onsdag, april 22, 2009

Äntligen!

Folkpartiet kommer med ett förslag enligt DN, som jag ställer upp på till 100 procent. Det rör sig om unga som begår brott och konsekvenserna av dessa brott. Det är inte så att man skall ”klämma åt” unga personer, men dagens ”låt gå” politik hjälper inte dessa unga människor på lång sikt, tvärtom. Dessutom börjar denna ungdomsbrottslighet drabba allmänheten på en oacceptabel nivå, speciellt i vissa områden. Så här står det i artikeln.

Den missriktade välviljan gentemot unga på glid är tyvärr väl cementerad i vårt samhällsbygge. Trots viktiga insatser för att förebygga brott vågar vi inte gripa in mot föräldrar som av olika orsaker misslyckats i sitt uppdrag gentemot sina barn.

Det kan inte vara så att åtgärder mot kriminella ungdomar skall hänga på föräldrar, föräldrar som dessutom visat att de inte är några idealföräldrar. Människor blir drabbade av dessa brott, speciellt personrån, och vi har kommit till vägs ände med dagens politik.

Jag hinner inte skiva mer just nu. Jag vill i alla fall passa på att rikta ett varningens finger ändå. Folkpartiet har tidigare kommit med förslag som är vettiga och som ingett förhoppningar om en tillnyktring av rikspolitiken. Det har tyvärr inte blivit så mycket av Folkpartiets förslag, de har mer eller mindre runnit ut i sanden. Vi väntar fortfarande på det omtalade ”språkförslaget” vid medborgarskap t.ex.

Länk DN

21 kommentarer:

Kurt sa...

Ja det är verkligen hög tid, det är ju absurt att brottslingar skall komma undan bara för en byråkratisk åldersgräns. Jag har ju själv erfarenhet från den brottslighet som begås på våra daghem. Där både slår och biter barn, både andra barn och anställda. Det är hög tid att ställa dessa ligister till svars.

Robsten sa...

Ja på daghem, eller förskolor får nog personalen ta berörda barn i öronen tror jag, där skall väl inte poliser ingriopa, de har nog med arbetsuppgifter ändå förutom att ägna sig åt barnuppfostran.

Milla sa...

Nu är det som vanligt, vi är överrens. :)

Jag anser att dom föräldrar som inte klarar av att ge sina barn den trygghet & elementära baskunskaper som följer en bra uppfostran ska fråntas rätten som vårdnadshavare väldigt snabbt, innan det gått för långt & barnet hamnat i ett destruktivt beteende. Nu pratar jag själfallet om föräldrar som har stora problem med sitt eget liv.

Men viktigt är också att dom föräldrar som faktiskt inte "gör fel" men ändå misslyckas med att se till att barnen får en bar start i livet inte ska behöva slita ihjäl sig med att få den hjälp & stöd från samhället som dom många gånger aldrig ser röken av, trots idoga rop på hjälp.

Vi är så rädda att gå in och ta över när det behövs. Och vi måste bli bättre på att snabbt utreda om ett barn har en bokstavskombination & därefter se till att det finns expertis på skolorna för att hjälpa dom på bästa sätt. För inget barn är född till en skitunge, allting har en orsak..Och det är inte alltid föräldranas fel, men när det börjar barka måste man sätta stopp.

Och inget barn oavsett ålder gynnas av att inte få lära sig att handlingar får konsekvenser, för fler än dom själva oftast.

Illwill sa...

Med i stort sett inga som helst undantag kommer detta inte påverka SVENSKA barn. Bra förslag.

Julia, Malmö sa...

Förstår ni inte vad detta förslag kommer innebära? Tror ni på allvar att man löser ungdomskriminallitet genom att straffa barnen? Det finns ingen forskning som positivt visar att straff innebär att ungdomar ändrar sin "destruktiva" livsstil, snarare tvärt om. Nya kontakter skapas och ofta återgår första gång brottslingarna i kriminallitet. Tycker ni på allvar att det är rätt att förstöra ett barns liv redan i så tidig ålder? Förstår ni inte att man måste fokusera på orsaken? Varför begår dessa ungdomar/barn brott? Det kokar i min när jag läser att det inte kommer påverka svenska barn. Inskränkta är ni. Även svenska barn begår brott. Förslaget är gammalmodigt och ogenomtänkt. Hoppas för allt i världen att det aldrig genomförs det vore ett steg i fel riktning.

Gustav sa...

Julia. Varför kokar det i dig? Du förstår antagligen mycket väl skillnanden mellan brott och brott och även skillnaden mellan svenska barn och svenska barn. Näe ta du din åsikt utan lösning och låt oss prova något istället för att höra på vänsterdravlets röst. Om det nu är så fel det här förslaget så lär vi ju se det om ca 20 år. Vilket är ungefär lika länge som V & S fick köra sin. "gör vad fan ni vill politik" som detta ungdomsproblem faktiskt bottnar i.

Julia, Malmö sa...

Nej, jag tror inte på en "gör vad fan du vill politik" inte alls, klart det måste göras något. Men är det inte mer intressant varför dessa barn väljer att bli kriminella? Är det inte en långsiktigare lösning samt billigare att faktiskt ta tag i grunden till problemet? Vad hjälper det att straffa de barn som redan upplever sin tillvaro som meningslös? Jag ser bara det här som ett sätt att plocka hem röster, det låter bra, en kortsiktig lösning som snabbt ger resultat men som vi efter ett tag kommer att få ångra.

Robsten sa...

Håller med dig Milla, men det är ett stort och komplext problem.

Robsten sa...

Jo Illwill, det kommer det också att göra.

Milla sa...

Jag var själv en obstinat skitunge som tonåring, utan att för den skull gå "för långt" Men jag har sen dess jobbat på olika med ungdomar hela mitt vuxna liv, och jag vet hur komplex frågan är.

Saken är inte så som Julia kanske uppfattar det att man ska straffa ungdomarna för ens höga nöjes skull. Men sätter man inga gränser så blir dom laglösa. Och än har jag inte mött en unge med social bekymmer som har sagt att gränser är fel, precis tvärsom. Med kärlek, gränser och konstruktivitet så kommer man långt..

Robsten sa...

Julia:
"Tror ni på allvar att man löser ungdomskriminallitet genom att straffa barnen?"

Nej, inte som ensam åtgärd naturligtvis. Det behövs ett helt batteri av åtgärder. Det borde väl heta "ungdomar" i stället för barn dessutom, tror de provocerade lite extra när de skrev "barn".

""Det finns ingen forskning som positivt visar att straff innebär att ungdomar ändrar sin "destruktiva" livsstil, snarare tvärt om.""

Nej, det finns absolut ingen forskning som visar att nuvarande "låt gå" politik hjälper det minsta, det kan vi vara fullständigt övertygade om. En del ungdomar blir värre för de vill att vuxenvärlden skall sätta gränser, de kan vara hjälpa av en annan policy. Dessutom skickar det signaler till andra ungdomar omvad som är ok och inte. Dessutom är det så trist att en del ungdomar måste låsas in för att skydda allmänheten.

"Tycker ni på allvar att det är rätt att förstöra ett barns liv redan i så tidig ålder? "

Det blir absolut förstört om inget görs, som nu. Den politik vi för är bankrutt. vem är det som har ansvaret för dessa förstörda liv? Det måste vara de själva och föräldrarna som faktiskt har huvudansvaret. Min främsta sympati ligger att inga oskyldiga brottsoffer också får sina liv förstörda i ondödan, sorry.

" Förstår ni inte att man måste fokusera på orsaken? "

Vi kan politiskt inte gå in i föräldrarnas bristande gränssättning eller förmåga att ge kärlek till sina barn. Men jag håller delvis med, vi bär så kraftigt som möjligt poängtera föräldraransvaret, på ett helt annat sätt än i dag.


""Varför begår dessa ungdomar/barn brott? ""

Huvusakligen bristande kärlek och gränssättning från färäldrar. Det förändrar inget i det jag tidigare skrivit.

""Det kokar i min när jag läser att det inte kommer påverka svenska barn.""

Men just det håller jag inte med om, det kommer såklart att påverka alla som gör sig skyldiga till grova brott, oavsett etnisk härkomst såklart.

""Inskränkta är ni""

Ja och jag tycker dagens politik där man inte gör någonting är oerhört inskränkt, oansvarig och fullständigt åt helvete.

""Förslaget är gammalmodigt och ogenomtänkt""

Det är väl så att vi glömt bort gamla sanna självklarheter, gör man något får det konsekvenser, en sanning under antiken,en sanning i dag, en sanning säkert om tusen år också. Ogenomtänkt? Vad är tanken bakom dagens politik då? Finns inte en klar tanke bakom dagens politik, är det en sammanhållen politik överhuvudtaget?

Julia, Malmö sa...

Jag är fullt med på att gränser är viktigt för barn och ungdomar, det skall vara tydligt vad som är rätt och fel. Men jag tvivlar på att detta är det rätta sättet. Jag har aldrig trott att straffet skall vara för "nöjes" skull. Men jag tycker att det är till för att locka väljare som vill se snabba lösningar. lösningar som jag inte tror är hållbara.

Som jag sa innan tycker jag inte att en "låt gå" politik är att rekommendera men detta blir dess ytterlighet, visst måste det finnas något där emellan. jag är överens med er att den politik som förs idag inte tar tag i problemet men låt oss inte ersätta den med en annan ogenomtänkt strategi.

Jag är övertygad om att det stora problemet inte ligger i brist på kärlek och uppfostran, visst kan det vara en faktor men den största och tyngsta faktorn är att dessa barn/ungdomar (vad man nu vill kalla dem, enligt lag är de barn fram tills 18 år)upplever en meningslöshet. Mycket av den här problematiken finns i större städer och i områden som inte anses vara "fina". Områden som det inte satsas mycket på och som är stigmatiserade. Barnen blir tidigt indelade i fack och förväntas bete sig på ett visst sätt. Jag är övertygad om att dessa barn inte medvetet vill vara kriminella men om samhället redan ser dem som de är det enklaste att leva upp till förväntningen. Det är mer synd om dessa barn än om deras offer. må låta märkligt men många av dessa barn får aldrig en chans. Att ha som enda möjlighet i livet att bli kriminell tycker jag är hemskt.

Det är vårt ansvar att ändra våra attityder samt andras. Att undersöka varför problemet uppstår och vad som är den bästa lösningen. Inte att straffa barnen ännu en gång.

Hur tror ni att dessa barn skall komma in i samhället efter sitt straff? vad kommer folk att tycka? inte kommer de att se individen som en "ny och bra" människa, utan som en straffad. Och vem vill anställa dem?

Robsten sa...

"" det skall vara tydligt vad som är rätt och fel. Men jag tvivlar på att detta är det rätta sättet.""

Det är ETT sätt, det finns flera, nu använder vi inget sätt. Som jag sade innan, vi måste också skyda allmänheten, de har också rättigheter och vill inte få sina liv förstörda. En som var med att mörda Jhon Hroon på det mest bestialiska sätt, var ut efter några månader, då han knivhögg en människa till. FULLSTÄNDIGT OACCEPTABELT! ÅT HELVETE FEL! Vi kan helt enkelt inte ha det på sådant vis.

""Men jag tycker att det är till för att locka väljare som vill se snabba lösningar.""

Detta tal om "snabba lösningar", en väldigt långsam (och dålig) lösning är att göra ingenting, eller helt effektlösa saker. Klart att andra lösningar lockar väljare, annars skulle vi ju kunna lägga ned demokratin helt.

"Jag är övertygad om att det stora problemet inte ligger i brist på kärlek och uppfostran,""

Jo, det är jag. En ungdom som växer uipp i ett ghetto med två kärleksfulla föräldrar som sätter rimliga krav och gränser råkar mycket sällan illa ut.

""Områden som det inte satsas mycket på och som är stigmatiserade.""

Dessa områden är överrepresenterade med inkompetenta eller snarare oförmögna föräldrar också, inte så märkligt. Super man eller lever ett dåligt liv tar man sig inte till finare områden.

""Inte att straffa barnen ännu en gång.""

Men har inte ANDRA ungdomar rätt att vistat ute utan att bli rånade eller våldtagna då? Alla de som drabbas och också får sina liv förstörda då? Kan du för en gåångs skull inte ägna dem en tanke?

Robin Shadowes sa...

Jag litar inte på Fp särskilt inte med en neger som integrationsminister. Detta är bara valfläsk. Efter valet kommer dom drabbas av kollektiv amnesi.

Robsten sa...

Hudfärg har faktiskt inget med mod, intelligens, moral och heder att göra, hon SKULLE kunna vara en alldeles utmärkt minister trots att hon är negress. Nu tror jag tyvärr inte att hon är det. Mina misstankar om Folkpartiet liknar dina Robin.

Milla sa...

Jag hittade en suverän blogg av en Fp-tjej. Jag satt bara & nickade instämmande i precis allt hon skerv, vart ju till slut förrvirrad, trodde jag hamnat på en SD-blogg..så dom har vissa stjärnor trots valfläsk ;)..synd bara att jag glömde spara hennes adress ..

Julia, Malmö sa...

Fast nu talar vi om helt andra saker. Mördare och våldtäkter är inte det som detta lagföslag handlar om. Det handlar om att stoppa unga att hamna i tyngre kriminalitet. Att det ofta är satt i system att använda sig av de unga som inte är straffmyndiga. Jag har aldrig talat om att låta mördare och våldtäktsmän gå fria eller få lindriare straff. Du kommer ifrån frågan.

Att göra snabba och dåliga lösningar är precis lika dåligt som att inte göra något alls.

Fråga dig själv frågan varför vissa människor bor i "ghetton" enligt mig är det för att det i många städer råder en bostadskris eller snarare hyresrättskris där en viss nivå av inkomsttagare är tvugna att bo. Det skapas ett missnöje över dåligt underhållna lägenheter och få insatser för de som behöver. Det är områden som många aldrig skulle sätta sin fot i, skolorna är på många av dessa ställen sämre. Och jag vet att det i dessa områden finns super bra föräldrar ens inkomst har inget med föräldrarförmågan att göra och trots att de är utan alkoholproblem får de inte lägenhet någon annanstans. Vad tycker du att de skall göra? Skall vi inte bygga ett samhälle för alla? Hur i helvete kan vi straffa (för det är de vi gör) barn bara för att de råkar födas av låginkomsttagare? tycker du på fullaste allvar att det är rätt?

Och jag tror att du vet lik väl som jag att har man fel namn i detta land så är det en helvetes uppförsbacke för att komma någonstans i livet, på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Jag gissar mig till att ditt namn är rätt så du vet kanske inte hur det är. Inte jag heller fullt ut eftersom även jag har vad som kallas "rätt" namn men jag känner folk som gång på gång måste bevisa för samhället att även de tillhör och har rättigheter.

Jag träffar många av de här barnen dagligen och de sprudlar av energi och lyckas man bara få deras vardag meningsfull kommer de använda sig av den energin på positiva saker men är de lämnade ensamma och utpekade som problem kommer det också att vara det. Ta inte ert eget ansvar från detta. Hur samhället ser ut beror på samspelet mellan människor och vi är alla delaktiga.

Robsten sa...

""Fast nu talar vi om helt andra saker.""

Nej unga människor gör sig i dag skyldig till grova brott. jag talar inte om snatteri, som jag själv gjorde mig skyldig till ung ålder.

""Fråga dig själv frågan varför vissa människor bor i "ghetton" enligt mig är det för att det i många städer råder en bostadskris eller snarare hyresrättskris där en viss nivå av inkomsttagare är tvugna att bo.""

Många bor där för att de själva valt det, i alla fall i mina förorter. En del som vill något flyttar därifrån. Min kommun bygger inga hyresrätter längre, för det blir inga inkomster till kommunen, jag har en viss förståelse för den politiken i dagens läge, de kan väl bygga hyresrätter i Danderyd som omväxling? Det är min åsikt faktiskt.

""ens inkomst har inget med föräldrarförmågan att göra ""

Stämmer, i Danderyd blir ungdomarna narkomaner i stället, om de har usla föräldrar.

""trots att de är utan alkoholproblem får de inte lägenhet någon annanstans""

har båda föräldrarna inkomst köper de sig ur ghetton, har MÅNGA exempel på det. Det innebär att frugan inte kan gå omkring i burka hela dagarna dock.

""Och jag tror att du vet lik väl som jag att har man fel namn i detta land så är det en helvetes uppförsbacke för att komma någonstans i livet,""

Kan faktiskt ligga något i det. Men orsaken är då att vår regering drivit en immigrationspolitik som saknar folkligt stöd, DÄR har du grundorsaken som du efterlyst hela tiden.

""Jag träffar många av de här barnen dagligen och de sprudlar av energi ""

Jag också, jag också, och jag har ju faktiskt aldrig påstått att de föds som sämre människor, de är offer för en inkompetens politik. En del av inkomptensen är faktiskt att för många i regering och riksdagresonerar som du. Det kommer du såklart aldrig att erkänna. Vi kan helt enkelt inte fortsätta med denna idiotiska politik. Jag säger blankt nej till det, nog nu.

Julia, Malmö sa...

Jag antar att det blir det sista inlägget. Men känner att jag måste kommentera. Skal försöka hålla mig kort.

Lagförslaget, som vi diskuterat, handlar om mindre kriminallitet - kanske inte snatteri men rån m.m. Våldtäkter är en egen diskussion.

Om det nu är som du säger att folk väljer att bo kvar i de områden som anses vara "sämre" så måste väl samhället även satsa på dem? Man skall väl kunna växa upp tryggt och bra överallt? Tanken med välfärdsstaten var att samma standard skulle råda genom hela vårt land och definitivt liknande standard i en hel stad. Där brister vi och där måste vi satsa pengar och då menar jag ta pengar från andra områden. Vi måste bjuda till.

Med en rådande finanskris som bara kommer bli svårare kommer vi få obehagliga konsekvenser om vi inte ger barn och ungdomar hopp om en framtid.

"har båda föräldrarna inkomst köper de sig ur ghetton, har MÅNGA exempel på det. Det innebär att frugan inte kan gå omkring i burka hela dagarna dock."
- Alla ensamstående? många kvinnor utan burka med jobb som får dåligt betalda jobb. Kvinnor är redan en arbetsgrupp som får låg lön har du dessutom "fel" namn kan du räkna med lägre lön och deltidtjänst. Allt är inte så svart på vitt som du ibland verkar tro.

Jag blir lite ledsen för jag trodde att hela förslaget var menat att hjälpa dessa barn och ungdomar - dels innan de ens föll in på fel bana men även de som redan varit där. Och då måste vi alla vara delaktiga. Där har vi grundorsaken precis som du säger har vi haft en ofungerande integrationspolitik under lång tid, men frågan är om inte detta beror på majoritetssamhällets okunskap och ovilja att integrera oss med andra, vi är snart på väg tillbaka till assimilation.

Hör av dig om 10 år om liknande förslag går igenom och vi kommer befinna oss i ett samhälle som ser helt annorlunda ut, vi har redan sett det på andra platser i Europa för att inte tala om USA.

Robsten sa...

Oki, håller med om att det nog är färdigdebatterat. jag tycker fortfarande inte som du, men jag respekterar dina åsikter och dig i alla fall.

Robin Shadowes sa...

Du har förstås rätt med det där om hudfärg, Robsten men jag tror inte Sabongo är särkilt intresserad av att gynna svenskarna. Först kommer hennes egen familj och släkt, sedan andra av samma nationalitet som henne, följt av alla andra afrikaner och till slut blattar av allehanda schatteringar. Sist kommer Svenne Banan. Som vanligt.