tisdag, april 21, 2009

Skrota LAS

Jag är emot dagens lagar om anställningsskydd. Orsakerna till min motvilja är att vissa grupper stängs ute från arbetsmarknaden på ett sätt som jag upplever som orättvist, och jag tänker inte bara på ungdomar då. LAS-lagarna skapar en trög och orörlig arbetsmarknad som gör det besvärligare och bestydligt riskfullare för arbetsgivarna att anställa människor. Stefan Stenudd beskriver nackdelarna med LAS-lagarna betydligt bättre och målande än vad jag förmår göra så jag länkar hans artikel i stället, som jag själv skriver under till fullo på.

Stenudd om LAS

8 kommentarer:

Milla sa...

Härligt..För första gången är vi inte rörande överrens =)

Snälla...gör ditt bästa att övertyga mig att jag har fel..Jag e diskussionssugen utan dess like ;)

Robsten sa...

Ha, ha, jag tycker väl Stenudd gav en levande och målande beskrivning av problemen med LAS. Men jag kan säga att när jag vände i frågan om LAS var när jag själv blev av med jobbet p.g.a. lagarna.

Jag jobbade i en skola. Trivdes och gjorde ett bra jobb. Jag var nyutbildad och entusiastisk. Barnen på skolan gillade mig, likaså arbetskamrater och chefer. En del äldre inom kommunen blev övertaliga, (de sade upp sig från sin arbetsplats för att de inte stod ut) De hade dock arbetat i decennier inom kommunen. Det gjorde att jag misste mitt jobb, trots att ingen egentligen ville det. Fan barnen jag arbetade med grät t.o.m. när jag slutade. Efter den dagen så började jag tvivla på dessa lagar. Lång anställning på en arbetsplats garanterar inte att man är bäst eller ens bra på jobbet. Skulle dessutom ett avskaffande av lagarna göra att arbetslösheten minskade skulle det vara jättebra. Den effekten blir dock marginell. Det totala antalet arbetstillfällen kan ökas högst bergänsat förmodligen genom ett avskaffande av dessa lagar.

Anonym sa...

tja när folk talar om LAS så tas bara anställningstryggheten för den anställde upp, dvs bara ena sidan men utan las så får företagen anstränga sig lite för att behålla bra arbetskraft. man får en större rörlighet av folk, problemet att anställa en kille på chans minskar etc.

förövrigt så slås djävulen på arbetsmarknaden ut utan LAS,dvs alla bemanningsföretag som i dagsläget kostar multum och behandlar de anställda som livegna.

kan man få väck den skiten från arbetsmarknaden så är mycket vunnet.

robban

Milla sa...

Jo, han fick mig att vackla lite och använda pest eller kolera-retoriken hehe

Men visst håller jag med dig till fullo i ditt reonemang, för så är det ofta, speciellt inom områden där man arbetar med människor. Då är det ju oerhört viktigt att man har social kompetens annars är man körd och andra blir lidande.

Men..jag tror jag tror på LAS ett tag till (kan kanske iofs bero på att jag är sambo med en som jobbar fackligt ;) )

Robsten sa...

Ja, de fackliga skall ju försvara sina medlemmars intressen, och de som är med i facken är ju redan anställda. Det blir som att ställa de som är anställda mot de som inte är det ännu. De som inte 'är anställda har ju ingen fackförening ännu. men en intressant diskussion är det.

Robsten sa...

Jag själv tillhör ju dem som har ganska många LASpoäng skall jag väl tillägga, så jag talar inte i egen sak ;-)

Milla sa...

..haha.. Den var bra "jag talar inte för egen sak".. Jag tror att du än är förföljd utav dina spöken från det förgångna när det gäller LAS ;-)

Trevlig morgon!

Robsten sa...

Ja fast facken talar väl verkligen i egen sak? Sedan visade episoden jag själv var med om svagheterna med LAS. Tyvärr Milla, LAS-lagen kan jag inte ställa upp på. Ha en bra dag ;-)