måndag, mars 16, 2009

Slutord om ”vem som är svensk”

Har funderat, pratat och e-postat med människor. Min bestämda slutsats är att det inte är en politisk fråga eller en politikerfråga, vem som kan tänkas betecknas som svensk. Ingen politiker kan tala om vad som är godast, kebab eller kåldolmar, det är upp till var o en. På samma sätt kan ingen politiker eller annan auktoritet tala om vem som skall uppfattas som svensk. Det är grannar, arbetskamrater och andra människor i vederbörandes omgivning som avgör vem som betraktas som svensk eller inte. Sahlin eller Reinfeldt kan inte heller tala om vilka som skall uppfattas som svensk eller inte. Det finns sannolikt personer som befinner sig i en gråzon, uppfattas som svensk av vissa och som ”utländsk” av andra. Det är ganska naturligt. Härmed kan vi alltså avföra denna fråga från den politiska dagordningen.

Däremot är det en politisk fråga vilka regler som skall gälla vid svenskt medborgarskap. Förnärvarande tycker jag att reglerna för medborgarskap skall skärpas. Det tycker t.o.m. Folkpartiet som vid varje valrörelse går ut med sådana löften. Nu sitter de vid makten och har suttit där ett par år. Vi väntar fortfarande på att Folkpartiet skall infria sina vallöften. Nu har också Moderata samlingspartiet gett liknande signaler. Vi får väl se hur mycket av det som blir verklighet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

À propå detta så hörde jag på programmet språket i P1 i dag. Det handlade om svenskbyborna i sydöstra Ukraina. Dit kom de från Dagö i Estland i slutet på sjuttonhundratalet. De har under mer än tvåhundra år bevarat sitt svenska språk och är mycket bestämda om att de är svenskar. Det har inte med medborgarskapet att göra.
Till Dagö kom svenskarna under tolv - trettonhundratalet och där kan man se att nationalitet bevaras i århundranden.
Araberna som invandrar till Sverige nu är så många att de kommer att vara araber i många hundra år oavsett vilket medborgarskap de har.

Anonym sa...

Kommer att tänka på ett TV-program jag såg för massa år sen.
Tror det handlade om artificiell intelligens. Vad som skiljer datorn från den mänskliga hjärnan.
En dator är väldigt duktig på exakta beräkningar. Men lite sämre på frågeställningar som t.ex:
"Är denna person flintskallig?"

Ska datorn då räkna antal hårstrån på huvudet? Om det är X antal hårstrån kvar så är personen INTE flintskallig. Men är det X-1 så är personen flintskallig. Det funkar inte riktigt så.
Det finns en gråzon även där. Vissa skulle säga att personen i fråga var flintskallig, medan andra skulle säga att denna inte är det.

Nu är ju defintionen av svenskhet betydligt mer komplex, eftersom den innefattar många fler faktorer, men man kan se vissa likheter i att etablerade politiker anser att Sverigedemokraterna ska kunna specificera exakt vad som definierar en svensk.