onsdag, juni 17, 2009

Låt staten ta över skolan

Det var Göran Persson som kommunaliserade skolan i vårt land. Jag förvånar säkert många när jag påstår att Persson faktiskt fattade en del bra beslut. Perssons sämsta beslut var dock att kommunalisera skolan. I den skånska orten Perstorp har politikerna beslutat att införa fyradagars vecka för årskurs 1. Det har inte förekommit på väldigt länge i Sverige att eleverna inte gör femdagarsvecka. Det strider mot grundskoleförordningen och förmodligen alla andra förordningar och lagar. Så här står det i DN när en lokalpolitiker uttalar sig om skolinspektionens beslut.

Naturligtvis har de lagen i ryggen, men det här är ju någonting som vi gör för barnens bästa och inte för Skolinspektionens bästa, säger nämndens vice ordförande Leif Andersson (V) till TT.

Man kortar ned arbetsveckan för barnens skull! Vem är det meningen skall tro på detta? Det är ytterst märkligt att lokala politiker bara kan strunta i Skolinspektionen. Det skall helt enkelt inte gå i en utvecklad modern rättsstat, att strunta i vad staten och lagen säger. Vi är på väg att bli en bananrepublik. Vidare så står det så här i DN.

Skolinspektionen har inga tvångsmedel till förfogande och Perstorpspolitikerna hoppas nu att kommunen kan bli ett pilotfall.

Jag hoppas också att Perstorp blir ett pilotfall. Ett fall som gör att regeringen överväger att föra över skolan till staten igen. Alternativt att regeringen inför lagar som gör att Skolinspektionen kan tvinga, med starka tvångsåtgärder, de lokala politikerna att följa de intentioner regeringen har med vår svenska skola.

Jag har full förståelse att kommuner vill spara när ekonomin går i botten. Det sista vi skall spara på är skolan och allas vår framtid. Det är ju enbart med kunskap vi kan konkurera på den internationella marknaden i framtiden. Skall vi då införa fyradagarsvecka i skolan? Det är fullständigt horribelt.

Länk DN

8 kommentarer:

Stig sa...

"men det här är ju någonting som vi gör för barnens bästa".
Det är alltså för barnens bästa att läs- och skrivsvårigheterna breder ut sig ännu mer än va de gjort det senaste decenniet.
Kan detta möjligtvis vara ett motdrag från en vänstervriden kommun mot Jan Björklunds antiflumskolepolitik?

MS sa...

Jag tycker också att grundskolan ska vara Statens ansvar. Det finns ingen anledning att som nu skilja nivåerna åt. Staten har ju redan ansvaret för Universitet och Högskola så den kan gott ta hand om grundskolan också. Det ligger i allas intresse att vi har en hög nivå på utbildningen. Nu efter den katastrofala flumskolan som S införde så har vi halkat efter många jämförbara länder. Se Finland. Skolan är en arbetsplats för både lärare och elever så det måste vara ordning och reda så att alla får arbetsro. Det är dom vuxna som ska bestämma utan att för den skull införa kadaverdisciplin á la Hets. Har man bara tydliga regler och mål så blir det nog en mycket bättre arbetsmiljö för alla inblandade. Nolltolerans när det gäller mobbning och det är den som mobbar som ska flytta på sig och INTE den mobbade. Höj statusen på läraryrket. I många länder så jämställs lärare med läkare och advokater. Då måste givetvis kvaliteten på utbildningarna höjas och vi kanske ska ha lite mer specialiserade lärare. Det finns mycket för Herr Krantz att bita i. Att spara in på skolorna borde bli olagligt samt att alla större omorganisationer eller förändringar ska hanteras på samma sätt som våra grundlagar. Dvs två majoritetsbeslut i Riksdagen med ett val emellan för att förhindra att skolan förvandlads till ett politiskt slagträd.

Tycker även jag att Göran Persson hade sina ljusa stunder. Han gav ett mera säkert intryck och verkade vara mycket mindre populistisk än Mona ”SWECAN” Sahlin.

Robsten sa...

Håller med i princip allt du säger MS ;-)

Milla sa...

Det var det mest absurda jag hört på länge!

Undrar vad föräldrarna anser? Personligen skulle jag på ren svenska få tuppjuck och KRÄVA att skolan ska ha 5 dagars/vecka annars kan dom gott bekosta mina barns utbildning i en kommun med med vett.

Jag tror att kommunerna har fått på tok för mycket ansvar överlag. Många kan inte hantera det tydligen.

MS sa...

@ Robsten

Robsten said...
Håller med i princip allt du säger MS ;-)

Då är det väl ingen större idé för mig att kommentera på din Blogg. Lite motstånd måste man ju få ;-)

Nej då. Du får nog dras med mig ett tag till. Men inte på min semester senare framöver för då ska jag undvika att tänka på allt vad berikning och PK-nissar heter :-)

@Milla

Ännu ett skäl för att Staten ska ta över även grundskolan. Kommunerna har ju stora utgiftsposter i o m försörjningsstödet och måste därför spara in på annan kommunal service. Däremot så är det tusentals utländska studenter som söker in till våra Universitet och Högskolor varje år. Dom betalar inget för undervisningen och är berättigade att söka bidrag från CSN. Dom pengarna ser vi självklart inte röken av igen. På dom sparas det inga pengar. Det har förekommit flera fall där folk från Pakistan sökt in till en utbildning och har därmed fått ett studentvisa till Sverige. Dom har sedan inte dykt upp till skolstaren men uppehåller sig däremot lagligt i landet p g a detta. FP vill ju införa avgifter på universiteten men dom röd-gröna skriker om ökande klassklyftor som vanligt.

MS sa...

Ett uttalande av vår färskaste minister Tobias Krantz angående debatten om skolavslutningar i skolorna. Verkar lovande dessutom så har han en gedigen akademisk utbildning att falla tillbaka på. Monas gäng kommer att få svårt att matcha honom :-) Han har rätt i att det sällan är invandare som kräver att vi ska förneka vårt ursprung eller tönt-förklara våra egna traditioner. Beklämmande nog så är det oftast PK-skadade svenskar.

"Tolerans mot andra är inte att utplåna sin egen identitet. Tolerans är att respektera andras kulturella identiteter lika mycket som vi vill att andra ska respektera vår. Vi möter aldrig invandrare som kräver att vi ska utplåna våra traditioner"

roberth sa...

Är detta ett skämt? 4 dagarsvecka för småbarn? Herregud det är så man får dåndimpen.

Robsten sa...

Låter lovande av Krantz ;-)

Nä inget skämt Robban, tyvärr. jag får nog också en släng av dåndimpen, faktiskt.