lördag, februari 16, 2008

Utvisade brottslingar blir kvar i landet

DN tar upp den oerhört viktiga frågan att människor utan svenskt medborgarskap som gjort sig skyldiga till grova brott och därmed dömts till utvisning ändå blir kvar i landet till slut. Det beror på att vissa länder såsom Iran och länder från det forna sovjetblocket inte tar emot sina medborgare med tvång. Att personer frivilligt återvänder till t.ex. Iran är inte troligt, följden blir då att den dömde blir kvar i Sverige. Ytterligare en aspekt på detta problem är att den som döms till utvisning fått ett avkortat straff p.g.a. att den också dömts till utvisning. Brottslingar som döms till utvisning får alltså ett oskäligt kort straff om utvisningen i slutändan inte kan verkställas. Det riktigt stora problemet är dock att dessa utländska medborgare som blivit dömda till utvisning fortsätter sin brottslighet i vårt land. En kommissarie vid gränspolisen säger så här i DN.

Det är frustrerande när vi ser att de återkommer med nya brott på sitt samvete.

Sverige borde ställa mycket hårda krav på länder som vägrar ta tillbaka sina medborgare. Detta är ett allvarligt och vikigt problem och hårda påtryckningar borde till slut ge resultat i denna fråga, i alla fall om vi har en regering som menar allvar och är beredd att ta upp en strid med de länder som mot alla internationella regler vägrar ta tillbaka sina medborgare. Det är inte alltid enbart diplomati räcker för att åstadkomma resultat i förhandlingar med vissa länder utan hårda påtryckningar och olika former av åtgärder måste till.

I andra fall har utvisningar inte kunnat genomföras p.g.a. att den dömdes identitet inte har kunnat fastställas. En mycket märklig situation, rent formellt skall det inte kunna gå att resa till Sverige utan en fastställd identitet. Mycket hårdare regler måste införas vid inresa till vårt land och vid asylansökan. Jag är ingen expert på dessa områden men river man sönder sitt pass vid ankomst till Arlanda så borde man sättas på nästa plan tillbaka varifrån man kom. Man måste ju ha ett pass för att överhuvudtaget komma ombord på ett internationellt flygplan, har man inget pass måste man helt enkelt ha rivit sönder det. De som vägrar avslöja sin identitet borde sättas i fängsligt förvar till dem avslöjar sin identitet på ett trovärdigt sätt. De som blivit dömda till utvisning men inte kan utvisas p.g.a. oklar identitet skulle alltså tvingas välja mellan att sitta resten av sitt liv i fängelse eller tala om varifrån de kommer. Detta skulle i förlängningen bli mycket dyrt för svenska skattebetalare. Det finns på lång sikt inget alternativ till ökad gränskontroll och hårdare regler för utländska medborgare i vårt land.

Länk DN

11 kommentarer:

eriande sa...

Jag undrar hur många i Svenska fängelser som har invandrarbakgrund om 28% helt saknar medborgarskap ??

"2006 var 2 903 utländska medborgare som började att avtjäna ett fängelsestraff i Sverige. Det var 28 procent av samtliga som påbörjade ett fängelsestraff."

Anonym sa...

Vi går mot total anarki. Ingen har koll, ingen har greppet.

z999 sa...

Vill bara annonsera om min blogg som är tänkt som en motvikt mot all rasism i Sverige.
Eldorado för antirasister

Robsten sa...

Ha, ha lysande om debatteknik. Skall länka din blogg lite senare;-)

Robsten sa...

Din länk funkar inte tyvärr, använd denna i stället

http://z999.blogspot.com/

Lemnitzer sa...

Som jag ser det är den enda vettiga lösningen på detta problem att straffpåföljden för brott begågna i Sverige av utlänningar (företrädesvis muslimer) är av sådan art att en utvisning till sitt hemland i alla lägen skall vara något som den dömde kommer att böna och be för om strafftiden samtidigt förkortas.

Jag antar exempelvis att samtliga muslimer som släppts ut från Guantanamo inte alls haft något emot att återvända till sina hemländer om dom nu inte åkte direkt till Sverige utan omväg.

Det är inte på något sätt fel att döma en femtonårig arabisk våldtäktsman att tillbringa 10 år fastkedjad vid en vägg i en mörk cell. Ont ska med ont fördrivas och straff skall avskräcka! Allt annat är ren kommunism!

Andreas sa...

Lemnitzer>>

Strafpåföljden kan lämpligtvis inte vara värre för "företrädelsevis muslimer", att ens försök få till något sådant ger avsmak i munnen. Och vad gäller dina åsikter om "arabisk våldtäktsman" så hoppas jag att fastkedjandet i 15 år gäller även "svenska våldtäktsmän" och alla andra, oavsett nationalitet. Sen att jag håller med dig i sak är en annan fråga, men det är sådana här något klumpiga uttalanden du kommer med som föder rasism-anklagelserna mot alla som är kritiska till invandringspolitiken. Om du inte vill tänka över åsikterna, så tänk över retoriken, snälla.

Quantrill sa...

"Strafpåföljden kan lämpligtvis inte vara värre för "företrädelsevis muslimer", att ens försök få till något sådant ger avsmak i munnen." Varför skulle det ge avsmak i din mun? Hur tror du att en svensk etnisk person skulle bli behandlad när han/hon begått en våldtäkt i ett muslimskt land? Har du besökt sådana länder och har egen erfarenhet som bekräftar din tro på likhet inför lagen? Har du någonsin sett människor hänga i lyktstolpar med en skylt på magen som säger folket fiende i islams namn? Har du vett i skallen att förstå vilken din, och dina barns fiende, egentligen är?

Andreas sa...

Quantrill>>

Det ger väl mig för tusan lika mycket avsmak i munnen när det händer också, det du anger i dina exempel! Två fel blir dock inte ett rätt, och bara för att någon annan (i detta fallet vissa muslimska stater) gör fel berättigar väl inte det dig (i detta fallet Sverige) att begå samma fel? Det blir lite "men dom började!"-barnslighet över det. Det rätta är naturligtvis att (inte från en piedestal dock) visa hur det SKA gå till, eller BÖR gå till. Likabehandling inför lagen är ett måste oavsett etnisk härkomst eller vilka djäkla avarter till traditioner som brukas i respektive persons ursprungsland. Däremot håller jag som sagt med i att Sverige lättare ska kunna utvisa brottslingar, naturligtvis!

Anonym sa...

regeringstöntarna är hjärndöda när det gäller hur man tar itu med brottslingar,straffarbete,man gör rätt för sitt uppehälle i fängelset,skärpta strafflagar,avhuggen hand inte fel,,elektriska stolen,lejongrop mm
troligen kommer det.

Anonym sa...

Ack så mycket martyr. Andreas, håller med dig. Alla som bor i Sverige vet att personer med utländsk bakgrund särbehandlas av lagen vare sig någon överhuvudtaget vill eller inte. Även i domstolar gäller hårdare bud för invandrare.