söndag, juli 12, 2009

Gamla synder ställer till det

Sverige skall som första nation utvisa en person (Ahorugeze) som är misstänkt för massmord. Det är en man som utpekats direkt för mordet på 25 människor som står anklagad. Mannen har tidigare bott i Danmark och anklagelserna mot honom fanns redan då. De danska myndigheterna tyckte dock inte bevisen räckte för att anklaga honom.

Klart är i alla fall att minst en person pekar ut Ahorugeze för massmord, som själv hävdar sin oskuld. Det är omöjligt för oss i Sverige att avgöra skuldfrågan. Att skyldiga hävdar sin oskuld är inte helt ovanligt i vårt eget land. Det förekommer såklart motsatsen att oskyldiga också blir utpekade, även om det är betydligt ovanligare. Frågan är vad Sverige har för alternativ förutom att lämna över Ahorugeze till den Rwandiska rättvisan. Ett alternativ är att strunta i anklagelserna helt enkelt. Då har vi överseende med massmord som vi annars fördömer så hårt vi någonsin kan. Det är inte en trovärdig eller riktig hållning. Det andra alternativet är att hålla en rättegång i vårt land. I sådana fall skulle vittnen flygas till Sverige och hela vår rättsapparat skulle försöka utreda vad som hände i Rwanda 1994. Det är inget lockande perspektiv, milt uttryckt. Återstår faktiskt att överlämna honom till Rwanda för en rättegång.

Samstämmiga uppgifter gör gällande att Rwanda faktiskt har ett någorlunda godtagbart rättssystem. De har satsat hårt på att få ett rättssäkert system av västerländskt snitt. Förmodligen når de inte upp till vår egen nivå. Vi vet inte ens om det är önskvärt. Det höjs rätt många röster i vårt eget land om att bevisnivån för fällande dom är för hög i vårt land och att för många, sannolikt skyldiga, går fria.

Vi vet inte med säkerhet om Ahorugeze är skyldig eller inte, klart är dock att han inte behöver frukta för sitt liv, som han själv påstår. Tutsier och Hutuer lever sida vid sida och tillhör förövrigt exakt samma folkslag, vilket borde underlätta en försoning. Det enda rimliga med tanke på anklagelserna är att överlämna Ahorugeze till de Rwandiska myndigheterna. Sverige är faktiskt inte det enda landet på jorden som har rättssäkerhet och kan skipa rättvisa. Även om vi själva gärna vill tro det.

Att vi hamnar i denna situation beror på gamla synder. I DN:s artikel denna dag står det så här.

Till östra Kongo flydde många av förövarna i folkmordets slutskede, varifrån en del fick hjälp av aningslösa internationella hjälporganisationer att ta sig som flyktingar till Europa och Nordamerika.

Enligt utredarna på den rwandiska riksåklagarens särskilda enhet för jakten på förrymda folkmördare, genocide fugitive tracking unit, GFTU, är det framför allt personer som misstänks för folkmordsbrott av den högsta graden som befinner sig på flykt. De tillhörde det ledande samhällsskiktet under president Habyarimanas regim, och de hade tillgångar och kontakter att ta sig utanför landets gränser när rebellrörelsen RPF, under ledning av Rwandas nuvarande president Paul Kagame, slutligen tog makten i landet i början av juli 1994.

Internationella hjälporganisationer hjälpte alltså massmördare att fly till Europa. Dessa hjälporganisationer visar sig tyvärr aningslösa gång efter gång. Nu står vi här med detta problem som är ett resultat av tidigare "aningslöshet". De som startade och genomdrev folkmordet flydde när det började gå illa och tog sig till väst som flyktingar. Detta var definitivt inte tanken med vårt system att ge politiska flyktingar asyl i vårt land, eller i västvärlden överhuvudtaget.

Det stora misstaget var dock att inte västvärlden ingrep tidigare i den masslakt som så påtagligt pågick i Rwanda. Det kom rapporter hela tiden från Rwanda till västvärlden, som reagerade mycket, mycket sent. Det fanns t.o.m. franska FN-styrkor i Rwanda när folkmordet startade. Dessa styrkor kunde (ville) inte skydda tutsier trots fransmännens militära överlägsenhet. Fransmännen överlämnade tutsier till en väntande hutumilis, som stod med machete utanför fransmännens bas. Frågan är om inte franska befälhavare och franska politiker också skall ställas inför rätta. Vad är det för mening med internationella styrkor om de beter sig som de franska styrkorna i Rwanda 1994? Då vore det bättre att spara dessa pengar som dessa styrkor kostar och lägga ned verksamheten. Ingriper man inte vid en uppenbar masslakt av civila så lär man aldrig ingripa.

Länk DN

Länk SvD

6 kommentarer:

MS sa...

Detta är en del av den läkningsprocess som Rwanda nu går igenom. Det är upp till det rwandiska rättsystemet att avgöra denna mans skuld eller oskuld. Hur skulle vi i Sverige kunna avgöra skuldfrågan? Alternativet är att som du skriver strunta i dessa anklagelser. Förutom det oacceptabla i att se åt andra hållet när det gäller folkmord så skulle det också ge en ÄNNU tydligare signal om att Sverige numera är en fristad för krigsförbrytare. Det är helt rätt av regeringen att utlämna denna man. Världens ögon kommer nu riktas mot Rwanda så jag tror att han kommer få en rättvis rättegång.

Olbap sa...

Det är även dags att utvisa de Kosovoalbaner som efterlysts för etnisk rensning och mord av serber, och även de s.k. palestiner som mördat israeler, det finns även en hel mängd med marockaner och algerier i sverige som efterlysts för omfattande mord och terroristverksamheter i sina respektive länder. Sverige är enligt en massa oberoende bedömare idag en skyddsplats och fristad för muslimska jihadister som tack vare generös svensk inställning tillåts verka, finansiera och predika för sin aggression på den globala arenan, i sverige och utan några som helst hinder.

MS sa...

@Olbap

2 500 krigsförbrytare lever i Sverige enligt Amnesty International. Flertalet har PUT eller är svenska medborgare. Dom lever på olika bidrag eller är kriminella. Ibland undrar man när och var i h-vete allt gick fel med detta land? Ena stunden vill man leva världssamvete och ge bort 1% av vår BNP för att i nästa stund härbärgera en massa mördare och terrorister.

Anonym sa...

Läs en artikel i New Times som kom en dag efter beslutet att skicka tillbaka Sylvere i Rwanda. Är det här rättsystemet som Sverige hoppas att rättegången ska gå som det ska?

OBS: New Times är en tidning i Rwanda som jobbar hand i hand med regeringen.
Artikeln: http://allafrica.com/stories/200907100094.html

Robsten sa...

ja rättssystemet är korrupt därnere. Phhuuu...vad trött man blir. Vi människor är väl predestinerade att utrota oss själva, så jävla korrupta som hela mänskligheten verkar vara. Nu får väl ändå Sylvere en juste rättegång, förhoppningsvis, det lär väl ändå inte finnas pengar att tjäna på honom. Dessutom är väl just hans fall påpassat. Sedan ter sig återigen alternativen mycket dåliga.

Anonym sa...

Sverige skår sig bröstet för utlämnande av Rwander, men det är i så fall första gången i historien.... Sverige vägrade envist att undersöka ev. tyska krigsförbrytare som hade flytt till Sverige med den intelligenta motiveringen "dom har inte gjort nånting här", samma motiverig gällde för Jacky Harlöv "han har inte gjort nånting här" sen gicks det som det gick...... däremot så tar man emot islamiska terrorister och pysslar om dom som rara blommor....