lördag, februari 21, 2009

Media fungerar inte på rätt sätt i vårt land – rasism på polishögskolan

Nu kommer dementier om att det skulle förekomma rasism på polishögskolan. För ett litet tag sedan slogs det upp stort om att det förekommer rasism bland lärarna där. Nu träder en massa andra elever fram och säger att de aldrig hört något och att de aldrig kan tänka sig att sådant förekommit. Dessutom har skolan anmält sig själv för rasism. Det är ett smart sätt att få fram hur det verkligen förhåller sig, svart på vitt.

Förmodligen har han som heter "Ahmed" hört något negativt av någon lärare någon gång. Denne Ahmed är besviken över någonting och nu när polisen är i skottgluggen så tar han chansen. Eftersom polisen som organisation är mer eller mindre "lovligt byte" just nu så hoppar tidningar på, vilket de inte skulle ha gjort för ett halvår sedan och inte kommer att göra om ett halvår. Så här säger några elever.

De känner inte alls igen sig i beskrivningen, tvärtom menar de att inga studenter på skolan skulle acceptera att en lärare uttryckte främlingsfientliga åsikter. Astrit Neziraj säger samma sak. Han har sin bakgrund i Kosovo och har tidigare varit FN-soldat. Han tycker attityderna på polishögskolan är bättre än inom militären.

Fler spontana kommentarer från elever.

Andra reaktioner finns. Många undrar om Ahmed över huvud taget existerar i verkligheten och om han har gått på polishögskolan. DN har självklart kontrollerat Ahmeds historia på de punkterna.

Så här står det också i DN denna morgon.

Ahmed säger också att han skulle ha sämre möjlighet till karriär inom polisen än kolleger med svensk bakgrund.

Ja, jag tror faktiskt att det kan stämma. Jag tror att det gäller massvis med olika yrkeskarriärer för någon som kommer från en annan kultur. Skulle Ahmed ha exakt samma karriärmöjligheter som börsmäklare, lärare, politiker eller förresten som journalist på DN? Ja, det skulle han, om han kan språket lika bra som en infödd svensk av svensk härkomst och behärskar de kulturella och sociala koderna exakt lika bra. I annat fall så hämmas alla karriärer av bristande kompetens på det språkliga, kulturella och sociala området. Det gör sannolikt det inom alla karriärvägar inom alla yrken. Det har alltid varit så och kommer förmodligen alltid att vara så. Det är förmodligen så i alla länder värden över.

Det är orimligt att vad en person hört en gång under en utbildning startar ett drev eller en hel artikelserie i en rikstidning. Det finns säkert någon som hört någonting negativt inom alla utbildningar inom alla skolor. Känner man sig misslyckad eller på något sätt kränkt kan man inte starta ett massmedialt drev för det, det är helt enkelt inte sunt för ett samhälle. För några år sedan granskades anmälningar mot lärarhögskolan. Är det någon som minns det? Så kom det fram att minst 95 procent av alla anmälningar var helt orimliga. Någon elev hade kört i en tenta och genast gjort en anmälan för diskriminering. En elev hade anmält en lärare för diskriminering för att han INTE hade gjort några närmanden till eleven under ett privat förhör. Det var ju ett säkert tecken på diskriminering enligt anmälaren, som förresten körde i alla tentor.

En positiv sak sista tiden är att det verkar som att media och tidningar inte lika lätt kan starta urskillningslösa drev längre sedan bloggandet blev vanligt i vårt land. Jag kan ha fel men det är ändå en stark känsla att drevens tid är förbi i sin värsta form i alla fall. Det får vi ta som ett positivt ljus i mörkret.

Länk DN

11 kommentarer:

Arkenstone sa...

Sakligt, sansat och genomtänkt. Jag är så fruktansvärt trött på mediadrev och på alla som sväljer varje ord i media som dagens sanning. Inlägget var som balsam för en desillusionerad själ.

Robsten sa...

Tack Arkenstone;-)

Anonym sa...

Själklart att du inte tror på det " Ahmed " säger, själklart är det bara rykten som han har hört som han beslutar att gå ut med.
Ni vet ingenting? har du varit polis? Studerar du till polis?
På min examensdag(till polis) säger min lärare till mig att anledningen till att han varit hård mot mig är att hans mål va att jag skulle hoppa av för att jag var invandrare, han sa det rakt ut, sen sa han att det int eär någon ide att nämna det här till nån då det här samtalet inte existerat. Ni vet ingenting, yttra er inte om något utan att själva göra lite undersökningar. Ett annat exempel, är att i min parallell klass gick en mörkhyad elev(svart), den stackars människan. I ETT år fick han sitta ensam och äta i matsalen, ingen i hans klass ville sitta med honom, dem frös ut honom systematiskt. Tils jag och några till fick kontakt med honom och erbjöd honom att umgås med oss var det som stackarn fick liv i ögonen igen. men men...jag pratar till döva öron, då ingen ändå tror på det här

Robsten sa...

-""Själklart att du inte tror på det " Ahmed " säger, själklart är det bara rykten som han har hört som han beslutar att gå ut med. ""-

Det var faktiskt INTE vad jag skrev, hur är det med läskunnigheten? Jag skrev att jag trodde han hört någonting.

-""Ni vet ingenting? har du varit polis? Studerar du till polis? ""-

Kommer i kontakt med poliser dagligen genom mitt jobb. Pratar så mycket jag kan med dom. Finaste människor man kan tänka sig, ärligt.

-""På min examensdag(till polis) säger min lärare till mig att anledningen till att han varit hård mot mig är att hans mål va att jag skulle hoppa av för att jag var invandrare, han sa det rakt ut, sen sa han att det int eär någon ide att nämna det här till nån då det här samtalet inte existerat.""-

Låter rent åt helvete. Men du är anonym och du nämner inte ens lärarens namn. har det inträffat tar i alla fall jag avstånd från det, ett sådant beteende är oacceptabelt. men åtminstone namn på läraren tack!

-""Ett annat exempel, är att i min parallell klass gick en mörkhyad elev(svart), den stackars människan. I ETT år fick han sitta ensam och äta i matsalen, ingen i hans klass ville sitta med honom, dem frös ut honom systematiskt.""-

Som sagt, ett helt oacceptabelt beteende. nu känner jag ett antal poliser, jag kan helt enkelt inte tro att de skulle ägna sig åt sådant här, det är fullkomligt oacceptabelt. De poliser jag känner har ungefär 100 gånger högre moral än våra politiker, så...

-""men men...jag pratar till döva öron, då ingen ändå tror på det här
""-

Nä, för du måste naturligtvis nämna fakta som går att kontrollera. Vem sade exakt vad vid vilket tillfälle. Därefter kan du anmäla det inträffade i laga ordning. jag trodde detta var självklarheter för en som gått polisutbildning. Vi har alla anmälningarna från lärarhögskolan i färskt minne, där minst 95% av alla anmälningar var hämnd för att man missat tentor och annat, sorry, det får konsekvenser helt enkelt. Jag skall höra med mina kontakter hur troligt detta scenario är i alla fall.

Anonym sa...

Jag är polis sedan några år och har kanske rätt att kommentera, eller vad säger du anonym?

Jag känner inte alls igen mig i din beskrivning. Vi hade flera ned invandrarbakgrund i klassen på PHS i solna. Jag kan lova att ingen av dem upplevde något av det du beskriver. Ge oss lite fakta. Vilken skola gick du på? Vilket år? Vad heter läraren. Din trovärdighet för mig är lika med noll.

Ungefär samma som när vissa blir kuggade under antagningen till polishögskolan. Av dom kan man få höra de mest sagolika historier och anledningar till att de blivit kuggade. Skulle tidningarna lyssna på detta så har de något att skriva om i veckor.

För övrigt, mycket balanserad blogg. Det mest sakligaci den här soppan jag läst på länge.

Anonym sa...

Läste lite snabbt igenom er konversation här på bloggen. Intressant.
Robsten, det är inte trevligt att skriva: "hur är det med läskunningheten?"
Du kan inte på allvar mena att det anonyma inläggets författare inte är läskunning. Därav anar man en underton av misstro och fördom vars enda resultat är att undergräva din trovärdighet. Tråkigt...Du började bra men avslutade svagt.
Sedan till sakfrågan: att vardagsrasism finns måste väl te sig uppenbart för varje tänkande person i det här landet. Att poliskåren uppvisar högre moraliska värderingar än samhället i stort finner jag i alla fall mycket tveksamt! Poliserna vars kommentarer fångades på film i Malmö var inte unika, det är bara befängt att tro det. Som att vilja leta efter en nål i en höstack och faktiskt hitta den på första försöket... Osannolikt eller hur?? Poliser, precis som många, många, många svenskar är mer eller mindre fördomsfulla. En del är det inte alls, en del smarta nog att hålla det för sig själva, en del dumma nog att tro att alla andra håller med dem... Hade det tveksamma nöjet att närvara vid en fest där bland andra några blivande polisstuderande i Skåne var inbjudna. Just dessa var ett gäng som arbetade som vakter i Malmö och hoppades vid det tillfället på att komma in på polishögskolan. En av dem sa högt: "Fan, det är så jäkla störigt med dessa kvoteringar! Jag har till och med lärt mig lite arabiska för att kunna prata med de kräken och ändå får jag inte komma in..." Om du vill kan du få namn och till och med adress till denna person (då du uppenbarligen uppfattar dessa uppgifter som faktakoll). Tveksamt att jag får skriva ut det här dock.
Nå ja, hur som helst, mina erfarenheter av en fördomsfull poliskår bekräftades senare även i Växjö där jag tillbringade några år av mitt liv. Hade "privillegiet" att bo på Campus där många polisstuderande bodde under några månader. Vad mina öron fick höra...Vilket språkbruk, vilken attityd. Det var inte vackert, och inte värdigt. Och framförallt inte förenligt med hög moral!
Så, att just DU känner många poliser som just DU uppfattar som moralens väktare må vara hänt. Men tro mig, DET FINNS FÖRDOMAR, och massor av dem inom poliskåren. Detta faktum utesluter självfallet inte att det även finns MÅNGA mycket vettiga, korrekta och hederliga poliser runt om i landet. Det finns det säkerligen!
Men att det även finns EN HEL DEL mindre begåvade, småhatiska, frustrerade, invandrarfientliga och självgoda typer inom poliskåren är problematiskt nog! De är lagens förlängda arm, de är en myndighet som SKA vara korrekt, och faktiskt BÄTTRE än samhället i stort. Det är dem vi räknar med ska upprätthålla lag och ordning. Jag har faktiskt rätt att förvänta mig mer av just dem!
Och just nu, efter allt som uppdagats har jag lika rätt att vara besviken! Besviken på att samhället ser ut som det gör, besviken på att integrationen misslyckats, besviken på att jag som invandrare aldrig kommer att kalla Sverige mitt hem, vilket jag hemskt gärna hade velat...
Jag har både jobb, hus, bil, hund, hela VVV drömmen och ändå är jag inte hemma... Är inte det underligt? Jag undrar hur det hade varit om åtminstone polisen hade visat bättre omdöme, det hade kanske varit en god start!
/Akademiker med utländsk bakgrund i Sthlm.

Robsten sa...

-""Robsten, det är inte trevligt att skriva: "hur är det med läskunningheten?" ""-

Nä, kan hålla med, ber om ursäkt, men han påstod faktiskt att jag skrivit något jag inte hade skrivit.

-""att vardagsrasism finns måste väl te sig uppenbart för varje tänkande person i det här landet. Att poliskåren uppvisar högre moraliska värderingar än samhället i stort finner jag i alla fall mycket tveksamt! ""-

ja, den finns säkert, men överdrivs enligt mig. En del av "vardagsrasismen" är kritik mot flyktingpolitiken, vilket är en helt annan sak. En del av "vardagsrasismen" är kritik mot enskilda personer som betett sig mycket dumt, vilket måste vara berättigat. Kvar finns i alla fall en del "vardagsrasism". Ja och återigen har väl våra politiker i sin outsägliga dumhet spätt på denna med en vettlös flyktingpolitik. Hade Sverige haft en vettig flyktingpolitik från början hadejag själv kunnat gå i spetsen mot denna vardagsrasism, nu kan jag inte det längre, men jag är självklart emot den.

Sedan använts denna vardagsrasism i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Ett talande exempel är väl anmälningarna från lärarhögsklan, där varje missad tenta resulterade i en anmälan om diskriminering. vi fortsätter med fler kommentarer. ...

Robsten sa...

-""Hade det tveksamma nöjet att närvara vid en fest där bland andra några blivande polisstuderande i Skåne var inbjudna. Just dessa var ett gäng som arbetade som vakter i Malmö och hoppades vid det tillfället på att komma in på polishögskolan. En av dem sa högt: "Fan, det är så jäkla störigt med dessa kvoteringar! Jag har till och med lärt mig lite arabiska för att kunna prata med de kräken och ändå får jag inte komma in..." Om du vill kan du få namn och till och med adress till denna person (då du uppenbarligen uppfattar dessa uppgifter som faktakoll).""-

Ett gäng krogvakter som HOPPADES att komma in på polishögskolan?? Du är inte van att debattera va? Sorry, det duger inte. Mycket sannolikt skulle inte jag vilja ha dessa krogvakter i min bekanskapskrets.

Kvoteringar är jag emot. Lika för alla, färgblibdhet etc är det ändå som håller i längden. Färgblinhet innebär också att man tar en svart människa på lika stort allvar som en vit eller blå, OBS! Dessutom, spär dessa kvoteringar på detta med vardagsrasiosm ytterligare, HÄR har du ju EN förklaring till den.

Robsten sa...

-""Så, att just DU känner många poliser som just DU uppfattar som moralens väktare må vara hänt. Men tro mig, DET FINNS FÖRDOMAR, och massor av dem inom poliskåren. Detta faktum utesluter självfallet inte att det även finns MÅNGA mycket vettiga, korrekta och hederliga poliser runt om i landet. Det finns det säkerligen!
Men att det även finns EN HEL DEL mindre begåvade, småhatiska, frustrerade, invandrarfientliga och självgoda typer inom poliskåren är problematiskt nog!""-

Tja, säkert finns det sådana typer, har väl t.o.m själv stött på sådana under min ungdomstid.

Robsten sa...

-""Och just nu, efter allt som uppdagats har jag lika rätt att vara besviken! Besviken på att samhället ser ut som det gör, besviken på att integrationen misslyckats, besviken på att jag som invandrare aldrig kommer att kalla Sverige mitt hem, vilket jag hemskt gärna hade velat...
Jag har både jobb, hus, bil, hund, hela VVV drömmen och ändå är jag inte hemma... Är inte det underligt? Jag undrar hur det hade varit om åtminstone polisen hade visat bättre omdöme, det hade kanske varit en god start!
/Akademiker med utländsk bakgrund i Sthlm.""-

Och jag är besviken på att yrkespolitkerna i riksdagen inte längre representerar mig och alla andra som tycker ungfär som mig, väldigt många. de skiter i mig och de föraktar mig, var fjärde år ber dom om min röst, ha, ha.

Men nu börjar det bli intressant tycker jag. Att integrationens misslyckas beror på (är fullständigt övertygad) på en idiotisk flyktingpolitik. Dels på att just våra politiker fjärmat sig från folket. Bor det några politiker i Fittja, Alby eller Tensta? ja en, som innerst inne vill flytta.

Våra politiker kan ge uppehålstillstånd, men de kan inte få dig att känna dig hemma här, det kan bara svenska folket. Så sorry, du får vända dig till oss, och inte till våra politiker som i grunden är föraktade av stora delar av befolkningen, om du vill känna dig hemma och göra detta till ditt fosterland.

Jag respekterar det du säger, att du hemskt gärna vill kalla Sverige ditt hem och fosterland, men då får du fånga upp tonerna från folkdjupet, inte lyssna på politiskt korrekt dravel, som DN och SVT samt våra föraktade politiker spyr ut. Det finns en väg till fosterlandet Sverige, hemmet Sverige, det riktiga Sverige. Frågan är om du vill ta den vägen, det är uopp till dig själv, men vägen finns där. Tror du jag eller mina kompisar skulle hindra dig eller stänga dörren?

Arkenstone sa...

Visst finns det vardagsrasism och en mängd fördomar hos oss allihop, och att poliskåren skulle vara någon slags frizon från det tror jag inte någon tänkande människa vill påstå. Och naturligtvis är det extra allvarligt när myndighetsutövare ger uttryck för dessa åsikter. Det är bra att det kommer upp till ytan. Men jag uppfattade inte att Robsten förnekar att fördomar finns. Däremot uppfattade jag att han vill ifrågasätta och analysera vad tidningarna skriver i stället för att låta sig bli matad med dagens gällande åsikt.