tisdag, juni 16, 2009

Eberhard – Ingen tar skit- Del 2

Ett annat stycke i Eberhards bok är värt att citeras, om inte annat för det mustiga språket och slutsatserna som gränsar till det politiskt inkorrekta på allvar.

Uppror har människor gjort i alla tider. Men det är bara i stunder av välstånd som upproret blir självdestruktivt. Och i dagens samhälle fortgår tonårsperioden tills vi blir 40 år gamla. DET är unikt i världshistorien! För det verkar inte finnas något samhällsbehov att skapa vuxna individer. Åtminstone inte förrän samhället börjar bli alltför proppmätt på arbetslösa skådespelare, konstnärer och poeter som skall förverkliga sig själva. Åtminstone inte förrän barnen blir ännu mer vilsna för att de inte har en chans att lära sig vad det innebär att bli vuxen, eftersom de aldrig mött någon vuxen under 60 års ålder. Tonåringar har de däremot sett sedan spädbarnsstadiet.

Det som gör det ännu mer problematiskt är att tonårstiden i mångt och mycket är den institutionaliserade kränkthetens tid. Det är just under puberteten som man försöker hitta sin identitet. Det är då oerhört lätt att man definierar den utifrån att andra kränker en. Tonåringar söker status genom att sätta sig i respekt. Respekt handlar i många kretsar om att vara fruktad. Ju mer lättkränkt man är, ju större hämnd man utkräver, ju högre rang får man.

Ord och inga visor från David Eberhard. Joanna Rytel t.ex. är ett extremfall även i Eberhards berättelser, hon går utanpå det mesta. Det är väl bara i ”stunder av välstånd” en sådan människa inte skulle bli fysiskt utsparkad från vårt ack så toleranta land. Trots vårt relativa välstånd så tror jag ändå att vi börjar bli ”proppmätta på arbetslösa skådespelare, konstnärer och poeter.”

David Eberhard "Ingen tar skit i de lättkränktas land" sid 111.

15 kommentarer:

Sivan sa...

Sant.
Som lärare på gymnasiet förundras jag ofta över hur oerhört naiv en 19 åring är idag jämfört med för säg 40 år sedan.

MS sa...

Instämmer helt. Vi har ett land med fullt med vuxna bebisar och som alla barn vet dom att skriker man bara tillräckligt högt så får man sin vilja igenom. T ex Konstfack och deras studenter skulle aldrig tillåtas hålla på som dom gör för 60-70 år sedan. Det är bara i stunder av välstånd som dom ses av vissa som ett pittoreskt inslag i samhällsbilden.

Hur ska vi då lösa detta Peter Pan-problem? Först och främst så måste det eviga curlandet av ungar upphöra. Dom gör bara ungarna en björntjänst. Hörde ett inslag på radio om en företagare som berättade att det inte är ovanligt att föräldrar ringer till honom och frågar om det finns något sommarjobb åt deras barn. Han undrade då varför dessa ungdomar inte kunde offra 10 minuter av sin dyrbara tid och ringa upp honom själva? Berodde det på att dom var blyga eller för att dom är lata? Han sa sedan att han inte anställer unga som inte ens kan bemöda sig att ta den första kontakten. Det är förstås skillnad om föräldrarna känner AG och på så sätt försöker utnyttja sina kontakter men detta handlade om helt främmande människor. Jag hävdar människor uppträder på ett visst sätt för att vi tillåter dom att göra det. Dvs ungarna är inte dummare än att dom utnyttjar deras föräldrars dåliga samvete och fortsätter glida fram på en räkmacka. Det gäller självklart inte alla. Det finns många driftiga och duktiga ungdomar men dom verkar vara i minoritet.

En annan sak är att det måste byggas flera billiga lägenheter så att dom kan flytta hemifrån. Den första egna lägenheten behöver inte ha alla tänkbara vitvaror eller vara sprillans ny. För dom flesta av oss så utvecklas boendet i takt med att man tjänar mera och prioriterar bekvämligheter på ett annat sätt som äldre. Det är inte normalt att 27- åringar ska bo kvar hemma. Det är ingen drömsituation för varken dom eller deras föräldrar som nog vill ha lite lugn och ro. Arbetslagarna måste sedan ses över. Att få ett arbete och det ansvar det medföljer får dom flesta att växa som individer.

Robsten sa...

Väl talat MS

Stig sa...

Robsten, du tycks ha hittat en bok helt i min smak.
"Uppror har människor gjort i alla tider." Jag brukar alltid säga att det att vara radikal är inget nytt det allra mest radikala är idag att vara konservativ. Och att det kommer nu såg vi tydligt i EU-valet.
" Men det är bara i stunder av välstånd som upproret blir självdestruktivt. Och i dagens samhälle fortgår tonårsperioden tills vi blir 40 år gamla."
Det är ju förbannat bra sagt!
Jag har på senare år börjat undra om det inte skulle skada att vi blev attackerade av främmande land. Och efter ett långt och blodigt krig med erövrarmaktens alla våldtäckter, terror, bombningar och förtryck skulle det svenska folket säkert uppskatta den fred vi oförtjänt har haft de sista 250 åren.
Det var faktiskt synd att Hitler inte ockuperade Sverige för i så fall hade svenskens blåögda vanföreställning om att just vår fred, frihet och välstånd inte är så förbaskat självklar. Men som Herman Lindqvist säger "förr eller senare hamnar Sverige i krig, det är ett historiskt faktum".
Sverige rustar inte ner enbart militärt, det sker även moraliskt och psykologiskt bl.a. genom att släppa lös tokstollar som Joanna Rytel i medierna.
Sannolikheten att ett inbördeskrig utbryter innan dess är stor och håller ju redan på att trappas upp fr.a i förorterna. Medborgargarden är nästa steg, ett startde nyss i Malmö (var annars…)
Jag känner inte till Joanna Rytel så väl men förstår att en sådan galenpanna inte är mycket att intressera sig för. Förstår lätt att hon tillhör den sorligt patetiska kategorin misslyckade fuskkonstnärer som på ett billigt sätt använder tokfeminism som ett medel att synas och bli "berömd". Hon och hennes ”radikala” medsystrar lider av vår tids narcissism. Narcissism har rötter långt bak i historien (t.ex. kejsarna Caligula och Nero och i modern tid superegot Mussolini men efterhand spridits ner till pöbelklassen som tokfeminister, tokvänstern, konstfacksparasiter etc).
Joanna Rytel verkar ju var i 20-årsåldern att döma av attityd, språkliga formuleringar och livsstil. Men faktum är att hon är född 1974 !!! Denna förvuxna fnissmödis är alltså 35 år gammal! Helt otroligt! Snart 40 bast och fortfarande tonåring till 99 % precis som Eberhards skrev.
(Tror jag ska införskaffa den där boken).

z999 sa...

Observera att jag skrev den antirasistiska hierarkin när det gäller att värdera människor. Högst värderas invandrade muslimska män och längre ner kommer kvinnor och feminismens ideal. Joanna Ryttel skrev verkligen under på den beskrivningen.

Stig sa...

Men z999 kan du inte skilja på feminist och feminist?
Seriösa feminister är de gamla traditionella feministerna som kämpar för att fler överklasskärringar skall komma in i bolagsstyrelser och få större karriärsmöjligheter inom stat och kommun bl.a. genom kvotering. Man får aldrig glömma att "ingen människa någonsin blir tillfredställd ty när man har uppnått ett mål uppstår omedelbart ett nytt" även om behoven, kraven, missnöjet och kränkhetsgnället blir helt absurda.
Den andra sortens "feminister" är plastfeministerna som insett att detta modeord kan nyttjas som en språngbräda till deras personliga framgång som även kan inskränkas till en sådan simpel ambition som att få stå i massmediernas rampljus
och likt narcissus och spegla sig i sin inbillade talang och förträfflighet.
P.S. När startar TV3:s Nollpatrialkat-vecka, de måste ju ta upp kampen mot TV 4 med att synas till varje pris de också.

MS sa...

@Robsten

Tackar :-)

@Stig

"Men som Herman Lindqvist säger "förr eller senare hamnar Sverige i krig, det är ett historiskt faktum"."

Inbördeskrig om inte annat. Fortsätter berikningen och främst då islamiseringen på samma sätt som idag så kan allt hända.

Stig sa...

"Allmän värnplikt avskaffas" står det i dagens Dn och SvD!
"men endast i fredstid...samtidigt som försvaret blir snabbare och bättre".
Enligt våra folkvalda riksdagspajaser kommer nästa krig att börja med att invasionsarmén gör halt precis utanför svenska gränsen i väntan på att svenska män mellan 20-40 år skall få gå en tvåveckors snabbkurs för att försvara kung och fosterland (och muslimenas blågula kalifat). Krigsmaterielen fixar vi på Tradera och Blocket.
Moder Svea gråter i sin himmel...

Stig sa...

Det där med "försvaret blir snabbare och bättre" innebär ännu snabbare internet för att ännu snabbare få tag på begagnat krigsmateriel

z999 sa...

Stig:
"Men z999 kan du inte skilja på feminist och feminist?"

En gång i tiden betydde det att man stod för att förbättra kvinnans situation i samhället, inte att det skulle finnas något egenvärde i att kvinnan kämpade för att bli en blek kopia av mannen.

Jag anser inte att kvinnans situation har förbättrats tillräckligt ännu och det beror på att feministerna lagt så mycket energi på en massa tramsfrågor.

Robsten sa...

""Robsten, du tycks ha hittat en bok helt i min smak. "" Köp den för allt i världen ;-)

Robsten sa...

""Denna förvuxna fnissmödis är alltså 35 år gammal! Helt otroligt! Snart 40 bast och fortfarande tonåring till 99 % precis som Eberhards skrev.""

Kopplade inte ihop det med just det av Eberhard, borde jag ha gjort ;-)

z999 sa...

Fast en del tar väldigt mycket skit-
korkad pensionär

Hon har alltså levt i 75 år och fattar inte vad som händer när man lever över sina tillgångar.

Stig sa...

"Hon har alltså levt i 75 år och fattar inte vad som händer när man lever över sina tillgångar."
Stackars kärring! Hon har inte råd att gå på Dramaten och skramla med juvelerna utan får nöja sig med bio mattiné och skramla med loppis-bijouterierna istället.
Må tro att hon känner sig kränkt,. Helt i Eberhards anda.

z999 sa...

Jag tänkte egentligen mest på att hon har röstat och röstar på något av riksdagspartierna som ser äldre generationer bara som barbarer som mest är i vägen. Röstar man slentrianmässigt på något av riksdagspartierna så anser inte jag att man har rätt att komma och gnälla över låg pension eller arbetslöshet. Då är det bara att bita ihop, ta en pizza (obs! amerikansk snabbmat som inte har så mycket med invandring att göra.) och njuta av mångkulturen.