torsdag, mars 13, 2008

Är detta verkligen sant?

Läste på Falkblick som i sin tur snappat upp denna otroliga uppgift om Botkyrka Folkhögskola på Wagers blogg.

Så här beskrivs en tvådagarskurs på Folkhögskolan

Vita män och rasism
Rasismen ska avskaffas. Hur kan vita medelålders medelklassmän göra om de inte vill spela ut rasistiska mönster längre? Vad gör rasismen med dem? Vad behöver de ändra? I möten med sig själva och andra hittar deltagarna redskap att avskaffa rasismen.

Man tar sig för pannan. Förmodligen är gruppen "vita medelålders medelklassmän" den sista gruppen i samhället det råder skottpengar på. Detta är så pass magstarkt så man ändå undrar om det inte är något slags skämt eller någon form av sjuk provokation.

Andra frågor som dyker upp i samband med detta är hur det står till med rasismen och fördomarna för dem som anordnat denna kurs. Är det inte en smula generaliserande med antagandet att just gruppen "vita medelålders medelklassmän" är mer rasistiska än andra grupper?


2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste kopiera och klistra in ett inlägg i kommentarerna på Falkblicks blogg (inom citationstecken nedan). Själv gjorde jag också slag i saken, och DO-anmälde folkhögskolan. Gick mycket kvickt och smidigt, och det vore bra om fler gjorde samma sak för att bevisa att sån här diskriminering inte är okej. Dock undrar jag hur offentlig handling en DO-anmälan räknas som?

----------------

"Den här kursen och annonsen är i sig solklart rasistisk eftersom den tillskriver “vita medelålders män” som grupp en essentialistisk negativ egenskap såsom varande “rasister”. Genom påpekandet om “vita män” avses etnicitet eller “ras” - någonting som bara handlar om de vita männens varande, det fastställer att kursen och annonsen är rasistiska i sig. Kursen, liksom dess annons i sig, är därmed diskriminerande.

Jag har anmält Botkyrka Folkhögskola till DO, Diskrimineringsombudsmannen. Det kan göras elektroniskt, är jätteenkelt och går mycket snabbt. Man anmäler här:

http://www.do.se/t/xform____417.aspx
.

Dessutom ska jag polisanmäla Botkyrka Folkhögskola för annonsen. Kom ihåg att för anmälningar om diskriminering så behövs inte ens bevis (vilket ju finns i det här fallet). Det räcker med att _du_ rent subjektivt känner dig kränkt så är Botkyrka Folkhögskola skyldiga att motbevisa att de inte diskriminerar vita män. I det här fallet diskriminerar de ju solklart, så om systemet har minsta rättvisa så bör de fällas för detta. Här är information om hur man polisanmäler:

http://www.polisen.se/inter/nodeid=8980&pageversion=1.jsp
.

Här är polisens hatbrottsjour:

http://www.polisen.se/inter/util/nodeid=21434&pageversion=1.jsp?articleid=9489952
.

Möjligvis kan man också JO-anmäla, det kan man göra här:

http://www.jo.se/Page.aspx?MenuId=13&ObjectClass=DynamX_Documents&Language=sv"

Robsten sa...

Jag anmälde denna text av Joanna Rytel
http://www.aftonbladet.se/debatt/article204689.ab

Klistar in texten här.
...................
Jag längtar efter ett kvinnorum. Jag är utbränd efter att ha argumenterat med knäppgökar i fem år. Hittills har jag bara hittat ett ställe efter damtoaletten och det är bönerummet i moskén på Medborgarplatsen i Stockholm.

Dom muslimska männen har åtminstone ingenting emot att kvinnor har en egen gemenskap i lugn och ro. Jag tror att killar känner sig duktiga när dom får hångla med mig. Dom tror att dom hamnar i en bra dager. Dom är också feminister. Killfeminister – fint ska det va! Plocka poäng och ligga med en rabiat råfeminist, va? Men som sagt, dom får gärna följa med hem så jag har någon att prata med om mitt vita manshat hela natten.


Vi tar det igen:

Ett vitt gubbslem:

1 har brist på empati.

2 tror sig ha förtur på alla plan.

3 tar för sig på andras bekostnad.

4 vill att andra ska behaga hans förväntningar.

5 tål inte kritik.

6 har en fejkad mjukisfasad.

7 brer ut sin kropp utan att märka det.

8 tycker att män säger viktiga saker, fastän det var en upprepning av vad en kvinna precis sagt.

9 kräver uppmärksamhet dygnet runt.

0 tål inte att snubbla inför alla.

q förstår bara ibland det viktigaste ordet NEJ i en kvinnas vokabulär.

w roffar, roff, roff.

PS. Jag tänker aldrig föda en vit man, så det så. Man vill ju inte utsätta andra tjejer för samma obehag i framtiden eller begränsa deras sexliv.

...........................

Anmälde den till JK, avslag efter två dagar. Måste vara rekordtid.

Vi tar det igen, min högsta önskan är att Joanna Rytel skall få ihop det med en äkta muslimsk man från Jemen samt flytta dit.