dessa problemen med myndigheterna här i Rosengård innan. Att man kastade sten på brandmännen eller mot poliserna här ute... Ska du få veta!

Det hela stenkastningen började med Moskenbranden Nov 2005. Jag bor här ute själv och är uppväxt här. Och bor här fortfarande.

Sätt vad brandmännen och hur folket har reagerat och uppfört sig här. Så been there than that.

Men jag vill bara tala om att UNDER tiden Brobyggar projektet fanns så uppstod aldrig stenkastning ALDRIG!!! Vi samarbetar tillsammans med närpoliserna och nattvandrarna i dom olika stadsdelarna.

Plötsligt så hade vi inte dessa problem längre. För varje gång vi var ute på larm så kände vi ungdomarna på platsen. Då kom dom istället fram till oss och hälsade och pratade me oss. Då såg jag till att dom skulle hälsa på min kollegor också. Redan första steget prata med brandmännen som ALDRIG förekom så ofta. Utan att se dom som mynighet.

Lära brandmännen om våran kultur, religion, sed och hur vi tänker. Så kommer vi ett steg längre.

Vi fick lära oss otroligt mycket ut av dom också. Det handlar om att ge och ta.

Det gör det enklare om man kommer själv ifrån området och bakgrunden. Man förstår, känner folket, man hjälper både Räddningstjänsen och ditt område samtidigt. De handlar om att vi har svårt att lita på myndigheterna. Då hjälper det i detta fallet me de här projektet ska du veta.

För jag har sett och varit med i problemet som finns här ute..


Mvh: Emine. Aris

Robsten sa...

Emine, ert projekt var lovärt och inget jag kritiserar direkt. Dock är problemen djupare än så. Om nu ert projekt var så framgångsrikt som du beskriver här så var det ändå en dämpning av symtomen och ingen verklig lösning på problemen. Kan liknas vid smärtstillande medel när någon bryter benet. Det är klart att man ger smärtstillande till en som brutit benet, men det är ingen behandling mot själva skadan.
Problemen är att det bildats egna samhällen i vårt gemensamma samhälle, subkulturer i vår gemensamma kultur, utanförskap som ofta varar livet ut för de som bor i t.ex. Rosengård.
Detta blir följden av att vi tagit emot för många flyktingar helt enkelt och redan från början inte gjort klart för dem vad som gäller. De som bär ansvaret är svenska politiker och svensk media som cementerat denna politik. Vi skall ta emot så många flyktingar som svenska samhället kan "svälja", så att de kan integreras och fungera. Kommer man hit som flykting skall man godta de regler och lagar som gäller. Är man flykting och flyr för sitt liv borde detta inte vara något problem. Det har t.o.m. visat sig att det inte är det heller. Första flyktingvågen chilenare som kom till Sverige anpassade sig väl i Sverige och ställde aldrig till några problem, andra vågen som kom anpassade sig aldrig, fick aldrig jobb o.s.v.
Det är inte rimligt att Sverige tar emot hälften av alla flyktingar som flyr till väst, det är sjukt helt enkelt. Det är inte rimligt att de som frivilligt (jag vill hävda att det faktiskt är det oavsett att du inte håller med mig härvidlag) väljer att flytta till Sverige inte får krav på sig att följa den explicita och i viss mån implicita kultur vi har här. Våra politiker har här svikit både ursprungsbefolkningen och på sätt o vis de som väljer att komma hit, de får aldrig en chans att leva fullvärdiga liv här i detta land.
Tyvärr har våra politiker med sin missriktade "snällhet" ställd till med oerhörd skada som förmodligen är irreversibel. De som klarast ser detta är andra invandrare som bott här länge men som inte är bundna av samma politiska korrekthet som ursprungsbefolkningen, något av ett ödets ironi kan tyckas.

Johan E sa...

Vi skall ta emot så många flyktingar som svenska samhället kan "svälja", så att de kan ASSIMILERAS och fungera. ;-)

Andreas sa...

"Lära brandmännen om våran kultur, religion, sed och hur vi tänker. Så kommer vi ett steg längre."

- Problemet är väl att det omvända inte finns i någon större omfattning. Det finns inga krav på det omvända, alltså att invandrare ska lära sig något om svensk kultur, religion, sed, och hur vi tänker. Det verkar heller oftast inte finnas någon större vilja därtill. För att inte tala om vad som åsyftas med "våran" kultur, sed, etc? Vilkas då? Muslimers? Invandrares i stort? Problemen i dessa områden ligger väl inte alltid i en etnisk eller kulturell grupp, utan snarare i gruppen "icke-västliga invandrare". Att då tvinga brandmän att genomgå historia-, religion-, och samhälllskunskapslektioner om all världens regioner och folkslag är inte rimligt. I övrigt instämmer jag i Robstens uttalande - det här är ett stort samhällsproblem i sig som måste lösas med politiska medel vid roten.

Andreas sa...

I övrigt råder jag "Blackfootnation" som skrev ovan, att vara mer försiktig i sina uttalanden. Eller mer specifik. Det förstår väl de flesta att din kommentar om "krypskyttar" inte var allvarligt menad (även om du vill ha hårdare tag), och det borde de flesta förstå att du menar stenkastare OAVSETT ursprung. Självfallet kommer dock meningsmotståndare att få ditt uttalande till att du vill att krypskyttar plockar bort oönskade folk av andra etniska härkomster än din.

UltraV:s värld sa...

Jag har läst Emines förklaring flera gånger och jag ser ingen logik i det. Om nu brandmännen i det land de flytt ifrån var som militären som man inte kunde skoja med, är då stenkastningen på svenska brandmän ett sätt att testa graden av humor och skojfriskhet hos de svenska brandmännen?
Fick man hjälpa de "militärliknande brandmännen som det inte gick att skoja med"? Det verkar inte så på beskrivningen, varför ska man nu hjälpa de svenska brandmännen?
Är det svårt att fatta att man ska hålla sig på avstånd och låta dem sköta sitt jobb så de hinner rädda liv och egendom? Vad händer med respekten för den svenska Räddningstjänsten då man kommer hit?
Dessutom undrar jag om brandmännen i dessa länder bar vapen eftersom de var som militärer och därmed kunde respekteras mer än vad de svenska brandmännen går att respektera.
Man kastar sten för att man inte får hjälpa till, eller? Sanslöst!