lördag, maj 30, 2009

Byt till SvD

Jag har många gånger kritiserat SvD. Jag har kritiserat dem hårt och jag kommer med all sannolikhet att göra det igen. Men deras demokratiska patos är definitivt större än DN:s just nu (och har varit så en längre tid). Med en ledarartikel där de tar avstånd från ALLT politiskt våld, även det som drabbar deras meningsmotståndare så tar de ledningen över DN med hästlängder menar jag.

Inte nog med att de tar avstånd och markerar från allt politiskt våld, de kritiserar också TT för deras motbjudande sätt att beskriva våld mot ett demokratiskt politiskt parti som enbart kontraproduktivt, inte principiellt förkastligt. SvD har också publicister som Sanna Rayman och Per Gudmundsson i sin medarbetarstab, publicister som förmodligen inte skulle få anställning på Henrik Brors DN, men det är, som alla förstår, en spekulation.

Här måste alla demokratiskt sinnade personer hjälpa till i den demokratiska processen och stödja den tidning som går i bräschen för åsikts och yttrandefrihet, de två grundpelarna i en demokrati. Ett sätt att visa sitt demokratiska patos är att byta prenumeration från DN (om man nu prenumererar på denna publikation) till SvD, samt tala om varför man byter tidning. Själv läser jag enbart tidningar på nätet. Jag sitter i princip uppkopplad all min fritid som jag spenderar hemma och att i det läget läsa en papperstidning verkar inte rimligt. Skulle jag tvingas åka kommunalt till mitt arbete (hemska tanke) skulle mitt val av tidning utan tvekan bli SvD i dag, trots att jag under hela min uppväxt är inskolad på DN. Ibland är traditioner till för att brytas, trots att man är socialkonservativ.

Till slut är jag förvånad att inte fler bloggare uppmärksammat denna artikel. Jag räknar till två Twingly-länkar denna morgon. Dåligt!

Länk SvD ledare politiskt våld

16 kommentarer:

Milla sa...

Jag läser varken Dn eller SvD om jag ska vara ärlig. För jag är ju skolad i att läsa NWT och VF. Och märkligt nog så är det dom första tidningarna man går igenom när man vaknar. Fast man har tillgång till alla på nätete..Men viist läser man alla andra som finns också mellan varven, det är det fina med internet. Har dock aldrig tänkt så mycket på det du skrev om, men jag ska nog ta och bli lite mer nogrann och hänga med lite bättre--

Ska skämmas nu va när jag erkänner dödsynden att jag bara läser hemma-tidningar? ;-)

Robsten sa...

Bott i Värmland i fem år. Var en given morgonrutin att läsa NWT. Kommer fortfarande ihåg en som hela tiden kommenterade i NWT, han gick inder signaturen "Bonde i Värmland", finns han kvar? Är han fortfarande aktiv?

Anders @ ungsvensk.se sa...

Det är troligen den stundtals klarsynte Per Gudmundson, som förvisso är med i Expos grupp på Facebook, som har skrivit det osignerade ledarsticket.

Hm sa...

Sven Stolpe hörde jag en gång säga att han hade två tidningar: Svenska Dagbladet för att få reda på vad som hände och Dagens Nyheter för att hålla sig underrättad om det psykologiska undermineringsarbetet!

Robsten sa...

Lite hårt uttryckt kanske, men med ett korn av saning i sig. Är det inte familjen Stolpe som äger NWT förresten?

Anonym sa...

Svd har ju dessutom Fantomen. Och Berglin.
rim

Robsten sa...

berglin gillar jag skarpt, ytterligare ett plus för SvD. Fantomen har jag kanske växt ifrån, vet inte ;-)

z999 sa...

Robsten:
" Fantomen har jag kanske växt ifrån, vet inte ;-)"

Inte jag!

Chrille sa...

Problemet med både SvD och DN är att man - likt de svenska partierna - försöker täcka in hela åsiktspektrat genom att ha personer av olika nyans på olika platser, i tidningarnas fall på de olika redaktionerna. SvDs och DNs ledarsidor må vara ljusblå, liberala och balanserade. Men den vanlige journalisten på bägge tidningarna är grönröd, mer miljöpartist och sosse än liberal. Och DNs kultursida är militant antisemitiskt marxiströd.

Anonym sa...

Sieg hail på er allihop!

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Robsten sa...

"Sieg hail på er allihop!"

Appropåp saklig debatt

Stig sa...

Enligt min åsikt så finns det inte en enda tidning som håller så hög klass som 91:an. Både SvD och DN kan slänga sig i en viss vägg. Jag har börjat köpa in alla 91:an från hela 60-talet, när jag var barn, på Tradera, (underbara tidsdokument) och tro mig det är SANN OCH HÖGSTÅENDE SVENSK KULTUR!!!!!

Anonym sa...

Fria nyheter saknar tv-tablåer men är gratis och fan så intressantare än både SVD och DN.

Cap sa...

Med SD-hatare/mångkulturella rotlösa hjon som Henrik Brors och Lisa Bjurwald har DN inga större problem att skrämma bort mig från att bli prenumerant...

Robsten sa...

ja Bjurwald är så oförblommat öppet för systemet och det politiskt korrekta så hennes anhängare borde nästan bli generade. det är så klumpigt och enkelspårigt så man bli full i skratt. Brors är ju i alla fall något elegantare.