tisdag, augusti 11, 2009

Klarspråk – vi bygger Europas förenta stater

I en ledarartikel på DN tar Henrik Boström upp frågan om nationalism i samband med de terrorattentat som ETA utfört bl.a. på Mallorca. Han gör den smarta jämförelsen mellan ”nationalistiska” attentat och religiösa sådana. Nu är det så att historiskt har Europa aldrig haft några religiösa attentat alls, så man sätter inte direkt morgonkaffet i vrångstrupen när Boström påpekar att de nationalistiska attentaten överväger. Låt oss vara ärliga Boström, i princip alla ”nationalistiska” terrordåd är utförda av en enda organisation.

Själva begreppet ”nationalism” är också tveksamt att sätta i samband med ETA:s aktiviteter, nationen heter enligt gängse termer Spanien och inte Baskien. Att Boström inte är förtjust i ens det gängse begreppet nationalism är inte svårt att räkna ut och hela Boströms artikel andas propaganda för överstatlighet och mot all form av nationalism. Så här skriver Boström i artikeln.

Frågan hur nationella identiteter ska inordnas i (över)statliga byggen är emellertid inte bara en spansk angelägenhet. Den problematiska nationalismen borde även väcka en del huvudbry hos EU:s framtida arkitekter.

Först kopplar Boström ihop hela begreppet nationalism med ETA:s terrorattentat (som mycket få svenska nationalister sympatiserar med) därefter har han gett själva begreppet nationalism ett prefix, nämligen ”problematiskt”. Därifrån är det naturligt att glida över på frågan om de övriga nationalstaterna i Europa, som t.ex. Sverige. Ja Boström, du hade säkert fått jobb hos Goebbels, du äger den rätta fingertoppskänslan.

Boströms formulering skvallrar om att den slutgiltiga lösningen är Europas förenta nationer. Jag och andra nationalister kommer att ställa till mer huvudbry än du kan ana för ”EU:s framtida arkitekter”. Dock så har vi aldrig sympatiserat med ETA:s bombkampanjer eller annan terror och kommer aldrig att göra det. Problemet är ett helt annat, nämligen att vi inte vill ha det ”Europas förenta nationer” som du vill ha. Så länge vi lever i en demokrati är problemet också att vi som inte vill ha detta odemokratiska bygge är i majoritet. Vad göra? Jo vi börjar i försiktiga och försåtliga ordalag att misstänkliggöra all nationalism och propagera för detta mastodontbygge som sannolikt aldrig kommer att bli verklighet.

Länk SvD

3 kommentarer:

Gammelsvensk sa...

Förhoppningsvis blir vi snabbt fler och fler som genomskådar det resursslukande monstret EU. Tyvärr finns det många "Broströmare" som inte har upplevt, eller förstått att de flesta av Europas nationer i modern tid klarat sig alldeles utmärkt utan förmyndare.

Gotiska Klubben sa...

För övrigt är Robstens analys av DNs artikel tänkvärd: Nu ska det bankas in i den svenska träskallen att all form av nationalism är synonym med terror.

Well. Summan av ETAs terror kommer förmodligen, även om den då och då är mycket våldsam och spektakulär, aldrig komma i närheten av den vardagsterror som Södertäljes patriotiska assyrier och syrianer levererat de sista åren. DNs ledarskribenter och krönikörer skulle ibland behöva läsa artiklarna i sin egen tidning.

Robsten sa...

Jepp, håller väl med samtila här ovan.