måndag, maj 25, 2009

Rösta inte på Piratpartiet – debatt Agenda – Sällström Schyman Engström

Christian Engström gjorde en bra insats för PP i Agenda när fildelningen diskuterades, det kan man inte förneka. Dock är det ju den enda fråga de bryr sig om. Hela vårt samhälle håller på att förfalla och går i fel utvecklingsriktning, då kan vi inte ge all vår makt till ett parti som enbart är intresserad av fildelning och FRA-lagen. Schyman är passé, hon lät för en gångs skull som en riktig tjatmoster och man blev enbart väldigt trött av att höra henne säga det som hon rapat upp hundra gånger förut. Man får lära sig i böcker om media att man skall framföra sitt budskap envetet som en papegoja, men saknar man fingertoppskänsla så låter man faktiskt också som en sådan.

Sällström gjorde en solid insats när det gällde EU-frågor och när han snuddade vid demokratifrågor. Dock är nog internet inte hans paradområde direkt. Själv förespråkar jag nog en allmän licensavgift för internetabonnemang, graderat efter hastigheten på abonnemanget. Sedan låter man artister och andra konstnärssjälar få del av dessa pengar i proportionella delar.

7 kommentarer:

Anonym sa...

"[...], då kan vi inte ge all vår makt till [Piratpartiet]"

Vadå, trodde du PP skulle få egen majoritet, eller? :-)

PP är ett protestparti mot det totala övervakningssamhället, och för de med en framtidstro på kunskapssamhället. Fildelning är snarare att betrakta som en bieffekt.

Stig sa...

PP är inte alls "ett protestparti mot det totala övervakningssamhället" för i så fall hade ett sådant Antiövervakningsparti (AP?) startats för minst ett decennium sedan (el. två). Ingen har blivit så irriterad över alla övervakningskameror att de velat starta ett parti mot övervakning och ingen har blivit så irriterad över att alla inköp med diverse köpkort registreras så att man prompt måste starta ett parti mot det osv. Men för att Piratpartiet inte skall framstå som ett simpelt enfrågeparti försöker de för syn skull "bredda frågan" till att gälla människors integritet.
Alla vet vi väl om att det är riskabelt att ta upp allt för personliga saker i ett e-mail och då finns ju brev eller telefon.
Ett annat flamsargument de använder är alla människors rätt att få sprida kultur. På 70- och 80-talet spelade vi som var unga då in varandras skivor på kassettband men inte fan kallade vi oss för "kulturspridare" för det!
Vilka kommer att rösta på PP? Jo, naturligtvis de som blir så ledsna över att de inte kan stjäla musik, film och programvara längre. Och minst 90 % av dem är säkert ungdomar.
När folk röstar så tänker dom med plånboken och inte med tanke på vilket samhälle de vill ha. Reinfeldts löften om tusen spännn mer i plånboken och slopad villaskatt tog alliansen till regeringsmakten. Inte undra på att det går bra för PP med sådana medborgare/väljare.
Polisen har börjat gripa och bötfälla väldigt många som pissar utomhus. En sådan vårkänsla det är att få slå en drill vid ett träd i stadsparken kan bli ett dyrt nöje. Skall man våga hoppas på att någon startar ett pinkparti (PP 2) så att man får tömma blåsan utan att bli ruinerad och stämplad som notorisk urinist.

greyman sa...

Stig: Du har en del poänger, men...
* Några övervakningskameror på allmänna platser är inget mot att samtliga elektroniska brev kontrolleras och samtliga telefonsamtal spåras och information om alla medborgare lagras. Ja, du läste rätt, detta rör inte bara epost, det rör även helt vanliga telefoner.
* Piratpartiets grundläggande politik om integritet och mot övervakning var redan klar innan partiet startade. Det hade diskuterats fram hos Piratbyrån vad ett tänkbart "piratparti" skulle ha för politik. Sedan var det bara för någon att starta. Denne någon råkade vara Rick Falkvinge, men det fanns fler som kunde tänka sig det.
* Helt rätt att visa likheterna med kulturen att spela av musik från varandra på kassettband. Detta är fullt lagligt. Varför har samma sak blivit ett horribelt brott om det sker via Internet? Alla datoranvändare har redan betalat massor i privatkopieringsavgift på vartenda kilobyte de har tillgång till i hårddiskar, mp3-spelare, DVD-skivor, etc. precis som de som kopierar musik via bandspelare har gjort när de köpt sina kassetter.
* Sant det där med lite extra i plånboken, men folk röstade också på Allianspartierna för att de förväntade sig att dessa skulle stoppa FRA-lagen, vilken Sossarna startade med att driva, och Alliansen först stoppade. När Alliansen regerade så var det dessa som drev igenom det och Sossarna med stödpartier som protesterade för de ville ändra på några punkter.

Tor sa...

Stig,
Det är klart att de som spelade av kassettband var kulturspridare. Att ingen använde det ordet var ju naturligtvis för att betéendet inte var ifrågasatt eller för att det ifrågasättande som fanns inte nådde in i folks vardagsrum.

Själv är jag mjukvaruutvecklare och på fritiden musikskapare - ändå överväger jag att lägga min röst på PP eftersom de vill motverka massövervakning/massavlyssning, verka mot mjukvarupatent (ett jättehot mot min profession) och eftersom inget annat parti (liberalt iaf.) förmodligen kan få till stånd en sänkning av upphovsrättens skyddstider.

Själv tycker jag nog att vi borde behandla kommersiell användning och icke-kommersiell lika men via "fair-use"-lagstiftning införa en hel del undantag för den senare. Men det finns ingen anledning att den ekonomiska upphovsrättens skyddstid ska vara särskilt annorlunda än den för patent. Om en ung musiker skapar ett musikstycke idag går skyddet ut ungefär när dennes barnbarns barnbarns barn föds runt år 2140. Rimligt?

Anonym sa...

PP är precis som Ny Demokrati på sin tid. Media blåser upp dem så att de kommer in men sedan visar det sig nog att det finns alltför många motstridiga viljor och allt faller sönder i kaos.

Det är mitt tips.

MX sa...

Piratpartiet baserar sig verkligen på ett riktigt I-landsproblem.
Om man nu tycker det är en mänsklig rättighet att få ladda ner film och musik gratis så finns det VPN-tjänster för 40 kr/mån att skaffa, så kan man tanka vidare i lugn och ro krypterat och utan loggar som sparas.

Problem solved!

Personligen röstar jag på partier som bryr sig om VERKLIGA problem som arbetslöshet, kriminalitet, klimatet m.m.

Andreas sa...

Nu kämpar ju i och för sig piratpartiet inte bara för fri nedladdning. Det kanske är det många av deras yngre väljare bryr sig mest om, men de har betyligt viktigare frågor på sitt program. Övervaknignssamhället som inte drabbar bara internet, utan även telefon och vanlig post (dom exemplifierar gott). Största problemet är väl IPRED-lagen som ger utländska bolag rätt att agera polis och domare i Sverige, och utfärda böter direkt till folk utan kontroll från våra statliga organ. Även om någon kanske tycker det är harmlöst i sig, så är det ett farligt steg att ta, där har en gräns passerats.