måndag, mars 09, 2009

Sverige är fantastiskt

AFA-ligister kastar tunga gatsten på polisen, slår sönder polisbilar mitt framför ögonen på allmänheten. De misshandlar t.o.m. andra deltagare i demonstrationen. Därefter brukar de skryta om sina skadegörelser och sina misshandelsbrott på sin hemsida. Få blir häktade, ännu färre blir dömda, i princip ingen blir dömd till något som kan liknas vid ett straff.

En läkare rycker in på sin fritid och jobbar stenhårt i 11 timmar för att ett barn håller på att dö. När hjärnbarken är utslagen på barnet (i princip hjärndöd) ger läkaren, enligt Hugo Lagercrantz, smärtstillande medel för att lindra smärtan. Beslut att koppla från respiratorn har redan tagits när läkaren injicerar morfinet.

Vad händer då? Jo läkaren häktas och frihetsberövas, efter ett tufft arbetspass där hon ryckt in på sin fritid. Åklagaren har beslutat om detta, en åklagare som förmodligen saknar all medicinsk utbildning och kunskaper.

Ser man på hur olika läkaren och AFA-ligisterna behandlas och vad de gjort sig skyldiga till så tar man sig för pannan. Något är mycket, mycket fel i vårt land. Det behöver inte vara lagarna i sig som det är fel på, utan hur de tillämpas och på samhällsklimatet, på den outtalade paradigmen som råder i samhället. Visst, vi lekmän saknar djupare kunskaper i juridik. Det krävs inga djupare kunskaper i juridik för att förstå att något är mycket fel, någonstans. Så här vill vi helt enkelt inte att samhället skall fungera. Juridiken skall vara ett verktyg att forma samhället i önskad riktning. Just nu gör den inte det helt enkelt.

Länk DN

UPPDATERING:

Nu har i alla fall läkaren släppts ut häktet, åklagaren fick väl kalla fötter till slut. Personalen på sjukhuset har känt stöd för sitt arbete står det i artikeln. Tacka för det, varenda expert har gett den häktade läkaren sitt stöd, i alla fall vad jag hört.

Länk DN

SvD tar upp frågan om att det inte finns några klara riktlinjer inom denna del av sjukvården. Det gäller när en döende patient har svåra smärtor. Smärtlindringen leder till döden och förkortar patientens liv. För en gångs skull har jag viss förståelse för politikerna som inte stiftat några klara regler. Har lite svårt att se hur de reglerna skulle se ut.

Länk SvD

12 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Efter att ha hört om fallet på Aktuellt eller om det var Rapport så verkar det som om detta kommer leda till att man blir mer restriktiv med smärtlindring i framtiden. Detta gör mig oerhört upprörd då jag sett min mor dö i cancer och min far i kärlkramp och det var knappast smärtfritt. Dom hade ont fast dom fick morfin. Så det är vad vi har se fram emot. Att ligga i sängarna och plågas ihjäl av djävulska smärtor.

Anonym sa...

Felet är helt enkelt att folk har mage att dö. Sånt får inte ske i Sverige, detta land där det inte ska få finnas (dvs synas) orättvisor och elände. Då rycker socialtanter och polis ut och slår ned på den som har till uppgift att lindra för den döende.

B-O Gavne, Vasteras sa...

DET E DU SJÄLV! …smutsigt anonyme väl???? bloggaren signaturen ”Robsten”, som är fantastisk. Att Du har bara lagt in en liten straffpåföljd till brottet för konsten att kasta sten på polisen, Du som en vi svenska folk. …att domstolen bara kan, som Du skriver, i princip ingen blir dömd till något som kan liknas vid ett straff.
Och visst är det tjusigt att denna berörda barnläkaren, som Du berättar, rycker in på sin fritid och jobbar stenhårt i 11 timmar för att ett barn håller på att dö. –Men för den skull kan det väl inte tillåtas att hon jobbar utanför lagen, att hon jobbar på grunder som hon och några kompisar tycker att det skall vara, praxis som det benämns. Att det också är fantastiskt att Du signaturen Robsten, -tydligen- INTE har fixat fram lagregler för hur denna barnläkaren och hennes kompisar SKALL jobba dessa 11 timmarna. Du som en vi svenska folk.

..förutom att när det faktiskt finns lagregler, som t.ex. att när jag frågade om hur jag blev dyngblöt efter hjärt by-pass operationen, så stadgas att ”myndighet skall lämna upplysning”; Förvaltningslagen §4. Vilket alltså inte minst man i Västerås struntade i. ..som praxisen i sådana fall körs av sjukhusfolket.

Du är alltså förvirrande med skrivningen att lekmän saknar djupare kunskaper i juridik, som det ju är vi lekmän, vi svenska folket, som just skriver juridiken. ..ja, förstås närmast våra beslutande politiker, vars förståndsbegåvning, som Du skriver, saknar djupare kunskaper i juridik.

Anonym sa...

Re Bo-Gavne...Ja du Bosse!du ger ett stabilt mentalt intryck...eller kanske inte.

Robsten sa...

Effekterna av juridiken är det faktiskt vi lekmän som skall bedöma, det äör bl.a. därför vi har demokrati och kan rösta. I annat fall vore det ju meningslöst. Förekommer säkert att sjukvårdspersonal gör fel, men inte i detta fall enligt en samstämmig expertgrupp verkar det som. Jag tror mer på läkare än jag tror på en åklagare i detta fall, faktiskt. När Hugo Lagercrantz säger att hjärnbarken var död på barnet tror jag inte han ljuger, när advoktaten (advokater är ett jävla släkte, det skall erkännas) säger att beslut tagits att respiratorn skall stängas av tror jag inte han ljuger heller. Advokater är tillräckligt smarta att inte ljuga konkret så att det kan fastslås att de ljuger svart på vitt.

Och när det gäller att ge ett stabilt intryck....rest my case,-)

Brynte sa...

Jag trodde nog inte att en bloggare som du skulle haka på den gapiga pöbeln så här lätt.

Den medicinska expertisen är inte alls enig i den här frågan, däremot har Karolinskas ledning och försvarsadvokaten drivit en hätska kampanj i media för att påverka den rättsliga hanteringen. Hade det varit AFA:s vänner som gjorde samma sak för en av sina hade du nog inte varit lika överseende.

Vad som faktiskt hänt är inte känt för allmänheten ännu. Innan dom eller offentliggjortd FUP så är det mesta spekulationer. Ändå "vet" en massa grötmyndiga människor på nätet exakt vad som hänt.

Brottsmisstanken är ingalunda avskriven bara för att läkaren är släppt ur häkte. Har läkaren injicerat en dödlig dos läkemedel så är brottsmisstanken i högsta grad relevant. Att hänvisa till att patienten ändå skulle ha dött är inte ett hållbart försvar, det är att legalisera mord.

Andreas sa...

Precis som förra gången han skrev här så fattar jag inte ett jota av vad herr Gavne skriver. Jag måste återigen, utan att vara nedlåtande eller dömande, att man inte bör försöka svänga sig med ett språkbruk man inte behärskar. Keep it simple och försök dig inte på akademiskt språkbruk och meningsuppbyggnad om det helt uppenbart inte fungerar.

Andreas sa...

Haha, ja, jag missade uppenbarligen ett "påpeka" i mitt inlägg :-)

B-O Gavne, Vasteras sa...

JAG ÄR JU EN KÄNDIS! Jo dels, som det kan sägas: ”känd från TV”. Från TV-kanalen Kanal5 och programmet ”100 höjdare” med lustigkurrarna Filip och Fredrik; gå in på webbplatsen youtube.com och skriv in namnet ”gavne” och se på mig. Men inte minst är jag ju känd från Flashback, med otaliga debatter. –Och nu när jag upptäckte Dagens Nyheters –och Svenskans- bloggkommentarer, blev jag verkligen glad: för äntligen en bättre intellektuell nivå på inläggen. ..men alltså, nu är vi också här på flashbacks nivå.

Robsten sa...

jag vet inte vad "flashbacksnivå" är eftersom jag aldrig aldrig är inne där. Men jag antar att det är en låg nivå på ditt tonfall. Du kan ju själv höja debattnivån om du önskatr genom att komma med saklig kritik.

Robin Shadowes sa...

Du Gavne, har du flsahback-kuk och har du tagit den i tvåan?

Anonym sa...

Det ger alltid högre status och ger mer respekt hos allmänheten(säger väl allt om allmänheten) när den juridiska rappakaljans aktörer åtalar läkare,piloter,ingeniörer och alla andra som har ansvar för liv och hälsa istället for att engagera sig i "simpla" fall, typ AFA`s härjningar. Fall där åklagare faktisk har kompetensen att utreda är just det senare.
Vilken dumskalle som helst kan säga att det var läkarens fel om patienten dog. För att sätta saker och ting i ett korrekt perspektiv krävs naturvetenskaplig kompetens och endast det!
Allt detta handlar om åklagarens prestige och om vem som har mest makt(för kompetens har åklagaren ikke).
Dom flesta glömmer att detta handlar om dagligdags vård av patienter mellan liv och död!!
Avgöra vad som är rätt och fel i sådana fall bekommer endast den medicinska kompetensen och INTE den juridiska rappakaljan.