måndag, juli 13, 2009

Fallet med barnen som inte gått i skola

Jag skrev tidigare om fallet om de barn som i princip är vuxna men ännu i gått i skolan i Sverige. Nu har fallet ytterligare uppmärksammats i en artikel i SvD. Flera märkliga omständigheter blottläggs nu. Det står t.ex. så här i artikeln.

Hur fyra barn har kunnat hindras från att gå i skolan under så många år är oklart. Enligt Christer Nordström ligger förklaringen delvis i att familjen under långa perioder vistats i mannens ursprungsland.

Skulle det faktum att familjen vistats utomlands vara legitimt för att barnen inte skulle gått i svensk skola om de är skriva i Sverige? Tillåts barn som är födda och skrivna i Sverige att gå genomföra sin skolgång i t.ex. Jemen? Sannolikt kan det förhålla sig så, tyvärr. Vi förbjuder ju inte svenska barn att genomföra sin skolgång i t.ex. USA om föräldrarna arbetar där. Här har det dock blivit riktigt fel. Mannen har sannolikt fått asyl i vårt land. Han har ändå vistats långa tider i sitt hemland, där barnen inte heller gått i skola. Barnen har således inte gått i skola någonstans. Rent lagligt skulle alltså mannen kunnat låta sina barn genomfört sin skolgång i Irak, Iran eller t.ex. Jemen. Det förhåller väl sig så att det nog inte varit någon fördel att ha gått i t.ex. Jemenitisk skola för att klara sig bra i det svenska samhället. Här har vi således ett problem för regeringen att ta tag i. Vidare står det i artikeln.

Sedan socialtjänsten fick kännedom om familjen har flera åtgärder vidtagits, men Susanne Söderberg är förhindrad från att gå in på det enskilda fallet. Hon säger dock att man gjort allt man kunnat göra för både kvinnan och barnen.
– Det är oerhört tragiskt att det har kunnat gå så här när vi har ett samhällssystem där vi försöker att med lagar och regler se till att så få barn som möjligt hamnar mellan stolarna.

Men barnen skulle också rent lagligt kunnat hamna ”mellan stolarna” utan att någon myndighet skulle ha kunnat göra något åt det. Det är förmodligen helt lagligt att t.ex. låta sina barn, som är födda och delvis uppväxta här, genomföra sin skolgång i t.ex. Iran. Det kan ju då röra sig om en koranskola eller vad som helst. Vidare står det i artikeln.

Enligt Uppsalas kommunalråd Cecilia Forss (M) kommer barnens frånvaro i skolan inte som någon överraskning.
Deras namn finns med på en lista över elever som är skrivna i Sverige men inte har gått i skola här.
– Men föräldrarna har uppgivit att barnen har gått i skola i ett annat land och att de inte bor i Uppsala under terminen, bara på somrarna, säger Cecilia Forss till TT.
Hon uppger att skolplikten enbart gäller om barnen är skrivna i Sverige under terminen.

Finns med på en lista över namn? Finns det flera sådana här fall, och hur många då undrar vi? Skolplikten gäller enbart om barnen är skrivna här under terminen ja, och en samkörning av dataregister skulle visat om så är fallet naturligtvis. Det kan mycket väl förhålla sig så att mannen verkligen är i sitt hemland under terminerna. Då hoppas vi bara att det inte är en man som fått asyl och uppehållstillstånd i Sverige. Förhåller det sig på det viset att mannen fått asyl här så är det svenska regeringen och riksdag som missbrukat sina befogenheter grovt genom att ge människor asyl som helt uppenbart inte är i behov av det. Det är ett grovt missbruk av hela systemet i sådana fall. Det är helt uppenbart att regering och riksdag har det direkta ansvaret för detta missbruk i sådana fall. Tyvärr kan vi inte veta av den kortfattade artikeln hur det förhåller sig med mannens situation när det gäller uppehållstillstånd och liknande.

Länk SvD

7 kommentarer:

Anders @ ungsvensk.se sa...

Skriv gärna om detta!

http://www.nsk.se/article/20090714/OPINION/908338743/1163/FORSIDE/*/lagt-att-anvanda-hitlerreferenser

*

Foto: SCANPIX

Bilden visar en man som gör en så kallad Hitlerhälsning vid ett av Sverigedemokraternas torgmöten. Men enligt André Jonsson så lyser dock sådana hälsningar med sin frånvaro på SD:s möten.

*

Bilden till artikeln är från Sergels torg i Stockholm den 1/6. Personen som på bilden gör hitlerhälsning är inte Sverigedemokrat. Han demonstrerade MOT SD vid torgmötet, och gjorde denna gest i ett plumpt försök att håna oss som talade. Först när jag pekade ut mannen för några poliser i vår närhet, omhändertogs mannen. Att ni på tidningen Norra Skåne genom denna bild försöker misskreditera SD är skamligt. MVH Sven-Olof Sällström, SD:s toppkandidat i valet till Europaparlamentet.

Sven-Olof Sällström 2009-07-14 06:04

*

Norra Skåne är tydligen inte ett dugg bättre än vad skribenten jag svarade på var i sina försök att misskreditera oss. Lågt att använda den bilden. Väldigt lågt.

André 2009-07-14 06:50

*

Den som valde ut den där artikelbilden och bildtexten är en väldigt låg människa. Kommentar av Erik Almqvist:

http://ungsvensk.se/showpost.php?p=76385&postcount=15

"Och för er som undrar vad det handlar om så var det en mörkhyad kille [arab, min anm.] som gick fram och gjorde hitlerhälsning. Ska dock påpekas att han verkade vara en skojartyp (han såg mest glad ut över hur rolig han tyckte han var) och försökte inte direkt störa oss och var inte med motdemonstranterna."

Bra skrivet, André!

Anders @ ungsvensk.se 2009-07-14 07:01

*

Det finns dessutom ett videoklipp från händelsen, filmat av den vänsterextrema skvallertidningen Nyheter 24 på nätet, där den för hets mot folk grupp gripne araben förklarar för blaskans reporter varför han heilade, nämligen endast för att jävlas med Sverigedemokraterna.

http://www.youtube.com/watch?v=0LdgPC1cZJo
http://www.youtube.com/watch?v=Ei6Fp7nAPlY

Vem försöker Norra Skåne lura egentligen? Har ni publicerat denna artikelbild och bildtext i pappersupplagan också? Räkna med en PO-anmälan!

Anders @ ungsvensk.se 2009-07-14 07:07

Robsten sa...

@Anders
Det var ingen länk till ursprungsartikeln. Var det en artikel i tidningen och ingen insändare? Det framgick glasklart att killen heilade MOT SD i filmen.

Var det en artikel skriven av en journalist på tidningen måste tidningen anmälas för pressens opinionsnämnd. Man skall då helst ta kontakt med tidningen och journalisten och prata med dom. Helst skall en rättelse in i tidningen annars skall man anmäla dem.

Publicera gärna ursprungsartikeln här så får vi se.

Anders @ ungsvensk.se sa...

En tråd på Ungsvensk om detta också:

http://ungsvensk.se/showthread.php?t=5819

Här är ursprungsartikeln:

http://www.nsk.se/article/20090714/OPINION/908338743/1163/FORSIDE/*/lagt-att-anvanda-hitlerreferenser


Här finns insändaren som André Jonsson svarade på:

http://www.nsk.se/article/20090710/OPINION/596623508/1163/ekonomi/*/sverigedemokraterna-stigmatiserar

En anmälan till pressombudsmannen (PO) kommer att göras. Tidningen vägrar gå med att de har gjort fel.

Robsten sa...

Ok, men det är en insändare, inte en "riktig" artikel skriven av en journalist anställd på tidningen. Nä, då vet jag inte ens om det är någon ide att anmäla tidningen, det är lite en annan sak. Ni har ju svarat och klargjort det hela.

Ibland finns aspekten att inte ge saker för stor uppmärksamhet också. Detta skall kanske inte föras upp på riksnivå ändå. Tycker det är rätt gjort att svara på själva insändaren som någon gjort här.

Robsten sa...

Hör med Almqvist vad han tycker, så kan du framföra mina synpunkter att det kanske räcker med det som gjorts, att inte ytterligare uppmärksamma detta glasklara övertramp, som en insändare gjort. Ibland är det ingen vits att ge saker för stor uppmärksamhet på riksnivå, som hänt på lokal nivå.

Stig sa...

Jag kollade in en av Anders länkar till Norra Skåne och reagerade på det ”tyyypiskt svenska” (som man sa förr) gestaltat av insändaren "En väldigt orolig medborgare, Västra Göringe"
Tyskarna var inte alls så dumma på 30- och 40-talen som många tror…Deras talesätt ”Die dumme schwede” var ett uttryck som tyvärr gäller än idag. Insändaren i Norra Skåne skrev ” Det är tydligen bara invandrarpolitiken i SD som ska diskuteras och tacka fan för det! Ni har ju ingen annan politik! Andra områden än invandringen verkar bannlysta i ert partiprogram.”
Dumhet 1: Om det bara vore invandrarpolitiken som diskuterades inom SD så ger det sig självt att ”andra områden än invandringen vore bannlysta …” men die dumme skribenten tycker sig ha avslöjat ett logiskt samband.
Dumhet 2: Han kan inte skilja på begreppen Huvudfråga och Enda Fråga. Denna begreppsförvirring beror kanske på hans (”En väldigt orolig medborgare…”) oro som han vill skriva av sig istället för att kolla upp fakta om SD:s partiprogram.
Dumhet 3: Han tror sig veta att det är den enda frågan i SD:s partiprogram. Det är en rent språklig motsägelse att påstå att en enda fråga kan utgöra ett helt partiprogram. Och att inte kolla upp partiprogrammet innan man hasplar ur sig
vad som finns och inte finns där, kolla fakta innan man börjar orera, det är… Ja va fan säger man… ”Die dumme schwede” passar bra!.
Man ska kanske inte generalisera om sina landsmän men en viss del av våra (oroliga) medborgare lever faktiskt upp till tyskarnas öknamn på oss. Det finns många som denne ” väldigt orolig medborgare…” i vårt avlånga land.
Och varför envisas insändarskribenter med att kalla sig för ”oroliga” när de enbart är fly förbannade?

Robsten sa...

@Det låter antagligen bättre med "orolig".

Än så länge kallas programmet "Valplattform" och inte partiprogram. varför vet jag inte, det är ju mer omfattande än många av de övrigas program.