torsdag, juli 16, 2009

Regeringen skjuter upp utlämningen till Rwanda

Regeringen beslutade innan att den man som är misstänkt för folkmord i Rwanda skall överlämnas till Rwanda. Nu har den anklagades advokat vänt sig till Europadomstolen som begär att utlämningen skjuts upp. Europadomstolen skall först besluta om man skall ta upp fallet till prövning.

Samtidigt säger överåklagare Nils Rekke till TT att det i princip är omöjligt att utreda anklagelserna i Sverige eller något annat västland. Så här står det i SvD.

Vi har mycket små möjligheter att genomföra den typ av utredning det skulle innebära om mannen åtalades här i Sverige, säger Rekke.

Man måste dra slutsatsen att överlämnas inte mannen till Rwanda så blir det ingen utredning eller rättegång överhuvudtaget. Mannen som är misstänkt för mord på 25 människor kommer då aldrig att utredas eller ställas inför rätta. I DN står det så här.

Mannens advokat Hans Bredberg är glad över beslutet och väntar nu på regeringens reaktion.

– Det är mycket glädjande när juridiken segrar över politiken. Nu ligger bollen hos regeringen.

Vi kan omöjligt veta om den anklagade mannen är skyldig eller inte. Att mannen själv säger att han är oskyldig väger inte så tungt. Få av dem som deltog i det bestialiska mördandet i Rwanda 1993 lär erkänna det nu. Att mannen advokat är glad kan man förstå. Dock är nog mannen själv och hans advokat de enda som är glada åt allt detta. Folkmordet i Rwanda var ett av de mest fruktansvärda och bestialiska folkmord som skett på vår jord i modern tid. Att en möjlig massmördare inte ens blir ordentligt utredd är inget som normalt fungerande människor jublar över vanligtvis. Att juridiken segrar över politiken som advokaten säger stämmer naturligtvis inte. Allt är sannolikt politik i sådana här fall. Det är en politisk bedömning att bedöma Rwandas rättssystem t.ex. Utlämnas inte den anklagade mannen så går han med största sannolikhet helt fri utan att ens bli utredd.

Länk DN

Länk SvD

3 kommentarer:

roberth sa...

En tjuga på att fanskapet får stanna vem sätter emot?

MS sa...

@roberth

Inte jag. PK-maskineriet har redan dragit igång och det är som bekant svårstoppat. Det kommer nog finnas någon liten klausul någonstans som låter honom stanna.

@Robsten

Såg att din favorit på SvD tar upp Mulla Omar och hans hyllande av Hitler i svensk media. Han jämställer Hamas med nazisterna i en positiv andemening. Bara i Sverige så kan en muslim helt oemotsagt hylla en av historiens värsta massmördare. Osmakligt är det minsta man kan säga och jag undrar hur dom på vänsterkanten som hyllar denna fjant kan sova gott på nätterna. Mulla Omar är en av SD´s bästa valarbetare.

Robsten sa...

Mannen är skriven i Danmark, så får han stanna så stannar han väl i Danmark. Det hela uppfagades när mannen åkte till Sverige för att uppdatera frugans pass. Så i inledningsskedet så måste vi faktiskt ge svenska myndigheter en eloge för sin uppmärksamhet.