söndag, juni 14, 2009

Intressant skolexperiment

En skola i Mariefred, Gripsholmsskolan skall anställa rektor samt några av lärarna från Finland. Detta är ett led i att införa och prova delar av den typiskt finska utbildningsmodellen.

Pisa är ett något märkligt namn på en undersökning som mäter skolresultat i länder världen över. Finland har imponerat stort i denna undersökning genom toppresultat i viktiga kärnämnen. Skolfolk från hela världen har vallfärdat till Finland för lära sig av det Finländska skolsystemet. En nation har varit lite njugg till de finska resultaten, nämligen Sverige. Här har det knystats om kadaverdisciplin och annat. Så här står det i artikeln från DN.

Trots att barnen bara är sex år så ligger fokus redan på kunskapsinlärning snarare än sociala färdigheter. Det känns väldigt mycket ”skola”.

– Man blir lite förundrad. I Sverige kan långt ifrån alla hålla i en penna ordentligt som sexåringar och här skriver de redan, säger Ia Husberg, lärare på Gripsholmsskolan.

I Finland börjar de med ren skolundervisning tidigare än i Sverige. Det är en omstridd fråga hur tidigt man skall börja med undervisning. Det är inte självklart att den Finländska modellen är rätt i alla delar. En annan svår fråga är den sociala träningen som är viktig i vårt land. Det är förmodligen så att föräldrarna i Finland drar ett tyngre lass än de gör i Sverige vad gäller ”uppfostringsbiten.” Detta är en känslig fråga där man riskerar att trampa många på tårna, därav avsaknad av verklig debatt. Som det ser ut i dagens Sverige så måste vi förmodligen ha den sociala träningen till skillnad mot i Finland, som har andra traditioner och är ett homogenare samhälle med andra normer och värderingar.

Klart är att vi skulle ha mycket att lära av Finlands skolsystem och undervisningsmetoder. Lärarnas auktoritet är ett sådant exempel. Bara vi lade ”storebrorskomplexet” åt sidan och ödmjukt erkände att ett broderland faktiskt lyckats bättre än oss vad gäller skolan.

Länk DN

23 kommentarer:

Sivan sa...

Har jobbat som lärare i 10 år i Svenska skolan. När jag startade var den ett skämt, nu är den ett sort gapskratt. En lekstuga för ungar ledda av nya modeordet "PEDAGOGER" man baxnar inför enfalden. När dom nya gymnastisterna kom på hösten anslog skolan en vecka för lek och samvaro med eleverna, korvgrillning, mys och brännboll. Jag protesterade, då blev jag utbuad och kallad gammaldags. Tur att man jobbar med annat idag

Anonym sa...

En svensk realexamen eller studentexamen var värda sin vikt i guld och detta även internationellt!
Dagens populära individuella program för gymnasiet och övriga konstiga former, såsom "rörmokarstudenten och snickarstudenten" är något politiskt påhitt, vilka inte har med studenten att göra!
Finland håller på sina examensformer inklusive real- och studentskrivningar!
Finland är var Sverige var förr och då med mycket goda studieresultat.
I nutidens Sverige gäller det att välja den enklaste vägen till en examen, vilket samtidigt inte skapar tillräckligt med innehåll för att behålla och vidareutveckla Sverige som en kunskaps- och tillväxt nation!!!!

Sivan sa...

Bra skrivet av anonym."samtidigt inte skapar tillräckligt med innehåll för att behålla och vidareutveckla Sverige som en kunskaps- och tillväxt nation!!!!" Vi kommer inte att klara oss kvar som industrination utan falla i allt snabbare takt mot Ulands status. Det kommer tyvärr att ta flera generationer att bygga upp det som raserats. Dom nya "pedagogerna" som kommer ut i skolorna idag har så dålig kunskapsbas att dom inte kan eller förstår sammanhangen. Förödande!

MS sa...

Det var ett tag sedan jag slutade skolan så detta skriver jag med viss reservation för att saker kan ha förändrats. Det jag tycker är ett av det största problemet i den svenska skolan, förutom undergrävandet av lärarnas auktoritet, är likriktningen. Dvs alla elever ska vara lika bra eller lika dåliga. Dom s k elitklasserna möts med spott och spe av många förståsigpåare. För att ett samhälle ska utvecklas så behöver vi en spetskompetens bland forskare och akademiker. Vi har relativt hög klass på våra utbildningar men vi är dåliga på att tillvarata våra begåvningar. Utanför KI så står representanter från tyska universitet och institut och lockar våra nyexaminerade forskare inom molekylärbiologi och liknande discipliner. I Tyskland får dom mycket högre lön och många andra förmåner. Rent krasst så betyder detta av vi spenderar många skattemiljoner på studenter som sedan jobbar utomlands och deras utbildning kommer inte oss till godo. Missförstå mig rätt. Jag unnar verkligen inte dessa forskare att ta chansen utanför Sverige. Tycker bara att det är synd att dom känner att det är lönt att stanna kvar här.

Jag hade lätt för mig i skolan men blev ofta uttråkad av den i mitt tycke allt för låga takten och i vissa fall låga nivån på undervisningen. Det är väl en naturlag som gör att lärarna alltid lägger sig på lägsta nivån i klassen men då ska det finnas stimulans även för dom elever som har det lite lättare för sig. På äldre dagar så märkte jag en stor skillnad på lärare från Sverige och lärare som är utbildade utomlands. En av lärarna i en skola jag gick i för ca 10 år sedan var från det gamla östblocket. Hon märkte direkt att jag låg ganska långt före den övriga klassen så hon gav mig alltid extra uppgifter och läxor. Läraren i SO var svensk och när jag och en annan elev efterfrågade lite extra uppgifter så fick vi bara svaret att det får ni fixa själva. Visst kan man göra det men skolan ska också kunna möta behovet av den enskilda eleven och inte bara se dom som ett kollektiv. Självklart så ska man stödja svaga elever men man får inte heller glömma bort dom andra.

z999 sa...

Angående utbildning, samtliga riksdagspartier (minus folkpartiet några månader innan varje nytt val) anser ju att det är fel att kräva att folk ska lära sig svenska i Sverige. Det innebär ju att dom anser att övrig utbildning är onödig också eftersom det kan ju vara bra att kunna svenska för att kunna tillgodogöra sig övrig utbildning.

Off topic:
Jag drar härmed igång min antirasistvecka inspirerad av TV4. Nolltolerans mot rasism! Det betyder att ni som inte tycker som mig har inte rumsrena åsikter. Eftersom svensk invandringspolitik är lika med synsättet att alla människor är lika värda så betyder det i klartext att jag anser att svensk invandringspolitik är sanktionerad av Gud själv.

Jag anser vidare att Sverige är ett rikt land som gott och väl har råd med både EU och massinvandring. Så länge vi har råd med överbetalda politiker kan vi knappast vara fattiga väl?

Stig sa...

Jag har i många år trott att jag är den siste svensken som tycker att det vore bra om man återinförde realskolan igen men nu ser jag till min glädje att det finns ytterligare en, dvs Anonym, så nu är vi två i Sverige. Alltid en bra början!
Ännu värre blev det när sossarna skrotade den gamla hederliga yrkesskolan.
Detta för att utjämna klassklyftorna så att rörmokaren och snickaren kan söka direkt in på högskolan närhelst han vill OM han vill.
Enligt Jan Björklund så hoppar 1/3 av eleverna av i gymnasiet och då är det verkligen katastrof och ett tecken på att något har gått käpprätt åt skogen.
Flumskolan är ett bra exempel på hur politikerna står långt ifrån verkligheten. I detta fall är det sossarnas och vänsterns ideologi om det klasslösa samhället som går före det sunda förnuftet. Och så tvingas de som vill sätta händerna i något konkret att genomlida massa teoretiska ämnen som de upplever som helt ovidkommande i sambanand med deras yrkesval.
Den jämlika flumskolan som ungdomarna pressas in i är som en fyrkantig kloss i ett runt hål. Hur blev det med individens behov, som dessa partier pratar så vackert om? Jämlikhetens ideologi går före ungdomarnas behov, möjligheter och begränsningar.
Det låter som ett dåligt skämt att två arbetarpartier föraktar en hederlig yrkesutbildning på en yrkesskola. Och föraktar hantverksyrket.
Numera tillkommer dessutom pratet om det s.k. kunskapssamhället vilket innebär enbart strikt teoretisk kunskap. Som om praktisk kunskap inte innehöll teoretisk kunskap också. Försök att bli bilmekaniker utan att plugga in den teoretiska kunskapen om hur en förbränningsmotor fungerar till exempel.
Att avbryta gymnasiet måste kännas som ett stort nederlag vilket tär på det självförtroende som man som ung ofta kämpar med att bygga upp. Självmordstankar ökar bland unga och mig skulle det inte förvåna om detta snedvridna skolsystem är en stor orsak.
”Ingen blir nöjd, när man har tillfredställt ett behov uppstår omedelbart ett nytt” var det någon gammal filosof som sa. Likadant är det med partier och organisationer.
(Och Z har ännu en gång sin antirasistvecka)

Stig sa...

z999 tror under sin antirasistvecka att "alla människor är lika värda"
Om man skall kunna avgöra om alla människor är lika mycket värda så måste man först avgöra vad en enda människa är värd. Vad är människovärde och vilken mätmetod är den mest tillförlitliga och mest rättvisa? Intelligenstest? I så fall har afrikaner mindre människovärde än européer eftersom de är sämre på att klara intelligenstester.
Å andra sidan är det européer som har skapat intelligenstestet och därför presterar vi européer bättre i IQ-test och afrikaner kan således vara minst lika intelligenta som oss men på ett annat sätt. I konsekvensens namn får man ju då resonera likadant om en europé som får lågt IQ i ett sådant test. Han med lågt IQ kan ha en dold intelligens som inte stämmer in på intelligenstestet. Alltså är hela intelligensbegreppet meningslöst frän början till slut.
Så hur mäter man då ett människovärde? Hur stort värde har jag som människa i förhållande till en hund? Står mitt människovärde i fyra hundvärden eller i tio hundvärden. Eller 100 hundar?
Och om alla har ett lika värde borde i konsekvensens namn alla bemötas på samma sätt. Hur uppstår då idoldyrkan? Varför är prinsessan Viktorias förlovning med Daniel W. mer intressant än övriga 100-tals förlovningar varje dag. Varför älskar många kungaparet trots att de aldrig har träffat dom och säkerligen inte heller är välkomna in på en kopp kaffe?
Tror du verkligen på alla människors lika värde. Värde för VEM?

Milla sa...

Min son har ett helvete, för jag sätter krav på honom. Jag kräver att han ska ha bra betyg och sköta sig exemplariskt i skolan. För "alla andra" behöver ju inte sköta sig säger han.."Alla andra" får ju vara hemma när det passar dom.."Alla andra" får ju vara uppkäftiga mot lärare osv..

Jag är oroad över den lättja som råder, iaf där vi bor. Och mycket ligger i föräldrarnas oförmåga att orka ställa krav på sina barn. Kanske beror det på att vi bor på en bruksort, ingen tidigare har ju behövt haft en bra utbildning i ryggen. Bruket finns ju allt, där duger det att jobba.

Jag anser att man visst måste vara flexibel i skolorna, det måste finnas lite som är slappt och roligt. Men det ska banne mig vara KRAV på ungarna att dom ska sköta sig och att dom får med sig den baskunskap som krävs för framtida studier.

Vad som saknas är motivation och stöd hemmifrån. Inte många som har lyxen att ha engeagerade föräldrar som pushar på barnen, ser till att läxor blir gjorda och ordnar med extrahjälp i ämnen dom har det svårt med. Allt ansvar ligger INTE på skolan och dess personal, mycket ligger på föräldrarna.

Sen har vi ju detta med att ungar idag hotar med polisanmälan så fort det blir något, och det genomförs. Jag tycker det har gått överstyr. Ingen lärare ska vara rädd för att bli åtalad för att dom ser till att skapa ordnig och reda, för i vissa klasser råder ju anarki!

Så..nu slutar jag innan det blir alldeles för mycket i vanlig ordning :)

z999 sa...

Stig:
"(Och Z har ännu en gång sin antirasistvecka)"

Och det var i rättan tid. Aftonbladet har nämligen gått ut med en rasistisk artikel om en mycket grov våldtäkt och satt ut att förövaren kommer från ett afrikanskt land.
läs här, högerklicka och öppna i nytt fönster

Aftonbladet hade ju en annons från Sd före valet, visserligen så bestämde man att ge annonspengarna till "tidningen" expo. Men om inte aftonbladet förstår att det är själva verkligheten som är rasistisk och som måste döljas så har man ju förstört allt antirasistiskt arbete mångdubbelt mer än vad pengarna till expo ger.

Vad göra som antirasist? För det första så måste det hela littelfieras. Om du som antirasist råkar vara en känslig person som mår illa över våldtäkter så rekommenderar jag två sobril. Sedan är det bara att klämkäckt utbrista "svenskar våldtar också". Detta för att undvika alla diskussioner om invandrares stora representation när det gäller våldtäkter. För att lägga lite dimridåer över fenomenet våldtäkter så kan rabbla osammanhängande om att det beror på patriarkala strukturer, på det sättet får man bort ansvaret från förövaren.

Offren i det här fallet kan bli rädda för invandrare. Jag föreslår att staten bjuder på en pizza för att kompensera och så att offren ser hur positivt det är med mångkultur.

Man kan också påstå att kvinnor är mer benägna att anmäla våldtäkter när de utförs av invandrare. En "antydan" att alla våldtäktsoffer egentligen ljuger.

Om några nationalister knystar något om det hela går det bra att säga att de utnyttjar situationen. Våldtäkt är en privatsak och inget som angår andra.

z999 sa...

Stig har här under min antirasistvecka dragit upp den enormt viktiga frågan om människovärdet. Först, när det gäller feminism och invandring så kom ihåg att invandrare har ett mycket högre värde än svenska kvinnor så om det skär sig är det invandring som ska försvaras. Vidare så är nazismens offer värda mer än kommunismens, det får aldrig bli så att folk börjar tycka att kommunismen är värre än nazismen när man ser till bodycounts. Och kom ihåg att det är invandrade män som står högst i hiearkin, invandrade kvinnor som utsätts för hedersvåld eller rentav mördas saknar värde helt. Det gäller att media inte ger för mycket uppmärksamhet åt föreningar som "Glöm inte Fadime och Pela".

Uttrycket "alla är lika värda" är taget från bibeln. Det syftar på att Gud och endast Gud har kapaciteten att se alla människor som lika värda. Den som inte förstår det har aldrig varit förälskad, haft barn eller någon riktigt nära vän. Men eftersom antitasisten ser sig själv som godheten definierad och alltså likställd eller strax över Gud så är det ok för antirasisten att säga att alla är lika värda.

Som PK-antiraist så tycker jag att det skulle vara enklast och tryggast om staten bestämde vårat människovärde genom att sortera våra personnummer i stigande ordning.

Stig sa...

Jag tycker att du Z999 under din antirasistvecka borde uppmärksamma problemet med islamofobin i Sverige. Hur kommer det sig att Hinduismfobin, Buddhismfobin, Mormonfobin och Hare Krishna-fobin inte alls har växt i samma omfattning. Alla dessa minoriteter måtte känna sig väldigt åsidosatta av oss svenskar som bara fokuserar på islam.
Vad kan det vara hos islamisterna som Hinduer och Buddhister inte har? Alla ska ju behandlas lika!

Robsten sa...

Du glömde Taoismofobin, hur kunde du göra det?

Jag vet dock varför Taoismofobin inte breder ut sig i vårt så fobiska land. Det beror sannolikt på att taoister inte gör väsen av sig, inte kräver några fördelar, aldrig känner sig kränkta eller förfördelade. I stort sett följer de lagen, arbetar och håller käften. Visserligen osvenska så det förslår, men på något sett retar de inte upp oss eller framkallar någon slags fobi. Ett område för sociologin och psykologin att försdjupa sig i.

Robsten sa...

Det var ett specialfall Z, och ingen ny praradigm för Aftonbladet. Hur man än gjorde skulle det komma fram att denna sjuke galning var från utlandet. Han hade varit i Sverige 2 månader (hunnit med 5 våldtäkter, rekord?)kom från Belgien där han rånat och våldtagit i en takt som skulle hedrat en tysk SS soldat i Sovjet under kriget. I detta fall fanns ingen som helst chans att dölja den utländska identiteten.

Robsten sa...

Du gör säkert att rätt Milla. Jag gissar att du är populär bland lärarna, de brukar älska mammor som dig. Säkert blir det folk av din son också, det är jag säker på.

Robsten sa...

TV4 och deras antirasistvecka ja. Låt dom hålla på. Det är ett enskilt företag och de får göra vad fan de vill enligt marknadsprinciperna. Hur många bryr sig egentligen? det vi kan göra är att bojkotta de som gör reklam i TV4. Aldrig delta i något jippo som dom gör, skänka pengar till välgörenhet som dom anordnar o.s.v. Men jag gjorde inget redan innan deras löjliga projekt, så för mig gör det ingen skillnad.

Stig sa...

"Du glömde Taoismofobin, hur kunde du göra det?"
Det är många religioner jag har glömt att räkna upp pga den rika floran av dem. Efter varje sådan kan man tilläga suffix som:
-fobiker, -hatare och -kramare mm.
+ det flitigt använda -ist.
"inte gör väsen av sig, inte kräver några fördelar, aldrig känner sig kränkta eller förfördelade. I stort sett följer de lagen, arbetar och håller käften."
Just det! Vi "nyktra islamister" har full respekt för alla troende om de inte inte gör politik av det och leker kränkta-stackars-känsliga-mig-leken.

Stig sa...

"det vi kan göra är att bojkotta de som gör reklam i TV4."
Vore det inte en bra idé om du gjorde upp en lista på företag som gör reklam i TV4 och publisera den i din blogg (högt upp i vänstermarginalen så att den inte försvinner längst ner s.a.s.)

Robsten sa...

Jag vill inte meka med htlm Stig. Ett helvete. Jag vill inte lägga ned tid eller enegri ens på att bojkotta töntarna på TV4. Tror det saknar betydelse, ärligt talat, eller får folk att spy och vända sig till vår lilla grupp i stället.

z999 sa...

Robsten:
"Jag vill inte meka med htlm Stig. Ett helvete."

Mjaa, nu råkar jag jobba deltid med webdesign och håller inte med helt om det kanske...

Robsten sa...

Vi har lite olika cup of tea Z. Jag sysslar med skrivandet, du sysslar med designen.

Nä, för några år sedan sysslade jag en del med datasäkerhet, på privat basis. Men när jag började sätta mig in i hur man modifierar paket för att lura en router att routa ett paket till rätt nod fann jag min gräns, och lade av. Där gick gränsen mellan proffsen och en amatör som jag själv, ha, ha.

z999 sa...

Robsten:
"Vi har lite olika cup of tea Z. Jag sysslar med skrivandet, du sysslar med designen."

Ja. Fast tyvärr har jag inte så mycket sinne för det etiska, det räcker inte att vara duktig på att koda för att få det att se bra ut.


"Nä, för några år sedan sysslade jag en del med datasäkerhet, på privat basis."

Ja, du hade en del väldigt bra och enkla tips för att öka säkerheten i windows kommer jag ihåg. Och för att stoppa spam också.

"Men när jag började sätta mig in i hur man modifierar paket för att lura en router att routa ett paket till rätt nod fann jag min gräns, och lade av. Där gick gränsen mellan proffsen och en amatör som jag själv, ha, ha."

:-)
Spofning är lurigt.

z999 sa...

Under min antirasistvecka så har jag räknat ut att det dör ett barn ungefär var tredje gång som jag rabblar "alla är lika värda".
(Källa:
http://www.blifadder.org/component/content/article/34-information/49-dor-svalt.html)

Men när jag har rabblat "alla är lika värda" så känns det som att jag har gjort något åt det samt allt annat lidande i världen. Den som vill följa mitt exempel kan lägga till en handgest samtidigt (vi talar alltså inte om heilande här...) för då känns det ännu mer som att man gjort något.
Kolla nedanstående länk för att se en man som verkligen har åstadkommit något stort-
läs här
Han behövde inte ens resa på sig (se bilden).

Någon kanske invänder att rabblande av meningslösa klyschor tar tid från att verkligen göra något men kom ihåg att antirasism handlar om att framställa sig själv som en god människa i första hand och inget annat.

Robsten sa...

"":-)
Spofning är lurigt.""

Se där, ett expertord ;-)

En vanlig användare behöver bara installera Sygate brandvägg, antivir antivirus, båda gratis. Införskaffa router, se till att mailklienten inte automatiskt öppnar mail. Ge fan i Astalavista och skumma porrsidor så är chansen att få virus försvinnande liten, den blir lika stor som chansen för en nunna att få klamydia ungefär. ,-)