söndag, juni 14, 2009

Sverige - de kränktas nation

Jag läser just nu David Eberhards bok ” Ingen tar skit i de lättkränktas land.” När jag läser boken så kan jag inte låta bli att skratta, det är så mycket man känner igen från vardagslivet och alla tidningsrubriker. Förmodligen har inget folk någonstans under någon tid av människans historia haft det så bra som dagens svenskar just nu. Ändå klagar vi och känner oss kränkta i en omfattning som aldrig förr. Skulle gårdagens människa känna sig kränkt lika lätt som dagens människa i Sverige så skulle de gått under. Så här skriver Eberhard i inledningen till sin bok.

Ordet kränkt är idag nyckeln till upprättelse. Inte från den som har förorättat oss, utan genom samhällets försorg. Om man är kränkt kan man ge igen med samhällets makt i ryggen. Därför gäller det att vara först med att bli kränkt, för om man inte hinner först kanske ens motståndare får all sympati. Vi ser det allt oftare i massmedierna. Missbruket av ordet kränkt blir aldrig tydligare än där. Det kan betyda förorättad, sårad, ledsen – men ofta ingenting. Bortsett att den kränkte får utrymme i pressen, för det betyder ju ändå något...

Om man googlar ordet kränkt får man drygt 350,000 träffar. Bakom dessa döljer sig allt från ren tortyr till coachingföretaget Communiceras definition på emotionell kränkning:

Vi definierar en emotionell kränkning när personer i vår närhet, avsiktligt eller oavsiktligt inte förser oss med den omtanke, omvårdnad och skydd som vi har rätt till.

Enligt en sådan definition kan man bli kränkt av att en ytligt bekant på gatan oavsiktligt inte lagt märke till en och därför inte hälsat. På nätet kan man följa den hätska debatten om seriefigurens Tintins kränkningar av svarta.

När jag i dagens tidningar läser om muslimer som känner sig kränka för att de kallats till samtal av SÄPO så besannas Eberhards tes igen. Det är frågan om muslimer som misstänks ha glidit åt det fundamentalistiska hållet. I stället för att bugga dem och spionera på dem har SÄPO alltså kallat in dem till samtal. Naturligtvis känner de sig djupt kränkta och för DN med sig fullt ut på denna djupa kränkning. Man undrar hur många människor i så fall DN kränker genom sina artiklar och skriverier. Vi kan påminna DN om att ord som ”rasist” och ”främlingsfientlig” kan uppfattas som kränkande om det används mot personer eller organisationer som faktiskt inte är något av detta.

Länk DN

Jag läser vidare i SvD om en kvinna som bytt kön, från man till kvinna. Nu måste hon skilja sig från sin fru för att få ordet kvinna inskrivet i sitt pass. Det är gamla regler som gäller fortfarande, vår riksdag och regering har inte hunnit med riktigt i lagstiftningen kan man tänka. Naturligtvis känner hon sig djup kränkt att hon inte får ordet ”kvinna” inskrivet i sitt pass. SvD är ju inte sena att hänga på den djupa kränkningen såklart. DN har ju en kränkning i sin upplaga så då måste SvD ha en djup kränkning de också.

Jag rekommenderar varmt alla att läsa David Eberhards bok ”Ingen tar skit i de lättkränktas land”. Jag lovar att en hel del fjäll kommer att falla från ögonen.

Länk SvD

30 kommentarer:

Martina sa...

EBerhards bok var mycket bra, kan bara instämma. Bra också att säpo börjat ta religiös extremism på allvar.

Anonym sa...

Men vänta lite.... När staten tvingar en kvinna att skilja sig från sin fru får man väl ändå säga att hon har all rätt att känna sig kränkt?

Robsten sa...

Eeee...staten har inte tvingat kvinnan till någonting. Enligt gällande regler så kan man inte bara byta ut könet i passet, det tror jag de flesta förstår.

Svenska staten bekostade ett könsbyte för ..ähumm..kvinnan, en icke oansenlig summa. Efter könsbytet så stod det ju fortfarande "male" i passet. Passreglerna är inte anpassade för nutidens flackande med kön, har jag en viss förståelse för. Kvinnan kan välja att inte förnya sitt pass. Jag hade inte giltigt pass under 20 år själv, gick ingen nöd på mig, kände mig inte ens kränkt. Inom Europa kan du resa med eu-legitimation t.ex. Eller så kan hon skilja sig, skaffa pass, och gifta sig igen. Vi har ju en lag som möjliggör könsneutrla äktenskap. Kvinnan har ingensomhelst "rätt" att känna sig kränkt. För tjugo år sedan kunde hon drömma om ett könsbyte överhuvudtaget, nu får hon det betalt av staten t.o.m.

Robsten sa...

Fel av mig, hon bekostade operationen själv, i USA. Men fortfarande så följer myndigheterna bara lagen, en lag som aldrig kunde förutse detta. Fortfarande är det bara att skilja sig, få sin identitet godkänd,, för att sedan gifta om sig. Hon är inte kränkt. Människor blir inte kränkta av att myndigheter följer den lag de är tillsatta att följa, herregud, vart är vi på väg?

z999 sa...

Anonym:
"Men vänta lite.... När staten tvingar en kvinna att skilja sig från sin fru får man väl ändå säga att hon har all rätt att känna sig kränkt?"

Ja, om hon(?) hade genomgått en blindtarmsoperation kanske. Som Robsten skriver, staten tvingar henne inte att skilja sig för att jävlas, dom följer lagstiftningen.

Bengt Held sa...

Ja visst är folk lättkränkta.

Vissa blir kränkta av Ecce Homo-utställningen med en naken Jesus.

Vissa blir kränkta av lättklädda människor vid Stockholm Pride.

Vissa blir kränkta av en könsneutral äktenskapslag.

Vissa blir kränkta av en moské i deras stad.

Men det är kanske inte lika intressanta exempel för Robsten?

Bengt

Robsten sa...

""Vissa blir kränkta av Ecce Homo-utställningen med en naken Jesus.""

Nä, inte av utställningen i sig, men att den sätts upp i Uppsala domkyrka och välsignas av K.G. Hammar. Samt betalas med mina skattepengar. Det är sjukt. Men jag är väl mer förbannad än kränkt, jag hoppas Eberhard skulle diagnostisera det så, och tror det. Jag skrev om saken och jag propagerade mot det. Jag tog ingen myndighet till hjälp och skrek ut att jag är kränkt.

""Vissa blir kränkta av lättklädda människor vid Stockholm Pride.""

Eeee...vad jag vet har jag aldrig uttalat mig om Pride? Känner t.o.m. en flicka som jobbat där, men hon har lagt av, blev mobbad som hetero.

""Vissa blir kränkta av en könsneutral äktenskapslag.""

Jasså? Vilka då? Jag har nog aldrig uttalat mig om denna fråga. Skiter i den om du frågar mig.

""Vissa blir kränkta av en moské i deras stad.""

Ja, fler än du anar, he, he. (fast jag har aldrig tagit upp frågan, vad jag minns, återigen)

Men det är kanske inte lika intressanta exempel för Robsten?

Men du tog ju upp dem. Nästan alla exempel här var faktiskt saker jag aldrig nämnt här på bloggen. Dålig research.

Stig sa...

Det finns många kort i politikens bluffpoker:
*Rasistkortet
*Fascistkortet
*Nazistkortet
*Antisimitkortet
*Islamofobikortet
*Kränktkortet
*Diskrimineringskortet

Den som har en Royal straight flush
i dessa kort är en oslagbar spelare

Robsten sa...

Men ändå går det inte så bra när de väl spelar i en öppen debatt för dessa spelare. Tror kortens värde sakta men säkert har minskat i värde.

Sture sa...

Hittils har som bekant media konsekvent ställt sig bakom den mest samhällsfrånvända gruppens kränkningar. Men eftersom vi lever i en demokrati borde väl nästa steg i kränkningsevolutionen vara att när två gruppers "kränkning" står mot varandra så vinner den största gruppen medan den andra gruppen kan framstå som kränkare.

Således bör det alltid övervägas vilken grupp som är störst (och därmed mest kränkt) när t ex glassar pekas ut som rasistiska eller när badhus gör undantag i sina hygienregler för att muslimer ska få bada med kläderna på.

Den som är emot denna nytolkning av kränkningsbegreppet är emot demokrati.

Bengt Held sa...

Robsten

Poängen var inte att du personligen skulle vara kränkt men att du när du hänvisar till vilka som är lättkränkta sällan hänvisar till konservativt kristna grupper som låtsas de är kränkta av det ena och det andra.

"Men jag är väl mer förbannad än kränkt, jag hoppas Eberhard skulle diagnostisera det så, och tror det."

Det är väl inget att bli förbannad på. Gillar du inte det kan du ju lämna Svenska kyrkan.

Bengt

z999 sa...

Kränkt av pridefestivalen? Så det finns folk som tar den på allvar fortfarande? Det skämmiga med pride är att deltagarna inbillar sig att dom är revolutionära och nydanande på något sätt när hela etablissemanget är med och det samtidigt hissas regnbågsflaggor på alla kommunala flaggstänger. Lite blev jag kanske kränkt när annonseringen ett år hade med barn i broschyrerna framställda som sexuellt medvetna på ett vuxet sätt (alltså så som pedofiler ser på barn) och när afa tilläts delta. Pridearrangörerna bad om ursäkt för den gången afa gick med och numera är dom inte tillåtna.

Stig sa...

Ett bra exempel på de kränktas känslighet är kriminalkanalen.se. Nästan vad man är skriver där numera så tas det bort. Jag blev förbannad och skrev "Även på kriminalkanalen förekommer en ökande diskriminering genom en alltmer intolerant attityd till icke-politiskt-korrekta åsikter genom att refusera inlägg som inte stämmer överens med TV4:s dolda politiska agenda." och även den ansågs som "olämplig" och togs bort.
Så var dom inte i början. Ju fler besökare de får dess mer refuserar de inläggen.
Vilka förbaskade PK-muppar!
(Skall man bojkotta dem eller bara fortsätta blåsa på bara)

z999 sa...

Bengt Held:
"Poängen var inte att du personligen skulle vara kränkt men att du när du hänvisar till vilka som är lättkränkta sällan hänvisar till konservativt kristna grupper som låtsas de är kränkta av det ena och det andra."

Många av dom som blev kränkta över de äckliga bilderna från ecce homo utställningen tog illa vid sig eftersom dom fick det slängt i ansiktet. Ett flertal av dom har säkert inte attitydproblem till homosexuella annars. Fick dom komma till tals alls i media förresten?

Millan sa...

Ni vet väl att man aldrig får känna sig kränkt av något som kommer från en minioritetsgrupp?

Det är bara dom som har rätten att bli kränkta.

Måste alltså snabbt räknat innebära att SD är en majoritetsgrupp eller hur? Säger ju allt som behöver sägas ;-)

Robsten sa...

""Poängen var inte att du personligen skulle vara kränkt men att du när du hänvisar till vilka som är lättkränkta sällan hänvisar till konservativt kristna grupper som låtsas de är kränkta av det ena och det andra.""

Oki, ja de kan nog också bli fan så kränkta.

"Det är väl inget att bli förbannad på. Gillar du inte det kan du ju lämna Svenska kyrkan. ""

Jag har lämnat svenska kyrkan. De får göra som de vill för mig.

Robsten sa...

Eberhard skulle säker säga att du skall lämna TV4 åt sitt öde Stig

Robsten sa...

Men Milla, det Eberhard skriver gäller också den ursvenska befolkningen. Det är en av förklaringarna till att vi låtit det gå så långt. Vi blir kränkta för småsaker i stället för att säga ifrån ordentligt.

Stig sa...

"Eberhard skulle säker säga att du skall lämna TV4 åt sitt öde Stig"
Deras öde på tycks vara att bli kriminalkanalens gravgrävare De hade nog aldrig räknat med att få ta emot så många massinvandrings- fientliga kommentatorer och sverigdemokratiska sympatisörer och nu tycks utrensningen av dessa börja, tills ett fåtal PK-dyslektiker blir kvar.
I starten trodde dom säkert att etniska svenskar är naiva dumhuvuden som inte ser orsak-verkan mellan brottskurvan och invällarna.
Men när jag inte får kritisera dem på deras sajt känner jag mig KRÄNKT! Och som privatperson är jag en kränkt minoritet.

Anonym sa...

Nej, hon kan inte alls resa med EU-leg i EU. För hon får inte heller ett nytt EU-leg med ett namn och personnummer som passar hennes kön.

Det är inte passreglerna som är problemet, Robsten, det är reglerna kring byten av juridiskt kön.

Det går inte att byta juridiskt kön i Sverige om du är gift eller partnerskapad, sådana är reglerna. Detta gäller även sedan nya äktenskapslagen infördes, märkligt nog.

Tvångskilsmässor för att få korrigera sitt personnummer till det kön man lever som kan man nog anse är något som det är rimligt att känna sig kränkt över.

Milla sa...

Jo Robsten..Jag hajjar precis vad han vill få sagt.

Men vad jag ville få sagt är att man INTE FÅR känna sig kränkt idag om man INTE tillhör en sk minioritetsgrupp.

För även om man kanske inte ryter så ofta och hårt man borde så har man all rätt att känna sig kränkt även av minioritetsgrupper. Förr var det majoriteten som gällde, idag är det minioriteten i många frågor.

z999 sa...

Milla:
"Men vad jag ville få sagt är att man INTE FÅR känna sig kränkt idag om man INTE tillhör en sk minioritetsgrupp.
"

Det betyder med andra ord att apartheid i fd Sydafrika inte var så mycket att klaga över? Även kolonialiseringen av Afrika var ganska ok eftersom det handlade om en vit minoritet som då inte kan anklagas för att vara förtryckande?

Milla sa...

z999

Där har du ett bra exempel, även om det var lite kraftigare än dom kränkningar jag kanske tänkte på..

Den stora majoriteten svarta fick inte känna sig kränkta av den lilla vita massan. Helt klart. Sen att det var uppenbart fel av dessa inflyttade att tro att dom hade rätten att ta över dom inföddas land.

Det är ju det som kan vara ett stort problem beroende på vad det handlar om, för minioritesgrupper har en förmåga att "ta över" eller få all rätt på sin sida så att majoriteten måste vika sig.

Så även när det gäller apartheid.

Robsten sa...

Nä precis, jag anmälde joanna Rytel för detta mustiga angrepp på den vita medelåldsers mannen:

http://www.aftonbladet.se/debatt/article204689.ab

Det är bland det mest politiskt inkorrekta du kan tänka dig, om du byter ut "vit man" mot svart man, vit kvinna, gul hermafrodit, whatever. JO lade ned ärendet efter två dagar, rekordtid, ha, ha. Vem sade att kvarnarna mal långsamt?

Milla sa...

Va fan..det där var väl iaf det värsta (eller kanske sämsta) jag läst på länge haha

Gubbslem..ja där ser man Robsten, är det det ni är? Ja, hon får väl kila till stans moské och umgås med kvinnor som är som henne..eller vad man nu ska säga..för jag fattade inte hennes mening egentligen..eller så gjorde jag det men ..jaja

Robsten sa...

Två immigranter har jag bett lämna vårt land, alltså två (2). Det är Fadimes pappa som mördade sin egen dotter för att hon sällskapade med en svensk kille. Och Joanna Rytel som flyttade hit av okänd anledning och inte till något arabland. I övrigt är jag starkt kritisk till vår immigrationspolitik, men uttalar mig aldrig om enskilda människor, som ju inte har med nationell politik att göra.

Milla sa...

Jag har ingen aning om vem denna Jonna ens är..Vart ifrån dök hon upp?

Och fadime är en stjärna som alltid kommer att lysa..

Robsten sa...

Joanna, bördig från Polen. Hon är såklart konstnär, ett "fritt" yrke såklart. Inte fan gör sådana som hon ett ärligt handtag. Jag blir så trött på dessa typer. Vad för samhällsnytta har hon någonsin gjort? Vad för samhällsnytta kommer hon någonsin att göra?

Hennes liv består i ett förarga, spy galla, dissa andra människor av olika slag. Inte ett positivt ord om något eller någon, någonsin. Varför flyttade denna människa till vårt land? Om jag hatade mexikanare, inte fan skulle jag flytta dit! det är så sjukt, så rubbat. Med all jäkla logik i värden skulle hon ju stannat i sitt hemland eller emigrerat till något arabland såklart, då borde hon blivit lycklig. Nä, hon skall ju tvunget flytta till vår lilla del av världen och försöka förpesta vår tillvaro. Blir jag statsminister någon gång skall jag personligen utvisa henne på livstid.

Milla sa...

Oj, Hon har verkligen lyckats reta upp dig Robsten! Fast..jag förstår dig, och jag håller med. Tror att det finns fler som anser som du.

Detta är ju ett märkligt fenomen, man flyttar hit och sen är bara allt så fel. Samhället är värdelöst och svenskarna är rena rama puckon. Som du ju skrev, varför flyttar man inte någon annanstans om allt är så illa?

Robsten sa...

Precis, gjorde hon det vore det en anledning att fira med en 6a fin whisky. Så jag håller tummarna ;-)