lördag, mars 14, 2009

Hanne Kjöller säger samma sak som jag om Mellanösternkonflikten

Ja ibland inträffar märkliga saker. En journalist på en stor tidning säger samma sak som jag. Normalt är vi ideologiska motståndare, för att inte säga politiska motståndare. Men när man läser en artikel där vederbörande säger i princip samma sak som man själv sagt några gånger så är det bara att konstatera, i just denna fråga tycker vi likadant.

Vad säger då Kjöller? Tja hon säger bl.a. detta.

Västbanken och Gaza har utvecklats till ett ideologiskt slagfält där hållningen ofta säger mer om ens egen identitet än ens vilja till solidaritet. Är man liberal hejar man på det ena laget, är man vänster på det andra. Ungefär som när vänstern tidigare krävde att USA skulle ut ur Nicaragua, medan liberalerna skanderade mot Sovjets närvaro i Afghanistan. Hur många hjärtan brann egentligen för nicaraguanernas och afghanernas självbestämmande? Och hur många för att de ogillade den aktuella fienden?

Det är för mig mycket tydligt att det förhåller sig just som Kjöller säger här. Det är själva markeringen som är viktig, från båda håll. En del sympatiserar oerhört med palestinier som blivit hemlösa efter Israels bombattacker. De demonstrerar och debatterar vilt för deras sak. Samtidigt kliver de över en hemlös i vår egen huvudstad när de är på väg till jobbet. Samma sak gäller den andra sidan naturligtvis. Vidare säger Kjöller detta.

Att jag har fler journalistvänner som åkt till Gaza än till Åland

Kjöller har sannolikt fler journalistvänner som åkt till Gaza än till Fittja, Hammarkullen, Norrlands inland eller Dalsland också. Dags att vända på den trenden kanske? Till sist skriver hon detta.

Vissa menar att den intensiva bevakningen av Mellanöstern beror på att det är så bekvämt och lättarbetat. Man kan bo på ett lyxhotell i Israel, åka ut till fronten och sedan hem igen för en sval gin och tonic och ett varmt bad.

Kommentarer är egentligen överflödiga. Journalister är människor som alla andra tydligen. Men vi som läser det som skrivs har ett annat ansvar. Dags att ta detta ansvar nu?

Länk DN

8 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Robsten sa...

fast i just denna konflikt fungerar inde detta med "fiendes fiende". Så fort du tar ställning för Israel officiellt så visas det upp söndersprängda palestinska barn i TV rutan och det gör att HELA din trovärdighet sänks, i värsta fall. Denna konflikt är för komplicerad, för långdragen, för mycket hat och för många ljusskygga intressen sammankopplade. Det får oöverstigliga spinnoffeffekter så fort du tar ställning. Lämna dem åt sitt öde.

""emot att dränkas av en överväldigande våg muslimer.
""

Dessutom kan (hemska tanke)Israel tjäna som ett avskräckande exempel, om det går riktigt illa (vilket jag inte hoppas så klart). Jag är ju själv på intet sätt emot muslimer eller den religionen (nåja, det är ingen favorit, lååångt därifrån) Jag är emot att de etablerar sig HÄR och i västvärlden. I Jemen får de tror på vilka jävla sagor de vill för mig, vill de leva i stenåldern så får de göra det.

Anonym sa...

Hade ärkerötägget Arafat lagt en tiondel av alla biståndsmedel han försnillade och byggde upp dussintals säkerhetsorganisationer för, på universitet och vägar, dvs valt en helt annan väg, ja då hade palestiniernas renommé varit en helt annan, för att inte tala om levnadsnivå...

För min del har de haft sina chanser.

Då är debatten igång igen... :)

Jag får väl också modifiera mitt tidigare uttalande något, även om det genom undersökningar i väst är väl känt att muslimer, mindre än någon annan religiös inriktning, kompromissar med sin åskådning väl i exil. Fakta visar vid det här laget att de inte klarar att assimileras. Muslimen bär i sin identitet sin religion starkare än någon annan. Därför går det särskilt lätt inte att skilja på "muslimer" och "islam". Tyvärr.

The Atlantic om integration och muslimsk identitet, från 2007:

"The usual measures of successful integration into a new society—the decline of segregated neighborhoods, a rise in levels of education and income—may not apply to Europe’s Muslim immigrants, according to a new study from a German research center. Drawing on 1990s data from the United Kingdom’s Fourth National Survey of Ethnic Minorities, the report’s authors find that religious identity has persisted more among Muslims in Britain than among other ethnic and religious minorities, and that Muslims have integrated more slowly. Neither education nor the amount of time spent in Britain appears to have weakened Islamic identity. The authors found no evidence that the formation of Islamic identity was strengthened in segregated neighborhoods; if anything, living in an integrated neighborhood appeared to reinforce a strong Islamic identity, as did higher incomes, better job qualifications, and mixed-work environments (defined as places where English is spoken). In other words, even if Muslim immigrants are well-educated, well-paid, and living and working among non-Muslims, the “intense and oppositional identities” that stoke Europe’s current religious and cultural tensions may persist."

http://www.theatlantic.com/doc/200712/primarysources

Anonym sa...

Ett tips. Ta gärna omgående bort mina kommentarer. Detta riskerar att bli ett helvete om en israel-palestinadebatt bryter ut här med.... Vore hopplöst.

Eftertankens kranka blekhet.

M/Säfflemannen

Robsten sa...

Oki, då gör jag det;-) fast det brukar sällan bli ett helvete på denna timida blogg.

Anonym sa...

OT: Vad är det för profilbild du använder dig av?

Robsten sa...

Oden (Wotan på tyska) till häst med sina två korpar, Hugin och Mugin. Spjutet Gungner syns väl också.

Vill slå ett slag för vår historia och vårt ursprung. En massa människor dog för att försvara vår gamla kultur och tro, jag vill hedra dem. Reinfeldt tycker vår historia är barbarisk, det är den också, i positiv mening. Jag skall trycke ned Oden i halsen på honom tills han spyr.

Robsten sa...

-""Hade ärkerötägget Arafat lagt en tiondel av alla biståndsmedel han försnillade och byggde upp dussintals säkerhetsorganisationer för, på universitet och vägar, dvs valt en helt annan väg, ja då hade palestiniernas renommé varit en helt annan, för att inte tala om levnadsnivå...""-

Håller med fullständigt om ovanstående, även om ett visst säkerhetstänkande måste accepteras. T.o.m. palestinier har uttryckt sig exakt enligt ovanstående, Hamas hade aldrig vunnit valet om inte Al Fatah hade försnillat så mycket pengar. Men, och här kommer ett viktigt MEN, vad har vi med det att göra? de får väl svina bäst de vill, jag vill att det inte svinas i mitt land. javisst, vi ger bistånd. obegripligt att vi fortsätter att ge bistånd utan att vi kräver redovisning av fakturor och kvitton. Ja visst fortsätt med det bistånd vi ger. Men förra årets bistånd skall redovisas med kvitton och fakturor, hur enkelt som helst. Kan man inte redivisa t.ex. 6 miljoner, så drar man av det på kommande års bistånd, hur svårt kan det vara? Dessutom får alla de tjänstemän som arbetar och som vi betalar löner för, kontrollera med företagen som utfärdat kvittona, ett telefonsamtal, hur svårt kan det vara? Kvitton, fakturor samt kontrollsamtal, i annat fall så förskingrar svenska staten VÅRA pengar. Hur svårt kan detta vara egentligen?