måndag, april 20, 2009

Norge inför språkkunskaper för medborgarskap

Enligt DN och SvD så inför Norge språkkunskaper och ett test för att mäta detta för medborgarskap. Om man framför samma krav i Sverige är det ett tecken på rasism eller främlingsfientlighet. Vi undrar nu om inte Norge är en rasistisk nation eller i alla fall främlingsfientlig?

Det borde vara en självklarhet att rudimentärt kunna det svenska språket om man skall bli medborgare i detta land. Folkpartiet har i två valrörelser framfört detta krav. Nu sitter de i regeringsställning och har chansen att förverkliga sina vallöften. Än har vi dock inte märkt något av Folkpartiets vallöfte. Ett vallöfte de 2002 kammade hem ett ganska stort antal röster på förövrigt.

Länk DN

Länk SvD

3 kommentarer:

Garm sa...

Kravet för medborgarskap bör vara att kunna så bra svenska att man åtminstone kan tillgodogöra sig innehållet i Grundlagarna, samt lära sig om vårt samhällssysten, historia och kultur.

Vidare bör man svära lojalitet med Sverige och förlora medborgarskapet om man bryter denna lojalitetsförklaring, ex.vis genom grova brott eller verksamhet som vill förändra vårt land till en totalitär stat ex.vis införande av sharia lagar eller sekulär diktatur.

z999 sa...

Jag tycker att språkkrav är lite som när rökare röker light ciggaretter eller när alkisar dricker lite alkoholsvagare. Det finns människor med västerländsk bakgrund och västerländska/svenska värderingar men som inte kan svenska och det finns invandrare i Sverige som talar hyffsad svenska men som totalt saknar svenska/västerländska värderingar.

Robsten sa...

Låter rimligt Garm, men det är råddigt och komplicerat att verklieg skapa ett regelverk som håller.

Sant Z, men språkkrav är en del i alla fall, i ett mer omfattande regelverk som bör skapas.