lördag, april 25, 2009

Favorit i repris – Vår nutida adel

Angående Anders Isakssons bok ”Den politiska adeln”.

Anders Isaksson har skrivit en relativt uppmärksammad bok om vår tids adelsklass, den politiska klassen. Boken heter också "Den politiska adeln" och har kommit i en nyutgåva 2006. Enligt Isaksson skedde det stora trendbrottet vid valet 1982 då Palme och Socialdemokraterna vann. Det Palme gjorde var att i stor utsträckning välja sin regering med människor utanför den folkvalda riksdagen och tillsätta statsrådsposter med folk som han kände. Isaksson har kunnat påvisa ett samband med var de blivande statsråden bodde och firade semester och var familjen Palme tillbringade sin tid, de var ofta grannar, hade sommarställen på Fårö, där även familjen Palme tillbringade sina somrar o.s.v. Trendbrottet bestod i att det inte längre var folkvalda människor som besatte de olika posterna i regeringen, utan människor som Palme, av olika anledningar, fattat personligt tycke för. Palme lär ha sagt till Isaksson i en riksdagskorridor att han var tvungen till detta förfarande då det var hart när omöjligt att finna kompetent folk i riksdagen. Det var trendbrottet som började den utveckling som förvandlade politikerrollen från att vara ett uppdrag till att bli ett yrke. Jag kan som kuriosa meddela att min lärare i samhällskunskap på gymnasiet hade sett tendenserna långt innan. Han rådde oss som då var unga och skulle finna oss ett yrke, att bli politiker, i alla fall om vi skulle göra karriär och tjäna pengar.

En viktig faktor för att kalla dagens yrkespolitiker för en egen klass, vår nutida adelsklass eller nomenklatura, är att yrket ofta går i arv eller att karriärerna gynnas av släktskap. Isakson påvisar att så faktiskt sker med ett stort antal exempel, så stort antal exempel att det skulle vara omöjligt att ta upp alla här. Vi kan dock nämna Mona Sahlins pappa, Hans Andersson, var under många år nära medarbetare till förre statsministern Ingvar Carlsson, hennes man, Bosse Sahlin, är marknadschef på partiets tidning "Aktuellt i politiken", hennes statssekreterare Stefan Stern är gift med Perssons medarbetare Maria Danielsson.

Dessa släktförbindelser återfinns i alla partier, i Moderaterna finner vi släkten Landerholm, en släkt som i princip bildat en klan inom detta parti. Hendrik Landerholm var ordförande i försvarsutskottet samt chef för Försvarshögskolan, hans syster, Karin Enström är ordinarie ledamot i försvarsutskottet, medan svågern, Per Bill sitter i utbildningsutskottet. Isaksson tar upp ett stort antal andra liknande fall där vissa familjer bildar rena klaner inom den politiska klassen, inte så olikt det släktsystem som var förhärskande under den tid då det rena adelssystemet var förhärskande i vårt land.

9 kommentarer:

Milla sa...

Jag blev vid ett tillfälle mycket strängt tillsagd av en jurist,som var i sällskap med högsta hönset inom skolvärlden (hade lyckats reta upp dom hehe) att politik ska jag inte satsa på för det blir man inte rik på..tror iofs at han var lite rädd för mig ;)..men han hade fel, fast å andra sidan så är jag ju inte släkt med nån i riksdagen så jag får nog fortsätta att vara fattig.

Men väldigt intressant läsning!

Garm sa...

Jo det där är inget okänt. Det började långt tidigare än 1982. Det började när Palme var ny som partiledare, han omgav sig med en klick jasägare och frös ut de som sa emot honom, speciellt de gamla gråsossarna, många gick ur partiet andra stoppades i sina karriärer inom partiet. Dessutom frös man ut dessa gammelsossars barn vare sig de hade samma åsikter som föräldern eller ej.

Detta vet jag genom personlig erfarenhet.

Anonym sa...

det är ju delvis därför parier som SD är ett hot mot dem i riksdagen, okänt nytt folk passar ju inte i deras närhet, det är ju bara folket i förorten som ska ha den ynnesten.

förresten tror man kan hitta ännu mer släkt och vän-tåtar till politikerna inom pressen med som i viss mån kan förklara det något irrationella beteende som politikerna har på vissa frågor.

robban

Robsten sa...

En adelsklass släpper inte in folk hur som helst i sina salar Milla;-) (Men de kan bli tvugna)

Robsten sa...

Otrevlig historia Garm:-(

Robsten sa...

En förklaring Robban till den hätska stämningen mot vissa partier utanför riskdagen.

Stig sa...

Alltså kan man betrakta integrationsminister Nyamko Sabuni och sossarnas Ibrahim Baylan m.fl. som Den Politiska Adelns hovnarrar!
De håller hårt på traditionerna i alla fall.

Robin Shadowes sa...

Sabongo och Baylan är deras husnegrer.

Anonym sa...

Adeln spelar ju, då som nu, också efter lite egna spelregler. Landerholm var ju tidigare rektor på försvarshögskolan och gick sedan över till sin nuvarande tjänst som generaldirektör för Folkebernadotteakademin, som hyr lokaler i andra hand av försvarshögskolan. han såg dessutom till att bli ordförande för försvarshögskolans styrelse från årsskiftet i år - vilket i praktiken innebär att han ska sitta och förhandla andrahandskontraktsfrågor med sig själv. bra jobbat!