fredag, mars 28, 2008

Vad som inte sägs i frågan om arbetskraftsinvandring

Billström har tillsammans med miljöpartiets Valtersson presenterat ett förslag som kommer att gå igenom i riksdagen där reglerna för arbetskraftsinvandringen kommer att uppluckras. Det utmålas hur mycket lättare det skall bli för företagen att få arbetskraft och hur orimliga reglerna är i dag. Enbart positiva tongångar således.

Billström säger i SvD så här.

Migrationspolitiken har varit alldeles för enkelspårig. Sedan 70-talet har det egentligen bara funnits en väg att komma till Sverige och det är som asylsökande. Vår bedömning är att vi behöver arbetskraftsinvandring för att täcka de behov som finns på arbetsmarknaden nu och i framtiden.

Men saken är den att vi haft en ström av asylsökande som saknar motstycke i västvärlden. Många av de människor som fått uppehållstillstånd går nu arbetslösa. Varför inte ge dem ett jobb då om nu suget efter arbetskraft är så stort? Det talas om att de flyktingar som fått uppehållstillstånd är så högutbildade och om de alls får arbete så får de arbeten långt under deras kompetensnivå. Sahlin och många andra politiker talar om taxichaufförer som är utbildade ingenjörer men inte lyckas få ett jobb motsvarande deras kompetens. Om nu behovet är så stort bland Sveriges företagare undrar man varför dessa människor som jobbar under deras kompetens inte får ett jobb som motsvarar deras utbildning. Något stämmer definitivt inte med förutsättningarna för detta förslag.

Länk SvD

3 kommentarer:

Krille sa...

Detta förslag är inget annat än en illa dold "flykting"-amnesti. Med syftet är att skapa ett låglönesamhälle. Varför i hela friden öppna upp för detta, när det redan finns hundratusentals arbetslösa. Var är EU-samarbetet nånstans? varför ej nöja sig med att leta eventuell behövd arbetskraft från övriga EU länder? Varför söka utanför EU?

Detta är bara ett steg i nedmonteringen av den "Svenska modellen" Med detta förslag så kommer i förlängningen facket och även (s) bli vingklippta. Detta vet Alliansen. Men det gynnar ju dem. Att vanligt folk kommer bli drabbade, skiter de fullständigt i.

Andreas sa...

Så patetiskt det där snacket om att de nyanlända i vårat land är extremt högutbildade, när media och politker gaggar om det, så får man lätt bilden att 90% av invandrarna i vårat land har doktorshattar eller åtminstone magisterexamen. När det dock blir problem i de mer segregerade förorterna, med slagsmål, rån, och våldtäkter, så pratas det dock inte om enklaviseringen i sig som upphov till problemet, utan det skylls på "låg utbildningsnivå". För övrigt känner jag en hel hög akademiskt utbildade etniska svenskar som också får försörja sig på allt annat än det de är utbildade till. T.ex. är verkligheten sådan för de flesta som utbildar sig inom humaniora.

Anonym sa...

Saken är nog den att många av dom som kommer hit ljuger om sin utbildningsnivå för att öka sina chanser att få stannan. Jag har träffat ett par så kallade "ingenjörer", deras utbildningsnivå verkade knappt uppgå till vår grundskolenivå.