torsdag, juni 18, 2009

Eberhard del 3 – Institutionaliserad mobbning – Alex Schulman

I detta avsnitt skriver Eberhard om dagens medieklimat och hur det blivit legitimt att offentligt mobba personer. I spetsen för denna offentliga mobbning står naturligtvis journalisten Alex Schulman. Jag vill påpeka att den som bröt isen och startade denna typ av skrivande var Linda Skugge. I alla fall i början av hennes karriär var hennes skriverier att likna vid pubertetsutfall mot föräldrar, dessutom på det mest infantila och vulgära sätt. Så här skriver Eberhard på sid 129 i ”Ingen tar skit..”

En annan sida av hur det generaliserande snobberiet blivit norm för hur vi alla vill leva våra liv syns tydligt i medierna. Där förekommer en institutionaliserad mobbning som ett flertal unga komiker och bloggare satt i system. Medierna söker med ljus och lykta efter tillräckligt uppstudsiga individer vars ryktbarhet helst skall handla om att de är bra på att chikanera folk och att såga sin omgivning. Ett typexempel på detta är turerna kring journalisten Alex Schulman och hans blogg. Aftonbladet är Sveriges största socialdemokratiska tidning. På ledarsidan kan man ofta läsa om att de andra politiska partierna roffar åt sig på de svagas bekostnad. Man ogillar rika moderatbusar som tar från de fattiga och ger till sig själva och sina gelikar. Man bekämpar orättfärdigt rika och fördömer mobbare.

I den tidningen skriver Alex Schulman, vars karriär handlat om att han är osedvanligt skicklig på att förolämpa folk på ett underhållande vis. Tidningen har låtit hans utfall fortgå ända tills han gav sig på den egna medarbetaren Jan Olov Andersson. Då fick han göra en offentlig pudel.

Bloggkaraktären Alex Schulman har gjort sig skyldig till saker som jag själv finner motbjudande. Jag läser vad jag skrivit om kändisar och känner att jag äcklas av mig själv. Framgångarna med den här dagboken och de krav som ställs på mig höll gradvis på att göra mig till exakt den typ av nätmobbare som jag själv hatade för bara ett år sedan. Jag kan inte acceptera det. Framförallt – jag orkar inte med det. Bloggen är en spegel och jag tittar mig själv i den och konstaterar att jag inte tycker om spegelbilden av mig själv. Jag tittar på mig själv och säger högt ”Du kan dra åt helvete, Alex Schulman.” Den karaktär jag ser i bloggspegeln är inte längre jag. Därför stänger jag ner den här dagboken nu. (blogg 1 oktober 2007)

Medialt föreföll han dock vara ungefär lika ångerfull som en femtonåring som kallats in till rektorn för att för femtonde gången ha kört ned ansiktet på klassens nörd i toastolen. Och utan att i övrigt likna Alex Schulman vid dessa svin, kan man utifrån vad som sedan hände starkt ifrågasätta om Schulman egentligen var annat än glad och tacksam. Han hade ju fått ännu mer publicitet – sitt levebröd.

Det finns mycket jag håller med Eberhard om i detta avsnitt. Det jag däremot inte håller med om är likställandet av dessa pubertets-bloggare och ståuppare. Visst, ståuppare skall vara vassa och slängda i käften, de skall ta ut svängarna och inte vara rädda för att kritisera både människor och företeelser i samhället. Men när bloggarna lägger tonvikten vid kändismobbning så lägger ofta ståupparna tonvikten vid företeelser och tendenser som vi alla kan känna igen oss i och skratta åt. Ståupparna gör löje av sig själva lika ofta som någon annan, ståupparna är beroende av omedelbara publikreaktioner. Alex Schulman skulle riskera att själv bli fullständigt utbuad och mobbad om han vågade sig på ståupp-schangern. Jag gillar ståuppare, min favorit är Chris Rock. Min favorit bland Rocks klipp på You Tube är utan tvekan ” How not to get your ass kicked by the police!” Så den bjuder vi gärna på här. Kanske ungdomarna i Rosengård skulle ha något att lära av denna enkla instruktionsfilm. Tyvärr är inte svenska polisen av riktigt samma kaliber som den amerikanska.

6 kommentarer:

MS sa...

Ha ha. Tack! Den var bra. Speciellt tipset om att lämna sin arga kvinna hemma :-)
Ett gott skratt förlänger livet!!

dan Åke sa...

massinvandring är ju till för att fixa fina kontorsjobb år pk-kompisarna.
de kommer ju aldrig vilja ha integration, de lever ju på att invandrare och svennar skall kuvas.

! se nedanstående youtubeklipp, ohoo känner du igen dig. Att man bör ha med nån av “RÄTT” hudfärg för att klara sig. Det är ju helt sant, fast omvänd “rasism” råder i Politiskt Korrekta Sverige.

# tips nr 1:Jag bor i invandrartät område och då får man hotfulla blickar på sig. men om man slår följe med nån av sina invandrargrannar och samtidigt säger några artiga ord undertiden man är på väg mot samma portuppgång. DÅ,då märker man skillnad, alla man går förbi coolar ner och ser nu helt ofarliga ut.

# tips nr 2: bli lite tummis med den som är hövding då kan du gå fri när de rebeliska ungdomarna skall blockera din väg bara för du är “Svenne”.

#tips nr 3: när sosse och alliansens kommunalråd eller fackpampar eller pk-styrda handläggare på kommunen skall bestämma över dig, se till att du har “beskydd” av invandrare då törs de inte säga nej. Som de automatiskt gör mot en vanlig obetydlig “Svenne”. Efter invandrarnas “påtryckning” fick vi nu helt plötsligt tvätta i tvättstugan PÅ SÖNDAGAR efter 30 års kamp!
# tips nr 4: möter ni poliser se till att snabbt säga några artiga ord med närmsta invandrare ANNARS kommer polisen att bråka med dig som är “Svenne” och underkänner din cykelbelysning även på ljusa dan och du får böter.

DET ÄR SVÅRT ATT VARA INVANDRARE I SVERIGE MEN
DET ÄR ETT STORT HANDIKAPP ATT VARA SVENSK I SVERIGE, tro mig.

Stig sa...

Det är BRA Dan Åke!!!!!
Ge dig inte i tvättstugekampen! Om du så tvingas föra den arm i arm med muslimer, allas rätt till en bra tvättstugetid borde vara en demokratisk självklarhet!
Och glöm inte en fullgod cykelbelysning, ha helst en i reserv, den är bästa garantin mot svennerasistiska och stygga polisers försök till trackaserier mot alla oss vita cyklister.
Lycka till!

Robsten sa...

Jepp MS, arga kvinnor är inget att leka med, har lärt mig det the hard way ;-)

Robsten sa...

Punkt fyra håller jag nog inte med om Dan-Åke, ofta verkar det som om polisenerna själva (de på fältet) sympatiserar med oss.

MS sa...

@Robsten

Robsten said...
Jepp MS, arga kvinnor är inget att leka med, har lärt mig det the hard way ;-)

//

Ja, uttrycket " Hell hath no fury lika a woman scorned" måste ju ha sin bakgrund i något. William Congreve visste vad han pratade om. Han levde som bekant för nästan trehundra år sedan så det verkar vara en sanning som är evig:-) Hela strofen lyder som följande

”Heaven has no rage like love to hatred turned, nor hell a fury like a woman scorned,"


Trevlig midsommar till er alla!!